Αλέξη έμαθες τα νέα; Πήραμε το τίποτα…

0



Οι αυταπάτες των μικρών «θριάμβων» του Eurogroup

Του Γιώργου Πετράκη

Οι μεγάλες ήττες είναι αποτέλεσμα πολλών μικρών θριάμβων και η κυβέρνηση αυτή εχει βαλθεί να αποδείξει αυτόν τον κανόνα.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με διαγγέλματα με πονηρά υπεροπτικά χαμόγελα μετά από κάθε Eurogroup ή Σύνοδο Κορυφής, πότε μπροστά από το τζάκι, προχθές μπροστά από τον φοίνικα, μας κλείνει το μάτι:

Την μια γυρίζουμε σελίδα, την άλλη βγαίνουμε στις αγορές, την άλλη αλλάζουμε την Ευρώπη, την άλλη λύσαμε το χρέος. Κι αν μην το βλέπετε: Άλλος ένας μικρός θρίαμβος, δοξάστε με!

Η πολιτική της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνησης περιορίζεται όπως έχουμε πει στην επικοινωνία του επομένου δίωρου. Πες πες όλο και κάποιος μπορεί να πεισθεί καθως δεν περνά από το μυαλό του καν ότι μπορεί να λέγονται τέτοια τερατώδη ψέματα, ‘η μπορεί να βρεθεί και κανένας «αγνός αριστερός» (και συνεπώς αγαθιάρης) για να τους πιστέψει. Όμως πέρασε το Σαββατοκύριακο, έρχεται καλοκαίρι και ποιος θα θυμάται τον Αύγουστο τι παραμύθι είχαν πουλήσει, τι υποσχέσεις είχαν δώσει, τι στόχους (από μονοί τους) είχαν θέσει.

Έμαθαν όλοι λοιπόν ότι η πονηρή παράγραφος ήταν η .. «ακροτελευταία» όπως παπαγάλιζαν οι κυβερνητικοί παράγοντες καθως ανέφερε ότι με στόχο να βγει η χώρα στις αγορές το 2018 το Eurogroup θα βοηθήσει και με τα κονδύλια που θα έχουν περισσέψει από το πρόγραμμα θα φτιαχτεί και ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» για να καθησυχαστούν οι επενδυτές και να διευκολυνθεί η έξοδος στις αγορές..Υπάρχει λόγος να θριαμβολογούν;

Μα η έξοδος στις αγορές είναι ο βασικός στόχος του ιδίου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε για να αποδείξει ότι το πρόγραμμα το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέτυχε. Εξάλλου προς το παρόν ενόψει γερμανικών εκλογών κανείς δεν θα έκανε λόγο για ενδεχόμενο νέου προγράμματος το 2018 ενώ εχει εφαρμοσθεί ήδη το Μνημόνιο+ plus με μέτρα λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%.

Όσο για το «μαξιλάρι για το οποίο πανηγυρίζουν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια, προφανώς λησμόνησαν ότι το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2014 είχε προσφέρει στην Ελλάδα την «ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή στήριξης» (ECCL) η οποία αποτελούσε την πραγματική ασπίδα για να τολμήσει η Ελλάδα να αναμετρηθεί με τους κερδοσκόπους των αγορών. Γιατί είναι προφανές ότι έξοδος στις αγορές με επιτόκια 4 ή 5 ‘η 5,5% θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα που τώρα δανείζεται με επιτόκια έως 1% από τον ESM. Και η ECCL δεν εχει φυσικά καμία σχέση με αυτό που υπονοεί τώρα χωρίς να το συγκεκριμενοποιεί η απόφαση του Eurogroup. Το 2015 το σχέδιο αυτό τράκαρε στις αυταπάτες και στις απάτες των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ

Προφανώς μόνο ο κ. Τσίπρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακοπουλος βλέπουν ότι υπαρχει λύση για το χρέος αυτό που δεν βλέπει κανείς άλλος. Οι αναφορές είναι συνεχείς που παραπέμπουν στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016 και στο ότι τα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018 και θα εφαρμοσθούν «στο μέτρο που θα χρειασθούν».Ψευδώς παπαγαλίζουν ότι προβλέπεται περίοδος χάριτος 10 ετών, καθώς η συγκεκριμένη αναφορά ρητά επισημαίνει ότι αυτή τη περίοδος είναι «από 0-10 έτη». Πολύ απλά, ο κ. Τσακαλώτος αποδέχθηκε ότι μπορεί αυτή η περίοδος χάριτος να είναι και μηδενική!

Τα πρωτογενή πλεονάσματα μένουν στο 3,5% μέχρι το 2022 με ότι σημαινει αυτό για την συνέχιση της λιτότητάς σε μια καθημαγμένη χώρα ενώ με μια εξαιρετικά προσεκτική αναφορά μένει παράθυρο για δυσμενέστερες συνέπειες από τα πλεονάσματα του 2% και για την περίοδο μέχρι το 2060.

«Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και κατόπιν και εφόσον παραμένει σε αρμονία με τις δεσμεύσεις της, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί βάσει ανάλυσης της Κομισιόν να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα έως ή πάνω αλλά απόλυτα κοντά με το 2% του ΑΕΠ για το διάστημα 2023-2060.

Η μεγαλύτερη …αυταπάτη όμως είναι η περίφημη Ρήτρα Ανάπτυξης: ο μηχανισμός δεν υπάρχει αλλά πρόκειται να συζητηθεί, να διαμορφωθεί και να συμφωνηθεί το 2018. Όμως πρόκειται για έναν μηχανισμό που πρωτίστως διασφαλίζει τους δανειστές ότι δεν θα χασουν τα λεφτά τους και δευτερευόντως ότι η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει υπό το βάρος της εξυπηρέτησης των Δανείων.

Ο μηχανισμός δεν προσφέρει απομειωση του χρέους αλλά διευκόλυνση εξυπηρέτησης του. Και δυστυχώς όσο θα υπάρχει ανάπτυξη οι πρόσθετοι πόροι που θα εξοικονομούνται δεν θα πηγαίνουν στην ελληνική οικονομία, αλλά στους δανειστές. Η Ελλάδα απλώς όταν θα βουλιάζει η οικονομία στην ύφεση θα διευκολύνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους ώστε να μην χρεωκοπήσει. Εάν αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης για το μέλλον τότε πραγματικά θα μπορεί να πανηγυρίζει…

Η περίφημη Αναπτυξιακή Τράπεζα θα συντονίζει, αλλά δεν προβλέπονται πόροι και χρηματοδότηση της. Για επενδύσεις που θα ενισχύσουν την αγορά εργασίας προβλέπεται η επίσπευση εκταμίευσης των 970 εκατομμύριων ευρώ που δεν έχουν απορροφηθεί από την Ελλάδα, ενώ η «ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική» που πρέπει να διαμορφωθεί μέχρι τέλος του έτους αναφέρεται αορίστως ότι «θα πρέπει να εξετασθούν και οι εναλλακτικές εξεύρεσης επιπλέον κεφαλαίων από εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης)».

Το πως παραμένει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ είναι γνωστό, καθως επιστράτευσε την “Κατ’ Αρχήν Έγκριση”, μια δυνατότητα που του προσφέρει το καταστατικό του που εφαρμόσθηκε με επιτυχία στο Σουδάν, στο Εκουαδόρ, στο Ζαΐρ, στη Μαδαγασκάρη, στη Τζαμάικα, στη Ζάμπια, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στην Κένυα, στη Σομαλία, στη Χιλή, στη Δημοκρατία του Κογκό, στο Μεξικό, στη Νιγηρία, στην Αργεντινή, στη Γιουγκοσλαβία και στη Βραζιλία.

Ούτε έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος δεν υπάρχει, καθως ούτε συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος υπήρξε, το ΔΝΤ έμεινε και μάλιστα χωρίς χρήματα (θυμάστε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι το ΔΝΤ δεν χρειάζεται χωρίς χρήματα και αν φύγει δεν ισχύουν τα μέτρα), συνεπώς ούτε στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ μπαίνει η χώρα…

Κατόρθωσε με ένα προσθετό μίνι Μνημόνιο με καθυστέρηση ενός χρόνου να κλείσει την δεύτερη Αξιολόγηση, και μάλιστα παίρνοντας δόση 8,5 δισ. όταν χάθηκαν ουσιαστικά σχεδόν 15 δισ. που θα έπρεπε να είχε εκταμιεύσει η χώρα το προηγούμενο διάστημα...

Αυτός ήταν ο μικρός Θρίαμβος του Αλέξη, που κόμπασε οτι «πήραμε ότι ζητούσαμε» χωρίς να το διευκρινίσει…

Ίσως γι’ αυτό ανέλαβε να το διευκρινίσει ο υπουργός ‘Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος με την γραβάτα στην περίφημη ανάρτηση του στο Twitter…

Πηγή MIgnatiou
Δημοσίευση: Ιουνίου 30, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αλέξη έμαθες τα νέα; Πήραμε το τίποτα…"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator