SOS από τις τράπεζες: Σε 6 εβδομάδες κρίνονται όλα
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ή τώρα ή ποτέ. Ή θα κλείσει η αξιολόγηση το πολύ μέσα στον Απρίλιο και οι τράπεζες θα ανεβάσουν ταχύτητα με την ελπίδα να αλλάξει το κλίμα και να καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια ή οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες. Τα καθυστερημένα δάνεια αυξάνονται, οι καταθέσεις μειώνονται και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση απομακρύνεται επικίνδυνα.
Ενδεικτικό του δύσκολου έργου που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες είναι το γεγονός ότι, βάσει του τριετούς πλάνου, θα πρέπει μέσα στο β' τρίμηνο του 2017 να επιτύχουν μείωση των «κόκκινων» δανείων ανάλογη με αυτή που προβλέπεται για το εννεάμηνο από τον περασμένο Ιούνιο έως τον Μάρτιο του 2017.
Είναι η πολλοστή φορά που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες λόγω της αργής εξέλιξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που επιβεβαιώνει τα... κακά μαντάτα στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την Παρασκευή ότι «παρά τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2016, φαίνεται ότι τον πρώτο μήνα του 2017 υπήρξε επιτάχυνση της εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και μείωση της ανταπόκρισης των οφειλετών στις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τάση συνεχίστηκε μέσα στον Φεβρουάριο, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Είναι το σκηνικό που ήθελαν να αποφύγουν οι τράπεζες, καθώς αν είχε κλείσει η αξιολόγηση τον περασμένο Δεκέμβριο, ή και λίγο αργότερα, ήλπιζαν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μία σειρά θετικών εξελίξεων.
Έχουν περάσει αρκετοί μήνες χωρίς ουσιαστική πρόοδο και πλέον οι τραπεζικές διοικήσεις προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει. Όπως αναφέρουν στο liberal.gr διοικητικά στελέχη τραπεζών, οι επόμενες έξι εβδομάδες θα κρίνουν τα πάντα. Αν κλείσει η αξιολόγηση, εξέλιξη που συνεπάγεται ότι θα νομοθετηθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και παράλληλα η οικονομία θα έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από την στασιμότητα των τελευταίων μηνών, τότε ίσως καταφέρουν να επιταχύνουν τις προσπάθειες και να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2017.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωπες με απρόβλεπτες συνέπειες, από τη στιγμή που η «ελάφρυνση» των ισολογισμών είναι μείζονος σημασία για να αποφευχθεί μία νέα ανακεφαλαιοποίηση και να ανοίξουν ξανά – κάποια στιγμή στο μέλλον – οι κάνουλες του δανεισμού για την πραγματική οικονομία.
Την ίδια ώρα, αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες η έλευση της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Daniele Nouy στην Αθήνα. Η σιδηρά κυρία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στα «κόκκινα» δάνεια.
Τι πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες; Να νομοθετηθεί ο μηχανισμός του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η νομική προστασία στελεχών τραπεζών, δημόσιων φορέων και ειδικών εκκαθαριστών που εμπλέκονται σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης εταιρικών χρεών, η λογιστική/φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκύψουν από τις πωλήσεις ή διαγραφές δανείων και η καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για όλα τα ανοικτά ζητήματα είναι προχωρημένες, ωστόσο όλα θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης. «Ο παράγοντας που θα κρίνει τη συνέχεια σχετίζεται ξεκάθαρα με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Τα εργαλεία αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έπρεπε να έχουν νομοθετηθεί πολύ νωρίτερα μέσα στο 2016», επισημαίνει τραπεζίτης.
Όπως έχει έγκαιρα αναφέρει το liberal.gr, ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων για το α' τρίμηνο του 2017 θεωρείται βατός, όμως οι νέες εισροές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μικρές αποκλίσεις. Σε αυτό το σημείο, εκτιμάται ότι ο SSM θα δείξει επιείκεια, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν λειτουργούν βάσει ενός ολοκληρωμένου πλαισίου. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Και αυτό γιατί μέσα σε 3 μήνες οι τράπεζες καλούνται να πετύχουν μείωση των NPEs ανάλογη με αυτή που προβλέπεται στο συμφωνηθέν πλάνο για το εννεάμηνο Ιουνίου 2016-Μαρτίου 2017: ο στόχος μεταξύ Μαρτίου-Ιουνίου 2017 προβλέπει τη μείωση των NPEs κατά 1,8 δισ. ευρώ, όση δηλαδή είναι περίπου η προβλεπόμενη μείωση από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 (1,7 δισ. ευρώ).
Το πόσο αυστηρός θα είναι ο SSM θα κριθεί από την έκταση των αποκλίσεων που θα σημειωθούν. Επίσης, οι στόχοι δεν είναι μόνο ποσοτικοί αλλά και ποιοτικοί. Αυτό σημαίνει ότι θα εξεταστεί και ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε η μείωση, την ώρα που αρκετά εργαλεία παραμένουν ανενεργά. Υπενθυμίζεται ότι ο SSM έχε προειδοποιήσει για την επιβολή ρυθμιστικών και διοικητικών κυρώσεων στην περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων. Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 27, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.