«Φρένο» στο ψάρεμα στον Κορινθιακό

0



Του ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το «καμπανάκι του κινδύνου» για την κατάσταση στον Κορινθιακό κόλπο έκρουαν εδώ και χρόνια οι οικολόγοι όμως, όταν πια το πρόβλημα με τις τσούχτρες έφερε σε απόγνωση τουριστικούς φορείς και κατοίκους από το Λουτράκι μέχρι και την Πάτρα, η αφύπνιση έγινε μαζική και φτάνει πλέον στα όρια του γενικού συναγερμού!
Χθες, στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, οικολογικές οργανώσεις και φορείς από τέσσερις Περιφέρειες -Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς και Αττικής- συζήτησαν θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής του Κορινθιακού και της απονέκρωσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση του φαινομένου με τις μέδουσες ενώ υπήρξε και παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου καθώς εκτός από τους τραυματισμούς, απειλείται η φετινή τουριστική περίοδος.
Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν πλέον σε μόνιμη βάση στον Κορινθιακό παρεπιδημούντα είδη, όπως οι μέδουσες, απειλώντας και τη ζωή των κατοίκων!
Οπως ανακοινώθηκε χθες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος συζητά την ένταξη τόσο του Κορινθιακού όσο και του Αμβρακικού Κόλπου στη Δυτική Ελλάδα, στις προστατευόμενες περιοχές Natura.
«Εχει προηγηθεί συζήτηση, με τον κ. Φάμελο, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να βγει σύντομα και θα περιορίσει την αλιεία» αναφέρει στην «Π» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Ανδρέας Ριζούλης.

Η ΑΠΟΝΕΚΡΩΣΗ

«Παρατηρούμε μεγάλες μηχανότρατες από το Βόρειο Αιγαίο και αλλού και να κάνουν ''επίθεση'' σ' έναν μικρό κόλπο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας Γιώργος Κανέλλης στην συνεδρίαση. Σύμφωνα με τον κ. Καννέλη η εμφάνιση μεδουσών που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στον Κορινθιακό, οφείλεται και στην «επίθεση» που δέχεται ο Κόλπος από τις απαγορευμένες κατά τα άλλα μηχανότρατες και τα δίχτυα βυθού. Σύμφωνα με μελέτη της GreenPeace (Report 2009), σε βάθος 40 ετών στον Κορινθιακό, το 65-70% των ψαριών είναι προϊόν υπεραλίευσης. Η παράνομη χρήση της μηχανότρατας ως αλιευτικό εργαλείο, σπαταλάει περί το 45% της ψαριάς και προκαλεί ανυπολόγιστες περιβαλλοντολογικές καταστροφές στον βυθό των θαλασσών και συνεπώς στα θαλάσσια του οικοσυστήματα. «Πρέπει να έχουμε μέτρια αλιευτική δραστηριότητα για να έχουμε ψάρια αλλά και ισορροπία του οικοσυστήματος με μείωση του αριθμού των τσουχτρών που κερδίζουν έδαφος αυτή την περίοδο» καταλήγει ο κ. Κανέλλης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑ-ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗ

Το θέμα της αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών φέρνουν και στην Ολομέλεια της Βουλής, με κοινή ερώτησή τους προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης και Κορινθίας, Χρίστος Δήμας,.
«Το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των μεδουσών, που παρατηρείται εσχάτως στον Κορινθιακό Κόλπο ως αποτέλεσμα της υπεραλίευσης και της έξαρσης της παράνομης αλιείας, έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους όλων των παραλιακών περιοχών και έχει επιφέρει προβληματισμό στον επιστημονικό κόσμο. Επιπλέον, ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, αφού το φαινόμενο μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τους επισκέπτες των παραθαλάσσιων περιοχών» αναφέρεται στην παρέμβαση.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Σύμφωνα με Σουλτάνα Ζερβουδάκη, ερευνητή στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) το πρόβλημα με τις μέδουσες οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας. «Αν συνεχίσει η κλιματική αλλαγή, θα ζούμε σε ωκεανό με μέδουσες» αναφέρει η κ. Ζερβουδάκη. Το πρόβλημα οφείλεται επίσης στην υπεραλιεία η οποία αφανίζει τους «θηρευτές» των μεδουσών. Ενδεικτικά το δελφίνι καταναλώνει πάνω από 80 κιλά θαλάσσιων ασπόνδυλων σε ημερήσια βάση και η χελώνα πάνω από 100 με 120 κιλά, καθώς οι μέδουσες αποτελούν τη βασική της τροφή. «Τα δίχτυα, οι χελώνες και τα μεγάλα ψάρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν, όμως για να έρθουν, παραδείγματος χάρη, οι χελώνες θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν και αμμώδεις προστατευμένες περιοχές που θα μπορούν να γεννήσουν τα αβγά τους» διευκρινίζει η κυρία Ζερβουδάκη.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο της "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ")
Δημοσίευση: Ιουνίου 17, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Φρένο» στο ψάρεμα στον Κορινθιακό"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator