Κενό ασφαλείας
Το νέο εφιαλτικό τρομοκρατικό ‘χτύπημα΄ στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε να επιβεβαιώσει, το τεράστιο κενό, αν όχι λειτουργικότητας, σίγουρα όμως αποτελεσματικότητας, στις υπηρεσίας ασφαλείας της γείτονος. Που απηχεί όμως και στην ψυχολογία των Δυτικών κοινωνιών, αλλά και όλων των κρατών που αποτελούν δυνητικό στόχο των τρομοκρατών. Δεν μπορεί λοιπόν να αντιμετωπισθεί απλά ως εσωτερικό ‘πρόβλημα’ της Τουρκίας, εν είδει ίσως τιμωρητικής συνέπειας, αλλοπρόσαλλων επιλογών και παιχνιδιού με τη ‘φωτιά’, που μόνη της αποφάσισε.
Το ‘ξήλωμα’, που ακολούθησε όπως λέγεται το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, στελεχών του δημόσιου τομέα, δεν μπορούσε να μην περιλάβει και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Με τα αμφισβητούμενα αντανακλαστικά και αμφίσημο ρόλο στο πραξικόπημα αυτό. Όπως φαίνεται, οι αλλαγές και οι απομακρύνσεις δημιούργησαν κενά, ‘ψαλίδισαν’ εργασιακές φιλοδοξίες και όρεξη για δουλειά και οδήγησαν ενδεχομένως σε ‘λευκή’ απεργία, όσων προσδοκούν μέσα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα την αποσταθεροποίηση Ερντογάν και την πτώση του. Την ίδια στιγμή οι δολοφονικές επιθέσεις στον δυτικότροπο τρόπο ζωής, τα σύμβολα και τους εκφραστές του, ενισχύουν το εσωτερικό ρήγμα της Τουρκικής κοινωνίας.
Δε θα πρέπει να παραβλέψει κανείς το γεγονός της κρίσης ταυτότητας, που ενδεχομένως τα στελέχη των Τουρκικών υπηρεσιών βιώνουν, όταν καλούνται να εξουδετερώσουν ανθρώπους και δίκτυα, που εξέθρεψαν ή ανέχτηκαν, σύμφωνα με καταγγελίες και που τα ‘ιδεώδη’ και τους στόχους τους πιθανόν ασπάστηκαν. Μια νέα εκδοχή του ‘Συνδρόμου της Στοκχόλμης’.
Το κενό όμως είναι κραυγαλέο και στις Δυτικές Υπηρεσίες. Το γεγονός ότι ο μακελάρης του Βερολίνου, απασχολούσε ‘επι μακρόν’, είναι χαρακτηριστική απόδειξη. Αποστολή και λόγος ύπαρξης των υπηρεσιών είναι να αποτρέψουν το ‘χτύπημα’. Για αυτό απαιτούνται αυξημένα προσόντα και ικανότητες. Αντίστοιχες είναι και οι απαιτήσεις. Το ποσοστό αποτροπής, εκμηδενίζεται, όταν και ένας μόνο πολίτης ‘πέφτει’ θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Ενδεχομένως άχαρο. Εκ των προτέρων όμως γνωστό. Δίκαιη και επιβεβλημένη η αυστηρότητα στην κρίση.
Η αδυναμία αποτελεσματικού χειρισμού και εξουδετέρωσης ύποπτων τρομοκρατίας, καταδεικνύει ίσως και τη σύγχυση προτεραιοτήτων και στόχευσης, ως προς την αποστολή των εν λόγω υπηρεσιών, τις απαιτήσεις στελέχωσής και τις προσδοκίες του κοινωνικού συνόλου και της συγκροτημένης Πολιτείας. Αναγκαία όσο ποτέ καθίσταται η ύπαρξη ικανών και στιβαρών ηγεσιών.
ΠΗΓΗ Δημοσίευση: Ιανουαρίου 07, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.