Η «γκανιότα» μεγάλωσε για τον Τσίπρα
Του Νίκου Φιλιππίδη
Η χώρα τα τελευταία 7 χρόνια άλλαξε. Με πολύ πόνο, αλλά οι αλλαγές – κυρίως ξενόφερτες και βίαιες – έγιναν. Καταρχήν κατέρρευσε το παραδοσιακό μοντέλο της κατανάλωσης με δανεικά. Μαζί κατέρρευσαν απασχόληση και αμοιβές, έκλεισαν περίπου 250.000 επιχειρήσεις, ενώ χρεοκόπησαν ή ετοιμάζονται να χρεοκοπήσουν μεγάλες δανειο-δίαιτες επιχειρήσεις. Παράλληλα όμως αναβαθμίστηκαν και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Τουριστικός παράγοντας έλεγε χτες για παράδειγμα, ότι πλέον οι Έλληνες ξενοδόχοι σχεδιάζουν την ανάπτυξη τους μόνο με ίδιους πόρους και με χρήση δεικτών ανάπτυξης και βιωσιμότητας, όταν στο παρελθόν ήταν κοινό μυστικό ότι η όποια ανάπτυξη (από την δεκαετία του ’80 και μετά) στηρίζονταν σε δανεικά και εν πολλοίς αγύριστα. Σε αντίθεση με το παρελθόν προγραμματίζουν την δουλειά τους σε βάθος δεκαετίας και βάλε...
Παραδόξως, σε εποχή μεγάλης ανόδου του τουρισμού, απομεινάρια της παλιάς λογικής έχουν παραμείνει στο «βαθύ κόκκινο» οι οφειλές προς τις τράπεζες των μεγαλύτερων αλυσίδων ξενοδοχείων της χώρας, δημιουργώντας μια εικόνα ότι το 54% των δανείων του κλάδου είτε δεν εξυπηρετούνται είτε είναι ρυθμισμένα και πληρώνονται μόνο τόκοι. Προφανώς οι επιχειρηματίες των εν λόγω μονάδων αγωνιούν ότι θα εκδιωχτούν από τις επιχειρήσεις τους και ο έλεγχος τους θα περάσει σε άλλα χέρια, σχεδόν υποχρεωτικά, στο πλαίσιο της αναδιαρθρωσής τους. Αυτό πλέον δεν πρέπει να φοβίζει τον κλάδο. Οι αλλαγές είναι μοιραίο ότι θα συμβούν και θα συμβούν.
Μαζί προσπαθεί, όχι ακριβώς να αλλάξει αλλά κυρίως να ταιριάξει με τους δυνατούς του κλάδου και η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, μακριά πλέον από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος του περί οικολογικών κάμπινγκ και άλλων.., δείχνει να απολαμβάνει τις συναντήσεις με τους φορείς του τουρισμού. Δεν μπορεί ωστόσο να αποτινάξει τις συνήθειες του παρελθόντος. Υπόσχεται πράγματα που δεν ελέγχει ή πιο σωστά δεν έχει καν την διάθεση να διαπραγματευτεί.
Το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, αποτελεί τον μοναδικό νέο φόρο που σχεδιάζει από την πρώτη αξιολόγηση να επιβάλει η κυβέρνηση το 2018. Περιλαμβάνεται στο νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και όμως ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα ισχύσει όταν μιλάει με ανθρώπους του τουρισμού.
Τα ήξεις αφίξεις του πρωθυπουργού, μπορεί να λειτουργούν στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς, δεν βοηθούν ωστόσο τον προγραμματισμό ενός βιώσιμου επιχειρηματία.
Παρεμπιπτόντως στον τουρισμό από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο κάθε χρόνου γίνονται οι διαπραγματεύσεις των ξενοδόχων με τους ξένους tour operators για τις τιμές της επόμενης χρονιάς. Εν προκειμένω, ουδείς γνωρίζει πως να υπολογίσει την τιμή που θα συμφωνήσει. Το ύψος του τέλους δεν είναι διόλου αμελητέο καθώς φτάνει τα 4 ευρώ στα 5αστερα ξενοδοχεία ανά διανυκτέρευση και παραμένει αδιευκρίνιστο πως θα συμπεριληφθεί στα συμβόλαια, αλλά κυρίως ποια θα είναι η επίπτωση στην τουριστική κίνηση προς την χώρα και την βιωσιμότητα των μονάδων.
Μην κοροϊδευόμαστε. Το τέλος διανυκτέρευσης θα εφαρμοστεί. Οι ξενοδόχοι θα κληθούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του κόστους, οι δείκτες βιωσιμοτητάς τους θα επιβαρυνθούν σημαντικά, η αγορά όμως θα «μιλήσει» επιβαρύνοντας τους συνεπείς.
Με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, χιλιάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια θα επιλέξουν την λύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου airbnb), ολόκληρες ξενοδοχειακές μονάδες θα αλλάξουν φορολογικό καθεστώς και χιλιάδες παράνομα καταλύματα θα κάνουν πάρτι..
Το μόνο που μένει για τον πρωθυπουργό είναι να βάλει και φέτος ένα στοίχημα, περιμένοντας να δει αν μπορεί να κερδίσει με μεγαλύτερη γκανιότα... Δημοσίευση: Μαΐου 05, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.