Οι απατεώνες και οι… «αμήχανοι»!
Υπάρχει ένα νέο «παραμύθι» που ξεφουρνίζουν οι παπαγάλοι του ΣΥΡΙΖΑ:
--Ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, λέει, είχε (δήθεν) «δεσμευτεί» το 2014 σε νέα, πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ύψους 8 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα χρόνια!
Ώστε να «επιτευχθούν» τα «υψηλά πλεονάσματα» που προέβλεπε το προηγούμενο Μνημόνιο! (Από το οποίο, όμως, βγαίναμε στις αρχές του 2015!)
Αυτή την ανοησία την είχαν πει και παλαιότερα, αλλά δεν επέμεναν τότε…
Γιατί παρά-ήταν «τερατώδης»…
Τώρα, όμως, που έχουν «στριμωχτεί» αρκετά, την επαναφέρουν και την επαναλαμβάνουν συνεχώς.
Και το κακό είναι πως η ΝΔ δεν την έχει διαψεύσει, όπως θα έπρεπε…
Πράγματι, οι εκπρόσωποί της ΝΔ στα διάφορα πάνελ, τα ακούν αυτά κάπως «αμήχανα», χωρίς να αντιδρούν.
Κι ας είναι, όχι ένα, αλλά πολλαπλά κατασκευασμένα ψέματα της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ!
Πολλά ψέματα σε συσκευασία ενός!
Να αναλάβουν, λοιπόν, το ταχύτερο να τα ανασκευάσουν!
Να βγάλουν και non-paper αν χρειαστεί, να το μάθουν απ’ έξω και να το χωνέψουν όλοι οι εκπρόσωποι της ΝΔ στα κανάλια.
Και να τους πάρουν «παραμάζωμα»…
Γιατί η διάψευση αυτής της πολλαπλής απάτης, μπορεί να γυρίσει μπουμερανγκ στο ΣΥΡΙΖΑ…
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Το Νοέμβριο του 2014, λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ούτε η ίδια δεσμεύτηκε ποτέ σε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 8 δισεκατομμυρίων, ούτε οι δανειστές ζήτησαν ποτέ τέτοιο ποσό!
Αυτό απλά δεν υπάρχει! Είναι «κατασκεύασμα» του ΣΥΡΙΖΑ!
Και δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει…
Δεν θα μπορούσε, κι όλας, να υπάρχει!
Οι δανειστές ζητούσαν τότε πρόσθετα μέτρα ύψους μόλις 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τελεία και παύλα!
«Πρόβλεψη», απαίτηση, ή πολύ περισσότερο «δέσμευση» για μέτρα 8 δισεκατομμυρίων δεν υπήρξε ποτέ!
Κι από τα μέτρα 1,6 δισεκατομμυρίων που ζητούσε τότε η Τρόϊκα για να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου και να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καλύψει τα 920 εκατομμύρια (χωρίς πρόσθετη λιτότητα) κι έμενε ένα «κενό» 0,6 δισεκατομμυρίων.
(Το περιβόητο email Χαρδούβελη)
Αυτό ήταν!
Ζητούσαν 1,6, καλύφθηκαν τα 0,96 έμενε κενό: 0,6 δισεκατομμύρια)
0,6 δισεκατομμύρια!
Ούτε 8 δισεκατομμύρια που λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ,
ούτε τα 9,5 δισεκατομμύρια μέτρα πρόσθετης λιτότητας που ήδη πήρε ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ,
ούτε τα 13 που θα τον αναγκάσουν να πάρει τελικά!
Πώς «προκύπτει» αυτό το «μυθιστορηματικό» ποσό των 8 δισεκατομμυρίων που «μηχανεύτηκε» τώρα η ΣΥΡΙΖΑίκη προπαγάνδα;
Προσέξτε να φρίξετε:
Παίρνουν το στόχο του προηγούμενου μνημονίου για 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 και το πολλαπλασιάζουν επί το ΑΕΠ του 2014!
Μας κάνει, 8 δισεκατομμύρια περίπου!
Και σου λέει, για να βγουν 8 δισεκατομμύρια πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 θα έπρεπε να ληφθούν, τόσα περίπου πρόσθετα μέτρα λιτότητας!
Όπερ Έδει Δείξαι!
Αυτά βεβαίως είναι τα «μαθηματικά» της ανωτάτης… «μπακαλικής»:
--Τρείς το λάδι, τρείς το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο!
Ποια είναι η αλήθεια;
Από πού να πρωτο-αρχίσει κανείς;
--Πρώτον δεν «ξεκινούσαμε» στα τέλη του 2014 από «μηδενικό» πρωτογενές πλεόνασμα.
Αντίθετα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της Τρόϊκας, το πλεόνασμα της χρονιάς εκείνης το προεξοφλούσε το ίδιο το ΔΝΤ στο 1,5% του τότε ΑΕΠ!
(Βέβαια, το πλεόνασμα του 2014 έπεσε τελικά το μισό, διότι με το που άρχισε να εμφανίζεται η προοπτική εκλογών στα τέλη του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι θα … «καταργήσει» τους φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ.), ότι θα δώσει «σεισάχθεια» σε όλους, ο Τσίπρας ανοιχτά προέτρεπε τους πάντες νη ΜΗ πληρώνουν φόρους, κι έτσι σταμάτησαν οι πληρωμές από τα τέλη Νοέμβρη και μετά. Και χάθηκαν ο μισός Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης του 2014, καθώς και ο Γενάρης-Φλεβάρης του 2015 (που οι περισσότερες εισπράξεις του, πηγαίνουν στους λογαριασμούς της προηγούμενης χρονιάς).
Εξ αιτίας του ανεύθυνου Τσίπρα χάθηκαν τότε 3,5 μήνες δημοσίων εσόδων.
Κι έτσι βγήκε «μειωμένο» το πλεόνασμα της χρονιάς εκείνης...
Αλλά ως τα μέσα Νοεμβρίου η Τρόϊκα γενικότερα – μαζί και το «αυστηρό» ΔΝΤ - υπολόγιζαν το πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ).
Άρα, από το 1,5% μέχρι το «στόχο» (προσοχή τα εισαγωγικά εδώ, στη λέξη «στόχος») του 4,5% για το 2016 υπήρχε ένα κενό, 3% του ΑΕΠ.
Το οποίο κάνει όχι 8 δισεκατομμύρια, αλλά 5,8 δισεκατομμύρια περίπου!
Όμως, ούτε και τόσα ζήταγε η Τρόϊκα τότε!
Όπως είδαμε ζήταγε λιγότερα κι το ένα τρίτο, μόλις 1,6 δισεκατομμύρια (όπως φαίνεται και από το περιβόητο email Χαρδούβελη).
Γιατί ζήταγαν τόσο λιγότερα;
Γιατί είναι η Ανάπτυξη, ηλίθιοι!
Όπως ακριβώς το ακούτε:
Γιατί είναι η Ανάπτυξη!
Ηλίθιοι…
Δηλαδή, γιατί η Τρόϊκα προέβλεπε το Νοέμβριο του 2014, πως η Ελλάδα θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,9% το 2015 και στη συνέχεια με ρυθμό 3,7% το 2016.
Κι αυτό δίνει (σωρευτικά) ρυθμό 6,7% αύξηση του ΑΕΠ για τη διετία.
Δηλαδή η Ελλάδα το 2016 θα είχε 15 δισεκατομμύρια παραπάνω ΑΕΠ (απ’ όσο το 2014, μαζί και με ένα ελάχιστο πληθωρισμό 1,5%, που προέβλεπαν για τη διετία).
Κι από αυτά τα 15 δισεκατομμύρια παραπάνω, το δημόσιο θα συνέλεγε - χωρίς παραπάνω μέτρα λιτότητας, δηλαδή χωρίς αυξήσεις σε οποιοδήποτε φορολογικό συντελεστή - τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα!
(Και κατά άλλους υπολογισμούς θα έφτανε να βγάλει παραπάνω μέχρι και 6 δισεκατομμύρια περισσότερα έσοδα – αλλά αυτό φαινόταν στο ΔΝΤ μάλλον «αισιόδοξο». Ενώ τα 5 δισεκατομμύρια παραπάνω φαίνονταν πιο «ρεαλιστικά»).
Γιατί όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, τότε με τους ίδιους φόρους (ενίοτε και με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές) μαζεύεις παραπάνω φορολογικά έσοδα!
Κι αυτό το είχε ήδη αποδείξει η Κυβέρνηση Σαμαρά το 2013, όταν είχε μειώσει το ΦΠΑ στην Εστίαση, χωρίς να χάσει φορολογικά έσοδα! Και το είχε αποδεχθεί σε μεγάλο βαθμό η ίδια η Τρόικα, στα τέλη του 2014…
Μ’ άλλα λόγια, λόγω της Ανάπτυξης, δηλαδή λόγω της προβλεπόμενης τότε αύξησης του ΑΕΠ, που και η ίδια η Τρόϊκα προεξοφλούσε ότι θα είχε η Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια, τα 5 δισεκατομμύρια πρόσθετα έσοδα που θα προέκυπταν χωρίς πρόσθετη αύξηση κανενός φορολογικού συντελεστή, σχεδόν «κάλυπταν» τα 3% του ΑΕΠ που έπρεπε να μαζέψει για να πιάσει το στόχο του πλεονάσματος για τη χρονιά εκείνη.
Για την ακρίβεια το πρόσθετο 3% απαιτούσε πρόσθετα έσοδα 5,85 δισεκατομμύρια, κι έλειπε κάτι λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο για να πιαστεί ο στόχος του 2016.
Τόσο λοιπόν ζητούσε η Τρόικα τότε.
Για την ακρίβεια ζητούσε «κάτι παραπάνω», γιατί το ΔΝΤ υπολόγιζε τότε ότι οι περικοπές που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά στην Εισφορά Κοινωνικής Αλληλεγγύης (30% κάτω) και στο φόρο Πετρελαίου (επίσης 30% κάτω), θα «επιβάρυναν» τα έσοδα κι ήθελαν να βάλουν ένα «μαξιλάρι ασφαλείας», ώστε να πιαστεί ο στόχος του 2016 ακόμα και στη «χειρότερη περίπτωση».
Και σημειωτέον, τα μέτρα που ζητούσε η Τρόικα τότε, αυτό το πρόσθετο 1,6 δισεκατομμύριο, ήταν όχι μόνο για το 2015, αλλά και για το 2016!
Αφού, αν βγαίναμε στις αρχές του 2015 από τα μνημόνια οριστικά (κι αφού μας είχαν ήδη εγκρίνει την «πιστοληπτική γραμμή» για να βγούμε στις αγορές) δεν θα μπορούσαν να μας «πιέζουν» μετά!
(Δεν θα είχαμε να περιμένουμε «δόσεις» κάθε τόσο και να μας «εκβιάζουν» ότι δεν μας δώσουν τα χρήματα…)
Γι’ αυτό μας έβαλαν τότε, το Νοέμβριο του 2014, ό,τι «χρηματοδοτικό κενό» θεωρούσαν ότι έπρεπε να καλύψουμε ως και το 2016!
Αυτή είναι η αλήθεια.
Και μπορεί να τα «διασταυρώσει» κανείς όλα αυτά, αν διαβάσει ολόκληρη την απάντηση Χαρδούβελη (το λεγόμενο email Χαρδούβελη), που… Δόξα το Θεώ, υπάρχει στο διαδίκτυο και μπορεί να google-άρει ο καθένας!
Αλλά δεν είναι καν αυτή ολόκληρη η αλήθεια.
Πρέπει να προσθέσουμε, κάτι κρίσιμο: πως ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 (κι αφού είχε φανεί ότι πάμε πια σε εκλογές) η Κυβέρνηση Σαμαρά διαμήνυσε στους δανειστές πως δεν χρειαζόταν πια ο στόχος του 4,5% για το 2016 και (λίγα χρόνια) μετά…
Ότι μπορούσε πια ο τελικός στόχος για το πλεόνασμα να πέσει στο 3-3,5%!
Κι αυτό διότι η Ελλάδα δεν είχε χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκατομμύρια που είχαν περισσέψει από τα 50 δισ. που είχε λάβει για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών! Οπότε το χρέος της ήταν ήδη μικρότερο και το πρόσθετο πλεόνασμα ήταν αχρείαστο πλέον.
Ο Σαμαράς εξήγγειλε δημόσια μειωμένα πλεονάσματα σε δύο προεκλογικές ομιλίες του, τον Ιανουάριο του 2015:
Η μία στα Ιωάννινα και η άλλη στην Αθήνα με κεντρικό θέμα το «Όραμα Ανάπτυξης» (κι αυτά υπάρχουν στο διαδίκτυο να τα «τσεκάρει» όποιος θέλει…)
Και κανείς από την Τρόικα δεν αντέδρασε τότε γι’ αυτή την «παρασπονδία» Σαμαρά, να αλλάξει στον υψηλό στόχο του πλεονάσματος.
Και ο λόγος αποκαλύφθηκε έξη μήνες αργότερα: όταν το ΔΝΤ έβγαλε την αποτίμηση «βιωσιμότητας του χρέους» - DSA. Όπου παραδεχόταν ρητά, ότι το Ελληνικό χρέος στα τέλη του 2014 ήταν απολύτως σε τροχιά βιωσιμότητας!
Μετά, επί Τσίπρα-Βαρουφάκη, έγινε πάλι ΜΗ βιώσιμο!
(Κι αυτές οι εκθέσεις του ΔΝΤ υπάρχουν στο διαδίκτυο…)
Άρα το Γενάρη του 2015, η Ελλάδα μπορούσε πια να προχωρήσει με χαμηλότερα πλεονάσματα, χωρίς άλλα μνημόνια και χωρίς προβλήματα βιωσιμότητας του Χρέους. Με τη «σφραγίδα» και τη «βούλα» του ΔΝΤ πλέον.
Συμπέρασμα: ο Σαμαράς βρήκε το στόχο για το πλεόνασμα του 2016 στο 4,5% και τον κατέβασε (στο 3,5%), γιατί στο μεταξύ αποκατέστησε το χρέος σε «τροχιά βιωσιμότητας» κατά εκτίμηση του ίδιου του ΔΝΤ.
Που σήμερα υποβαθμίζει τη βιωσιμότητα του χρέους μας στα Τάρταρα!
--Έτσι κι αλλιώς λοιπόν, και το στόχο 4,5% πλεόνασμα τον πιάναμε, αν έμενε η κυβέρνηση Σαμαρά! (ήθελε παραπάνω έσοδα, που τα έδινε ήδη η Ανάπτυξη)
--Αλλά το στόχο αυτόν ο Σαμαράς τον είχε κατεβάσει, χωρίς προβλήματα από τους δανειστές (αρά θα είχε και «περίσσευμα», για πρόσθετες φορολογικές μειώσεις).
Ενώ τα πρόσθετα μέτρα που ζήταγαν οι δανειστές τότε, για να καλυφθούν για την «χειρότερη περίπτωση» (όπως κάνουν πάντα) έφθαναν μόλις το 1,6 δισεκατομμύρια τότε.
Κι όχι τα 8 που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα!
Χώρια που ο ΣΥΡΙΖΑ έκτοτε έλαβε πολύ περισσότερα μέτρα λιτότητας:
9,5 δισεκατομμύρια μέχρι τώρα, συν άλλα 3,6 δισεκατομμύρια που του ζητάνε τώρα,
ίσον πάνω από 13 δισεκατομμύρια!
Η λιτότητα του Τσίπρα, κοντεύει τα διπλά απ’ όσα κατηγορεί - ψευδώς - το Σαμαρά!
Και η χώρα παραμένει στο επόμενο Μνημόνιο και πάει για το μεθεπόμενο Μνημόνιο...
Και το χρέος μας έγινε ΜΗ βιώσιμο.
Και οι απατεώνες έχουν το θράσος και μιλάνε ακόμα.
(Ενώ οι εκπρόσωποι της ΝΔ δεν τους βάζουν στη θέση τους. Έλεος παιδιά… Αμάν πια!)
ΠΗΓΗ Δημοσίευση: Απριλίου 12, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.