Εκτός... χρόνου το αφήγημα για το χρέος
Γράφει η Δώρα Αντωνίου
Μετάθεση μερικών εβδομάδων, ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι θα λάβουν οι οριστικές αποφάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία που εκδηλώθηκε εμφατικά παραμονές της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο, δυσμενές πακέτο μέτρων, με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι τα νέα είναι τόσο καλά, που θα αναγκαστεί να φορέσει γραβάτα, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι από την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα προκύψει πιθανότατα μια γενική δήλωση-διαπίστωση των εταίρων, με την οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ότι έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα παραπέμπεται η οριστικοποίηση των αποφάσεων για το χρέος σε ένα επόμενο στάδιο.
Μια τέτοια εξέλιξη, και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εμφανισθεί λίγο πιο συγκρατημένος όσον αφορά τα αποτελέσματα του αυριανού Eurogroup, σαφώς και προκαλεί περιπλοκές στον κυβερνητικό σχεδιασμό και στο αφήγημα με το οποίο ήρθαν τα μέτρα στη Βουλή και ψηφίστηκαν, και αφορούσε οδικό χάρτη άμεσης δρομολόγησης θετικών εξελίξεων, με ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πολύ σύντομα και την πιθανότητα εξόδου στις αγορές, ακόμη και μέσα στον Ιούνιο. Εφόσον οι τελευταίες εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν όσον αφορά το αυριανό Eurogroup, όλα αυτά μετατίθενται, όπως και το «επενδυτικό τσουνάμι» που η κυβέρνηση αναμένει ότι θα ενεργοποιήσει η ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας.
Οι εξελίξεις αυτές αναμφίβολα θα επηρεάσουν το κλίμα στην ιδιαίτερα πιεσμένη από τις εξελίξεις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος. Παρά τη χωρίς απώλειες υπερψήφιση των μέτρων στη Βουλή, το κλίμα στην Κ.Ο. και στο κόμμα είναι βαρύ. Οπως αναφέρουν κομματικά στελέχη, ο κύριος προβληματισμός που μεταφέρεται από τους βουλευτές στην κυβερνητική και κομματική ηγεσία είναι ότι κινδυνεύει να χαθεί κάθε επικοινωνία με τη βάση, ότι τους είναι πολύ δύσκολο να συνομιλήσουν με τους πολίτες, καθώς το αφήγημα των αντιμέτρων και της προοπτικής εξόδου από την κρίση δεν δείχνει να λειτουργεί. «Εάν οι πολίτες δεν αρχίσουν να βλέπουν στην καθημερινότητά τους αλλαγή προς το καλύτερο, δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα αυτό», αναφέρεται σχετικά. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μια καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος, που προβλήθηκαν ως αντίβαρο για την ψήφιση των μέτρων, θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία υπερψηφίστηκε στη Βουλή, φαίνεται ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κινητικότητα και διεργασίες, όσον αφορά το μείγμα πολιτικής που ασκείται και τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Ο Νίκος Φίλης, με την ομιλία του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, σκιαγράφησε τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σε μερίδα κομματικών στελεχών, προερχόμενων κυρίως από τη λεγόμενη ομάδα των «53+».
Κατ’ αρχάς, αυτό που είπε ο κ. Φίλης, οριοθετώντας τη διαφοροποίηση με την επίσημη, υπεραισιόδοξη κυβερνητική γραμμή, ήταν ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση «σηματοδοτούν την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο», προσθέτοντας ότι «η αλήθεια δεν μπορεί να υποτάσσεται στις ανάγκες της επικοινωνίας». Ο προβληματισμός που ανέλαβε να διατυπώσει δημόσια ο κ. Φίλης εκφράζεται από μερίδα στελεχών που θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία πλήρους μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, με απομάκρυνση από τις αριστερές καταβολές του.
Ακόμη και η προοπτική να φορέσει γραβάτα ο κ. Τσίπρας, εφόσον ανακοινωθούν μέτρα για το χρέος, εκλαμβάνεται από τα στελέχη αυτά ως σημειολογική απεικόνιση της εν λόγω μετεξέλιξης. Εξ ου και στη συζήτηση για το χρέος ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στα μέτρα που αναμένεται οι εταίροι και δανειστές να ανακοινώσουν (ρύθμιση επιτοκίων, αντικατάσταση δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής), με την παρατήρηση ότι είναι μεν αναγκαία, αλλά όχι ικανά για να βγει η χώρα από την κρίση. Ζήτησε μάλιστα ακολούθως διευκρίνιση εάν παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το «κούρεμα» του χρέους, η ρήτρα ανάπτυξης, η περίοδος χάριτος. Οι αρχικές, δηλαδή, διεκδικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται ότι έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση.
Για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και τον κίνδυνο απομάκρυνσης από τις αριστερές καταβολές του ασκείται κριτική στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα, στο επιτελείο που τον επηρεάζει στη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη στρατηγικής, κριτική που θα ενταθεί στην περίπτωση καθυστερήσεων ή γενικόλογων αναφορών σε σχέση με το χρέος. Και δεν αποκλείεται να δρομολογήσει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να κατευνασθεί η εσωκομματική αναταραχή.
Πηγή "Καθημερινή" Δημοσίευση: Ιουνίου 09, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.