Σε δημοσιονομική ασφυξία από τον Ιανουάριο το Δημόσιο

0



Οι αριθμοί αποτυπώνουν την σκληρή αλήθεια: όσο περισσότερο θα καθυστερεί η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τόσο πιο ασφυκτικές θα γίνονται οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα. Και όσο περισσότερο εγκλωβίζεται η ελληνική πλευρά σε ατέρμονες συζητήσεις τόσο πιο επισφαλής θα γίνεται ο στόχος της ανάπτυξης της τάξεως του 2,7% μέσα στο 2017.

Η πίεση θα αρχίσει να φαίνεται από τον Ιανουάριο. Λεφτά για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου δεν θα υπάρχουν με αποτέλεσμα αυτές να αρχίσουν και πάλι να παίρνουν την ανηφόρα. Τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα ελλείμματα στο κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα το δημόσιο να υποχρεωθεί στο «πάγωμα» των δαπανών και στην επαναφορά του σχεδίου «δεν πληρώνω».

Με την ολοκλήρωση του 1ου τρίμηνου, θα πρέπει να βρεθούν πάνω από 2,3 δις. ευρώ για καταβολή τόκων με αποτέλεσμα να «στραγγίξουν» τα ταμεία του δημοσίου ενώ το β’ τρίμηνο θα αρχίσουν οι σημαντικές αποπληρωμές τοκοχρεολυτικών δόσεων. Τον Ιούλιο το «παιχνίδι» τελειώνει. Χωρίς εκταμίευση δόσης δυνατότητα αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν, δεν θα υπάρξει. Το σκηνικό του 2015 κινδυνεύει να επαναληφθεί…

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι τον Νοέμβριο, διατέθηκαν περίπου 1,1 δις. ευρώ από τα διαθέσιμα που υπήρχαν στα ταμεία για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Τα διαθέσιμα, ήταν συνολικά 1,8 δις. ευρώ και προήλθαν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης της α’ αξιολόγησης.

Μέσα στον Δεκέμβριο, θα δοθούν και τα τελευταία κεφάλαια και από τον Ιανουάριο, θα πάψουν οι πληρωμές με το υπουργείο Οικονομικών να περιμένει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για να ξεκινήσει και πάλι με τις ενέσεις ρευστότητας. Από Γενάρη, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταφύγει και πάλι στη γνώριμη πρακτική του παγώματος των δαπανών καθώς το πρώτο εξάμηνο είναι γεμάτο από τα ταμειακά ελλείμματα.

Από τον Φεβρουάριο κιόλας, το ταμείο θα είναι μείον και σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού θα εμφανιστούν τα πρώτα ελλείμματα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.

Μέχρι και τον Ιούνιο, το έλλειμμα θα διογκώνεται καθώς υπάρχουν –μεταξύ άλλων- και αυξημένες ανάγκες για τόκους (2,3 δις. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο) ενώ το έλλειμμα θα κορυφωθεί τον Ιούνιο οπότε και θα φτάσει στα 4,2 δις. ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια, αν δεν εκταμιευτεί η δόση, μπορούν να καλυφθούν μόνο με έναν τρόπο: να μην πληρωθούν ισόποσες δαπάνες του ελληνικού δημοσίου.

Από την β’ αξιολόγηση δεν εξαρτάται μόνο η χρηματοδότηση των υποχρεώσεων στο εσωτερικό αλλά και η κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει να καλύψει σημαντικές υποχρεώσεις μέσα στο 1ο τρίμηνο. Ωστόσο, από τον Απρίλιο, τα πράγματα δυσκολεύουν αισθητά ενώ τον Ιούλιο είναι το χρονικό σημείο «μηδέν».

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2017 δεν έχει σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις ενώ στις 17 Μαρτίου, λήγει μια ακόμη δόση ύψους 144,9 εκατ. ευρώ και πάλι προς το ΔΝΤ. Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, απαιτούνται τουλάχιστον 2,3 δις. ευρώ για τους τόκους.

Η πρώτη σοβαρή υποχρέωση της επόμενης χρονιάς έχει να κάνει με τη λήξη των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για υποχρέωση 1,185 δις. ευρώ με ημερομηνία λήξης στις 20 Απριλίου.

Στο ποσό αυτό, θα πρέπει να προστεθούν και 168 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα τα οποία επίσης βρίσκονται στην κατοχή εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Ο χειρότερος –από πλευράς όγκου υποχρεώσεων- μήνας του 2017 είναι ο Ιούλιος. Λήγουν κατά σειρά:
1.      Ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις αγορές εν μέσω των μνημονίων. Η προθεσμία αποπληρωμής των ομολόγων είναι η 17η Ιουλίου.
2.      Στις 18 Ιουλίου, λήγει δόση ύψους 289,8 εκατ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
3.      Στις 20 Ιουλίου, εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ.  

Βάσει του μνημονίου, για το 3ο τρίμηνο του επόμενου έτους –το οποίο θα είναι και το βαρύτερο λόγω των πληρωμών του Ιουλίου- απαιτούνται συνολικά 7,2 δις. ευρώ για χρεολύσια και 1,7 δις. ευρώ για τόκους.

Δηλαδή, από τα 9,9 δις. ευρώ των χρεολυσίων που είναι προγραμματισμένα για την επόμενη χρονιά, τα 7,2 δις. ευρώ είναι συγκεντρωμένα στο 3ο τρίμηνο και ειδικά στον μήνα Ιούλιο.
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 24, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Σε δημοσιονομική ασφυξία από τον Ιανουάριο το Δημόσιο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator