Είσαστε εδώ: » ΑΡΧΙΚΗ
»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
» Θρίλερ στα ενεργειακά: Οι δανειστές ζητούν πωλήσεις μονάδων και υδροηλεκτρικών
Θρίλερ στα ενεργειακά: Οι δανειστές ζητούν πωλήσεις μονάδων και υδροηλεκτρικών
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ ο νέος διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ όπως αποκάλυψε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Την ίδια στιγμή πάντως σε εξέλιξη βρίσκεται ένα διμέτωπο θρίλερ στη διαπραγμάτευση, σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας.
Το πρώτο αφορά στην πώληση του 17% της ΔΕΗ. Όπως παραδέχθηκε χθες στη βουλή ο κ. Σταθάκης η συζήτηση με τους δανειστές για το 17% γίνεται στο πλαίσιο του Υπερταμείου και εάν θα μεταφερθεί το ποσοστό αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει ως καταστατική αρχή την ιδιωτικοποίηση αποκλειστικά.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει κάθετη άρνηση των δανειστών να φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ το 17%.
Το δεύτερο μέτωπο αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς και πώς αυτή θα επιτευχθεί.
Εδώ είχαμε χθες αποκαλύψεις από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος παραδέχθηκε ευθέως ενώπιον των μελών της Επιτροπής της Βουλής ότι ασκούνται πιέσεις από τους δανειστές για την πώληση μονάδων και μάλιστα όχι μόνο λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών. "Δεν οδηγεί πουθενά η πώληση μονάδων που λένε οι δανειστές, δεν υπάρχει τέτοια επάρκεια ειδικά σε υδροηλεκτρικά που ζητούν" τόνισε χθες στη βουλή ο κ. Παναγιωτάκης.
Σημειώνεται ότι από πλευράς κυβέρνησης, το αρμόδιο υπουργείο έχει δηλώσει ότι δεν συζητά πωλήσεις μονάδων.
Πώς κλείνει
Η εν εξελίξει διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή λοιπόν ως προς το σκέλος των ενεργειακών. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πάντως, φαίνεται ότι στο τεχνικό σκέλος υπάρχει μια σύγκλιση. Συγκεκριμένα, όλα δείχνουν ότι κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στην αύξηση των ποσοτήτων των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που αυτή τη στιγμή είναι το επίσημο εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς, έχουν ήδη συμφωνηθεί. Επίσης φαίνεται ότι οι δανειστές δεν άσκησαν "βέτο" στην πρόταση της ΔΕΗ για σύσταση εταιρειών λιανικής, αν και στην πραγματικότητα αμφισβητείται κατά πόσο είναι εφικτή η υλοποίηση του εγχειρήματος που παρουσιάζει σοβαρά κενά (όπως πχ πως θα πειστούν οι πελάτες να παραμείνουν στις νέες εταιρείες).
Εκεί που παραμένει ακόμη ανοιχτό το θέμα είναι στα λεγόμενα εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα σε περίπτωση αποτυχίας των δημοπρασιών.
Σε αυτό το σημείο οι δανειστές ζητούν την αναλυτική περιγραφή των εναλλακτικών μέτρων ενώ η κυβέρνηση – και για πολιτικούς λόγους – δεν επιθυμεί να εξειδικεύσει αυτό το κεφάλαιο.
Πιθανό είναι πάντως το θέμα να "παγώσει" μέχρι τον Ιούνιο οπότε και προβλέπεται να γίνει η επισκόπηση της πορείας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Ανείσπρακτα
Ένα ακόμη θέμα που έχει τεθεί στις διαπραγματεύσεις αφορά στις ανεξόφλητες οφειλές και στην αποτυχία της ΔΕΗ να περιορίσει το φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών. Θεωρείται δηλαδή από τους δανειστές ότι δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει στο κομμάτι αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στα οικονομικά της ΔΕΗ όσο και στο άνοιγμα της αγοράς (αφού δεν πληρώνουν οι πελάτες δε θέλουν να φύγουν από την εταιρεία).
Έτσι μάλλον εξηγούνται και οι χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος γνωστοποίησε την πρόθεση για τιτλοποίηση των οφειλομένων προς τη ΔΕΗ ποσών, προκειμένου να εξασφαλιστεί κάποια ρευστότητα αλλά και την πρόσληψη ειδικού συμβούλου που θα βελτιώσει τις πρακτικές και τις μεθόδους που εφαρμόζει η ΔΕΗ για τον περιορισμό των οφειλών που όπως αποκαλύφθηκε χθες παραμένουν στα 2,65 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε ότι η πολιτική των διευκολύνσεων και των διακανονισμών έχει φτάσει στα όριά της, ενώ όπως είπε ήδη έχουν ξεκινήσει αποκοπές σε πελάτες με οφειλές άνω των 3000 ευρώ, οι οποίοι ωστόσο σε ποσοστό 65% έχουν επανασυνδεθεί παράνομα.
Πηγή Capital Δημοσίευση: Μαρτίου 12, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.