(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
Την Κυριακή οι κάτοικοι της περιοχής του Νέου Κορδελιού θα μετακινηθούν, ώστε να προστατευτούν από ενδεχόμενη έκρηξη κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας. Η τελευταία μαζική μετακίνηση των κατοίκων του Ν. Κορδελιού χρονολογείται από την εποχή που εγκατέλειψαν την πατρογονική τους εστία στη Μ. Ασία, εξαιτίας της διαχρονικής ελληνικής διχόνοιας και των σφαλμάτων τής τότε στρατιωτικής ηγεσίας .
Δυστυχώς η διχόνοια, οι έριδες, ο τοπικισμός, τα συντεχνιακά συμφέροντα και οι εγωισμοί ποτέ δεν εξέλιπαν από αυτήν τη χώρα.
Μολονότι μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατοντάδες ανάλογες επιχειρήσεις με απόλυτη επιτυχία, ακόμα και εντός αστικού ιστού, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται εκκένωση περιοχής στην Ελλάδα.
Επιχείρηση στο Ικόνιο του Πειραιά για εξουδετέρωση βόμβας 500 κιλών, τον Ιούλιο του 2009.
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω περιστατικά:
Στις 26 Δεκεμβρίου 2016, 54.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη του Άουγκσπουργκ στη νοτιοκεντρική Γερμανία, όταν εργάτες ανακάλυψαν μια βόμβα από τον Β΄ ΠΠ. Λόγω του μεγέθους της βόμβας (1,8 τόνοι), η περιοχή εκκενώθηκε σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου.
Στις 26 Φεβρουαρίου 2015 βρέθηκε βόμβα 250 κιλών στο Ντόρτμουντ. Η ακτίνα εκκένωσης ήταν 250 μέτρα.
Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια των πρώτων εκσκαφών για την κατασκευή σταθμού του μετρό στον Πειραιά, βρέθηκε βόμβα από τον Β΄ ΠΠ. Για το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα η ΕΛΑΣ που απέκλεισε το σημείο για αρκετή ώρα, ενώ αργά το απόγευμα η ειδική μονάδα του στρατού ΤΕΝΞ, την παρέλαβε με ασφάλεια.
Η επικείμενη επιχείρηση στο Κορδελιό θα γίνει από προσωπικό του ΤΕΝΞ (Τάγματα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς), το οποίο έχει μικρότερη εμπειρία, συγκριτικά με την εμπειρία που απέκτησαν οι πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ (Σώμα Υλικού Πολέμου) από τις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης και καταστροφής εκατοντάδων βομβών τα τελευταία 70 χρόνια.
Ήδη από το 1949, η ειδικότητα του πυροτεχνουργού είναι νομικά θεμελιωμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη στο Σώμα Υλικού Πολέμου του ΣΞ.
Μέχρι το 2014, στο φάσμα των καθηκόντων της ειδικότητας του πυροτεχνουργού του ΣΥΠ συμπεριλαμβάνονταν και η περισυλλογή και εξουδετέρωση πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, ειρηνικής ή πολεμικής περιόδου.
Τον Ιανουάριο του 2008 είχε βρεθεί στο κέντρο της Λαμίας βόμβα 250 κιλών, η οποία αφού απενεργοποιήθηκε, φορτώθηκε και μεταφέρθηκε για καταστροφή
Στη συνέχεια, το κομμάτι της περισυλλογής και εξουδετέρωσης πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, μετά από ένα κοινό μεταβατικό στάδιο τριών χρόνων περίπου, πέρασε από το 2015 στο όπλο του ΜΧ (Μηχανικού).
Η μεταφορά των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων κόστισε μερικά εκατομμύρια ευρώ, και έγινε αφού είχε προκύψει ήδη η κρίση στη χώρα, χωρίς να συντρέχει μάλιστα καμία επιχειρησιακή ανάγκη για τον Ελληνικό Στρατό. Η σκοπιμότητα της απόφασης αυτής ήταν η εξυπηρέτηση συντεχνιακών και τοπικιστικών συμφερόντων.
Το ολικό βάρος της Βόμβας είναι 500 λίβρες, δηλαδή 260 κιλά με καθαρό βάρος εκρηκτικής ύλης 130 κιλά, και δύο πυροσωλήνες ή ενδεχομένως και έναν.
Η περιοχή γύρω από το σημείο όπου βρίσκεται η βόμβα θα εκκενωθεί σε απόσταση 2.000 μέτρων. Το όριο αυτό είναι το μέγιστο θεωρητικά, σύμφωνα με το συμβουλευτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο, το οποίο παρέχει και τη δυνατότητα στον υπεύθυνο να αυξομειώνει τα όρια ασφαλείας.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν
Αφού λαμβάνονται τα μέγιστα μέτρα ασφαλείας αναφορικά με την ακτίνα εκκένωσης, γεγονός που υποδηλώνει και την εκτίμηση της επικινδυνότητας πλέον της τυπικότητας, γιατί το ΤΕΝΞ δεν συνεργάζεται με τους πυροτεχνουργούς του ΣΥΠ;
Είναι δηλαδή υπηρεσιακό και ηθικό, 70.000 άνθρωποι στα όρια υστερικής φοβίας να υποβάλλονται σε τέτοια ταλαιπωρία, χωρίς προηγουμένως να έχει εξαντληθεί η συνεργασία όλων των στελεχών του Ελληνικού Στρατού, επ’ ωφελεία της πόλης και του πληθυσμού της;
Δεν θα έπρεπε η προαναφερόμενη προτεινόμενη συνεργασία να επιβάλλεται και από την ανάγκη περιορισμού ενδεχομένως του συνολικού οικονομικού κόστους (άμεσου και έμμεσου) της επιχείρησης, το οποίο δυστυχώς δεν απασχολεί την δημόσια συζήτηση;
Ποια επιχειρησιακή θεωρία και βάσει ποιου ιστορικού στρατιωτικού προηγούμενου απαξιώθηκαν εφάπαξ τόσοι πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ, οι οποίοι όταν εξουδετέρωναν και τις βόμβες έπαιρναν ψίχουλα συγκριτικά με τα επιδόματα και τα προνόμια του ΤΕΝΞ; Ίσως αυτός να είναι ο λόγος της έλλειψης συνεργασίας.
Για να νικήσουμε τους Τούρκους πρέπει πρώτα να νικήσουμε τις παθογένειές μας.
Γιώργος Μουρουζίδης
Ανώτατος αξ/κός ε.α.
Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από τον Γιώργο Μουρουζίδη για τις ανάγκες του άρθρου.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.