Είσαστε εδώ: » ΑΡΧΙΚΗ
»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
» Το μεγάλο κόλπο της εφορίας με τα πρόστιμα – μαμούθ και τις δεσμεύσεις λογαριασμών
Το μεγάλο κόλπο της εφορίας με τα πρόστιμα – μαμούθ και τις δεσμεύσεις λογαριασμών
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ξεπερνάει κάθε λογική ο τρόπος αντιμετώπισης των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων από τους ελεγκτές της εφορίας οι οποίοι αναγκάζουν τους ελεγχόμενους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.
Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο αναφέρουν φοροτεχνικοί οι οποίοι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τους ελεγκτές όχι μόνο για τις αποφάσεις αλλά και για τον αλαζονικό τρόπο που συμπεριφέρονται στους ελεγχόμενους. Ίσως η χώρα μας είναι η μοναδική που με την έναρξη ενός ελέγχου ο ελεγχόμενος αντιμετωπίζεται εκ των προτέρων ως «ένοχος». Όπως ένοχοι είναι οι λογιστές, ακόμα και οι ορκωτοί που υπογράφουν φορολογικά πιστοποιητικά.
Όλα αυτά συμβαίνουν όπως αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι εξαιτίας των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί στη φορολογική διοίκηση. Η πίεση που ασκείται στους προϊστάμενους των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων τους οδηγούν στο να μοιράζουν «εύκολα» πρόστιμα.
Έτσι χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα «φωτιά» που προκύπτουν από φορολογικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί, όπως καταγγέλλουν, γίνονται χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και συχνά καταχρηστικά, με αποτέλεσμα να βεβαιώνονται πρόστιμα τα οποία αν δεν πληρωθούν άμεσα, οδηγούν σε καθολική δέσμευση όλων των λογαριασμών.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση μεγάλης εισηγμένης εταιρείας το βάρος τα οποίας στο Χρηματιστήριο είναι σημαντικό και η οποία επιβαρύνθηκε με πρόστιμο για φορολογικές παραβάσεις σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι προσκομίσθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, οι ελεγκτές ήταν ανένδοτοι και εριστικοί όπως σημειώνουν οι λογιστές της εταιρείας και έμειναν με ανοιχτό το στόμα όταν τους είπαν «πληρώστε το πρόστιμο και πηγαίνετε στα δικαστήρια».
Για να προσφύγει σήμερα κάποιος στη δικαιοσύνη θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσει πρώτα από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών. Μάλιστα για να μην κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης πρέπει να πληρώσει το 50% ώστε να ανακοπεί η διαδικασία αυτή. Δηλαδή πρέπει να καταβληθεί το 50% του αμφισβητούμενου ποσού της προσβαλλόμενης με την ενδικοφανή προσφυγή πράξης.
Το περίεργο είναι ότι οι αρχές απαίτησαν να πληρωθεί το 100% του προστίμου στην ανωτέρω περίπτωση, κάνοντας χρήση μιας διάταξης που προβλέπει πρόσθετες ενέργειες όταν ο ελεγκτής έχει βάσιμες υποψίες αποφυγής πληρωμής του προστίμου, διαφυγής του ελεγχόμενου στο εξωτερικού ή των περιουσιακών του στοιχείων, απειλώντας με «πάγωμα» όλων των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας. Έτσι η εταιρεία πλήρωσε το πρόστιμο και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.
Στελέχη μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας σημειώνουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για ενορχηστρωμένο κόλπο. Επιβάλουν στις επιχειρήσεις υψηλά πρόστιμα ασχέτως εάν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο πρώτος στόχος. Της βεβαίωσης των ποσών που προβλέπει το σχέδιο για κάθε ελεγκτική μονάδα. Ο δεύτερος στόχος επιτυγχάνεται με την προσφυγή στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών όπου καταβάλλεται το 50% του προστίμου. Το ποσό αυτό εισέρχεται στον κρατικό κορβανά ως έσοδο του κράτους και ταυτόχρονα φαίνεται ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Το εάν αυτό το ποσό επιστραφεί στον υπόχρεο δεν ενδιαφέρει τον ελεγκτικό μηχανισμό. Αναζητείται ήδη ο επόμενος «πελάτης». Η δικαστική περιπέτεια θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση σε 3-5 χρόνια στη χειρότερη μπορεί να προσεγγίσει τα δέκα.
Σε άλλη περίπτωση, τραβηγμένη από τα μαλλιά, ένας ελεύθερος επαγγελματίας βρέθηκε στις περιβόητες λίστες εξαιτίας ενός τραπεζικού λάθους το οποίο διορθώθηκε στη στιγμή. Αυτό βέβαια δεν ήταν αρκετό για τις φορολογικές αρχές καθώς εκ προοιμίου ο φορολογούμενους είναι ένοχος. Συγκεκριμένα πριν από 6 χρόνια ο επαγγελματίας προέβη σε κατάθεση κάποιου ποσού στον λογαριασμό του. Ο υπάλληλος της τράπεζας αφηρημένος πληκτρολόγησε ως κατάθεση, αντί του ποσού που του έδωσε ο επαγγελματίας τον 12ψήφιο αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του, δηλαδή τουλάχιστον 100 δις. ευρώ. Αμέσως φυσικά έγινε ο αντιλογισμός. Πριν ένα χρόνο ο δυστυχής επαγγελματίας κλήθηκε από την εφορία να δικαιολογήσει το σχετικό ποσό . Αμέσως δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί του, ενώ η εφορία δεν δεχόταν ακόμα και τα δικαιολογητικά της τράπεζας. Η υπόθεση είναι ακόμα ανοιχτή!
Τα ίδια συμβαίνουν και με τις προθεσμιακές καταθέσεις που ανανεώνονται κάθε μήνα. Οι εφοριακοί μέχρι πρότινος (αυτό σταμάτησε με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα) προσμετρούσαν την μηνιαία ανανέωση της προθεσμιακής κατάθεσης ως νέο ποσό με αποτελέσματα φορολογούμενος να κληθεί να δικαιολογήσει 2,4 εκατ. ευρώ, (αντί 200.000 που ήταν το ποσό που υπήρχε στον λογαριασμό του και ανανεωνόταν κάθε μήνα).
Άπειροι ελεγκτές χωρίς κίνητρο απλά διεκπεραιώνουν υποθέσεις. Σαφώς και υπάρχουν αξιόλογοι στη δημόσια διοίκηση, αλλά όπως φαίνεται αυτοί βρίσκονται στα ψυγεία. Δημοσίευση: Ιουνίου 13, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.