Ευτυχώς που γλιτώσαμε από το email Χαρδούβελη
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μέχρι το τέλος της μακράς διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση θα έχει πάρει 18 φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που προέβλεπε το περιβόητο email Χαρδούβελη.
Η συγκεκριμένη πρόταση του πρώην υπουργού Οικονομικών είχε χαρακτηριστεί «ρεσιτάλ υποταγής σε υφεσιακά μέτρα», ενώ η τότε αντιπολίτευση διερρήγνυε τα ιμάτια της, δηλώνοντας ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της δεν θα εφάρμοζε τα μέτρα της πρότασης του, ύψους 980 εκατ. ευρώ.
Από τότε έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια και τα μέτρα που έχουν επωμισθεί μισθωτοί συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, άνεργοι, αγρότες, προμηθευτές του δημοσίου κ.λ.π. ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ, ενώ όπως όλα δείχνουν θα φθάσουν τα 18 δισ. ευρώ.
Το περασμένο έτος παραλίγο να καταρρεύσουν οι τράπεζες, μπήκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, άνοιξαν οι "κουμπαράδες" των ταμείων και γενικότερα όλων των φορέων της κυβέρνησης για να πληρωθούν οι συντάξεις και έκλεισαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Εν τέλει ευτυχώς που δεν εφαρμόσθηκε η πρόταση Χαρδούβελη.
Τα σκληρότερα και μεγαλύτερης απόδοσης μέτρα εφαρμόστηκαν το 2016 και ανήλθαν σε 6,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα αφορούσαν αυξήσεις φόρων και επιβολή νέων. Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2015 και το 2016 στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αφορούν την περίοδο έως το 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο, το σύνολο των παρεμβάσεων ανέρχεται περίπου στο 7,5% του ΑΕΠ.
Μάλιστα σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μέτρα αυτά επαρκούσαν για να εξασφαλισθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. Αντίθετα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο, δυστυχώς, κατάφερε να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ και ενδεχομένως ελαφρώς υψηλότερα.
Δηλαδή, οι νέες παρεμβάσεις πολύ πιθανό να φθάσουν στο 2,4% του ΑΕΠ ή 4,3 δισ. ευρώ από συντάξεις και αφορολόγητο όριο, ώστε να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα φθάσουν περίπου στο 10% του ΑΕΠ ή διαφορετικά στα 18 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα του τελευταίου πακέτου τα οποία εκτείνονται έως και το 2018, τα πιο σκληρά που επέβαλε η κυβέρνηση και επέτειναν τα προβλήματα για όλους τους φορολογούμενους και γενικότερα την ελληνική οικονομία είναι:
1. Οι αλλαγές στον ΦΠΑ. Οι παρεμβάσεις έγιναν σε δύο κύματα, με το πρώτο να αφορά τη μετατόπιση πολλών αγαθών και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή (13%) στον έως πρότινος υψηλό συντελεστή 23%. Το μέτρο αυτό υπολογίστηκε ότι θα φέρει έσοδα 2,4 δισ. τη διετία 2015-2016. Ωστόσο, στα μέσα του 2016 η κυβέρνηση προχώρησε και στην αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% για να διασφαλίσει περισσότερα έσοδα κατά 692 εκατ. τη διετία 2016-2017. (έσοδα 3 δισ. ευρώ)
2. Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 (έσοδα 1,7 δισ. ευρώ).
3. Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το μέτρο ξεκίνησε το 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2018, με το δημοσιονομικό όφελος να ανέρχεται στο 1,5 δισ.
4. Αναπροσαρμογή συντάξεων και περικοπές επικουρικών συντάξεων. Την περίοδο 2016-2018 εκτιμάται πως ο προϋπολογισμός θα έχει όφελος 1,6 δισ.
Φωτογραφία: Sooc Δημοσίευση: Μαρτίου 31, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.