Η Ελλάδα αλλάζει χέρια...

0


Του Κώστα Στούπα

Ο Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγες μέρες κατηγόρησε την Ε.Ε. πως έχει την Ελλάδα στα ώπα-ώπα και πως προσπαθεί να τη στηρίξει ώστε να κρατηθεί όρθια.

Ενδεχομένως η πιθανή υιοθέτηση και στήριξη της παραπαίουσας οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά Ελλάδας τα τελευταία χρόνια να ανατρέπει κάποια σχέδια και βλέψεις του Τούρκου "σουλτάνου".

Η Ευρώπη και συνολικότερα η Δύση έχουν αρκετούς λόγους να στηρίξουν την ελληνική υπόθεση και πέραν των ορίων της σωτηρίας των ευρωπαϊκών τραπεζών και του ευρώ όπως έπραξε άρον-άρον μετά το 2010, με το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο.

Το τέταρτο μνημόνιο προέκυψε χωρίς νέο δάνειο αλλά καθώς οι αγορές θα αποδειχτούν ακριβές για τη χώρα είναι θέμα χρόνου να προκύψουν και νέα χρηματοδοτικά πακέτα όπως και ανάλογες μνημονιακές υποχρεώσεις.

Πριν από δύο χρόνια και ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2015 δεν ήταν βέβαιο πως η Ευρώπη θα διακινδύνευε την ανάληψη τέτοιου μεγέθους πολιτικού κόστους προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα εντός του Ευρώ.

Υπάρχει μια σαφής μετατόπιση της στάσης της Ευρώπης σε ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που μετά την "κωλοτούμπα" Τσίπρα και τον πολιτικό αποκεφαλισμό του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος που πολιτικά εκφράζεται πλέον μόνο από σχήματα όπως η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και οι γραφικές γκρούπες της άκρας αριστεράς, παρατηρείται μια πρόσδεση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά σχέδια η οποία περνά μέσα από δραστικό περιορισμό εκφάνσεων της εθνικής της κυριαρχίας.

Με μοχλό την ελληνική χρεοκοπία η Ελλάδα μετεξελίσσεται στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. που υπόκειται τις συνθήκες της μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης.

Το Υπουργείο των Οικονομικών της χώρας μετά τη δημιουργία της ανεξάρτητης και πανίσχυρης Γενικής Γραμματείας Εσόδων κάθε μέρα που περνά αποτελεί όλο και περισσότερο διακοσμητικό στοιχείο.

Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ξεφύγει ήδη από τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης από το 2010, μετά τη χρεοκοπία και το σκάνδαλο των Greek Statistics.

Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία εκτοπίζει σταθερά σε όλο και περισσότερους τομείς την εγχώρια κομματική και συνδικαλιστική νομενκλατούρα από τον έλεγχο καίριων τομέων της δημόσιας ζωής, αρχής γενομένης από κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Η διαχείριση του προσφυγικού είναι μία μόνο πτυχή αυτής της διαδικασίας.

Το μήνυμα

Τον τελευταίο καιρό ολοκληρώθηκε η εξαγορά των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από τη γερμανική Frapport, χωρίς τις συνήθεις αντιδράσεις του παρελθόντος όταν πρωτοστατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός πώλησης του ΟΛΘ σε επιχειρηματικό σχήμα που την πλειοψηφία έχουν γαλλικά και γερμανικά οικονομικά συμφέροντα. Η ελληνορωσική συμμετοχή αφορά περισσότερο τον κατευνασμό των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας λόγω του ελέγχου της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

Ο ένας εκ των δυο υποψηφίων για την εξαγορά της ΕΛΒΟ είναι η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW) γνωστή για τα άρματα Leopard.

Αν η μία περίπτωση μπορεί να αποτελεί σύμπτωση, μια δεύτερη και πιθανόν μια τρίτη δείχνουν πως ενδέχεται να βρισκόμαστε σε ένα ευρύτερο σχέδιο ενσωμάτωσης της χώρας στην πυγμή του γαλλογερμανικού άξονα και της Ε.Ε.

Κινέζοι και Αμερικάνοι συγκρούονται για τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όλοι αυτοί είτε υποτιμούν το ρίσκο ενός Grexit είτε θεωρούν πως το ενδεχόμενο αυτό έχει εκμηδενιστεί. Οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως να έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από ισχυρά ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας.

Η επιτροπεία της ελληνικής κυβέρνησης και κατ’ επέκταση και της χώρας από την Τρόικα και ο σταδιακός απευθείας έλεγχος καίριων τομέων απευθείας από θεσμούς που βρίσκονται μακριά από την επιρροή της εκάστοτε κυβέρνησης και του κομματικού κράτους στο βαθμό που συνεχιστεί και ολοκληρωθεί, αναμένεται να επιφέρει βαθιές αλλαγές στη χώρα, τις οικονομικές και πολιτικές δομές και τη νοοτροπία της.

Ενδεχομένως τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα να αποτελούν προάγγελο των σχεδίων για μια νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε. με περισσότερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση, όπου διάφοροι τομείς θα περάσουν κατευθείαν υπό τον έλεγχο ευρωπαϊκών θεσμών.

Η πρόταση του Εμμάνουελ Μακρόν για τη δημιουργία ενός κοινοβουλίου της Ευρωζώνης με περισσότερο αποφασιστικές αρμοδιότητες από το Ευρωκοινοβούλιο, θα νομιμοποιήσει πολιτικά παρόμοιες εξελίξεις και σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα λειτουργεί ως πειραματόζωο καθώς η χώρα λόγω της χρεοκοπίας έχει απωλέσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας σε βασικούς τομείς.

Η απομάκρυνση καίριων τομέων της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης από το κομματικοσυνδικαλιστικό κράτος αποτελούν θετική εξέλιξη για την εξυγίανση της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Δεν επαρκούν όμως οι αποκρατικοποιήσεις 5-10 μονοπωλίων, στις μισές τιμές σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα, για να προκύψει η οικονομική ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα. Η χώρα χρειάζεται εκατοντάδες παρόμοιες άμεσες επενδύσεις και δεν είναι ελκυστική για να γίνουν...

kostas.stoupas@capital.gr
Δημοσίευση: Μαΐου 24, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η Ελλάδα αλλάζει χέρια..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator