Είσαστε εδώ: » ΑΡΧΙΚΗ
»
ΑΠΟΨΕΙΣ
» Ψήφισαν το νέο Μνημόνιο βλέποντας Survivor – Τσίπρας: Η αντιπολίτευση τα φταίει όλα, καμία συγγνώμη για τα νέα μέτρα
Ψήφισαν το νέο Μνημόνιο βλέποντας Survivor – Τσίπρας: Η αντιπολίτευση τα φταίει όλα, καμία συγγνώμη για τα νέα μέτρα
«Μπετόν» η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε τα μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές και το βαρύ λογαριασμό που κρύβει για τους πολίτες, αλλά την πικρή αλήθεια για τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή είπε στην ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Έτσι κι αλλιώς μόνοι μας είμαστε, οι 9 στους 10 βλέπουν Survivor».
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η κοινοβουλευτική διαδικασία τινάχτηκε στον αέρα, με τον πρωθυπουργό για πρώτη φορά να μην μιλάει ως είθισται τελευταίος, μετά από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε έτσι πριν από τις… 9, για να εξασφαλίσει τηλεθέαση στην ομιλία του, πριν σαρώσει στις οθόνες το δημοφιλές reality show!
Θύμα της κατάστασης αυτής ήταν η Φώφη Γεννηματά, η οποία υποχρεώθηκε να μιλήσει τελευταία πριν από την ψηφοφορία και τον υπουργό Οικονομικών, ενώ τελευταία στιγμή «επιστρατεύτηκε» ενδιαμέσως ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε μάλιστα για μεθόδευση το προεδρείο και είχε σφοδρή σύγκρουση με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, καθώς το πρόγραμμα που είχε οριστεί προέβλεπε ότι θα μιλήσει γύρω στις 6 και μισή το απόγευμα, αλλά δεν τηρήθηκε.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της για να εξαπολύσει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έκανε λόγο για στροφή σε θετική ατζέντα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι εάν δεν υπάρξει διευθέτηση του χρέους, τότε δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα για την περίοδο 2019-2020, ενώ έδωσε έμφαση στα αντίμετρα, δηλώνοντας βέβαιος για την επίτευξη των στόχων και την εφαρμογή τους. «Τα αντίμετρα δεν είναι αέρας κοπανιστός», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αφού απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι προέχει η στροφή στις επενδύσεις και την έρευνα, η στήριξη της οικονομίας με «δίκαιη ανάπτυξη», οι δημοκρατικές θεσμικές τομές και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ισχυρίστηκε δε ότι «η Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει και η οικονομία να βλέπει μπροστά, με αισιοδοξία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποίησε πολύ υψηλούς τόνους και έκανε λόγο για «πρωτοφανή στην ιστορία πολιτική απάτη». Κάλεσε παράλληλα τον πρωθυπουργό και τα στελέχη του να παραιτηθούν, εάν διαθέτουν, όπως είπε, ευθυξία, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση ψηφίζει και με τα δύο χέρια τα μνημόνια που υποτίθεται ότι θα έσκιζε. Χαρακτήρισε τη συμφωνία τέταρτο μνημόνιο, βαρύ και άδικο, που φέρει τη σφραγίδα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης, ενώ ειρωνικά σημείωσε, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, πως πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος επικοινωνιακής στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι η συμφωνία με τους θεσμούς συνιστά τη μεγαλύτερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έγινε στο σύγχρονο κράτος και κάλεσε τον πρωθυπουργό, εάν έχει την τόλμη, να παραιτηθεί. Ειδικά για το ζήτημα του χρέους, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ υπενθύμισε ότι είχε χρησιμοποιηθεί αόριστα ως υπόσχεση για να κλείσει και η πρώτη αξιολόγηση, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι και τώρα δεν θα υπάρξει λύση. Υπενθύμισε δε ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν επιβληθεί 27 νέοι φόροι και η κοινωνία καταρρέει υπό το βάρος τους.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ιδιαίτερα καυστικός, καθώς σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα έχει ψηφίσει δύο μνημόνια, ενώ οι άλλες κυβερνήσεις από ένα, γι’ αυτό και εμπαίζει το λαό, προσπαθώντας – όπως είπε – να πείσει ότι πληρώνει τα σπασμένα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη σε προγράμματα διάσωσης αντί να στέκεται στα πόδια της και κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό και ψέματα.
Ο Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα έχει χάσει την αξιοπιστία της, ύστερα από την απαίτηση των δανειστών να νομοθετηθούν προκαταβολικά μέτρα.
Τέλος, ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση αποδοχών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι είναι δυνατή η άρση των capital controls στα τέλη του 2017, εάν η οικονομία έχει ομαλή πορεία. Δημοσίευση: Μαΐου 19, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.