Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο: Οι Τούρκοι στέλνουν το Barbaros στη Μόρφου

0



«Παραλήρημα» από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και γαμπρό του Ερντογάν: «Δεν είμαστε μπανανία, θα κάνουμε έρευνες όπου θέλουμε» - Στο κάδρο των Τούρκων και η Αμμόχωστος

Κύπρος | Ειδήσεις: Στα άκρα τραβούν οι Τούρκοι το παιχνίδι των προκλήσεων, αντιδρώντας στη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως έγινε γνωστό, η Άγκυρα έδωσε εντολή στο τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» να αποπλέυσει από το λιμάνι της Σινίφκης με προορισμό των κόλπο της Μόρφου στη Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) σε σχέση με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Ωστόσο, μερίδα τουρκικών μέσων, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το όλο περιστατικό, με σκοπό καθαρά προπαγανδιστικό.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet, η οποία στο σχετικό άρθρο της κάνει λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου». Παράλληλα, παραθέτει και δήλωση του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είχε πει ότι «η Τουρκία δεν είναι μπανανία».

Σε ένα «παραλήρημα» άνευ προηγουμένου, ο Αλμπαϊράκ είχε υπογραμμίσει στους διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων ότι η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Τουρκία από δω και πέρα θα είναι πιο ενεργή δύναμη στις έρευνες και τις γεωτρήσεις σε Μεσόγειο, Μαύρη θάλασσα, στεριά ή θάλασσα γενικώς. Δεν είμαστε μπανανία», είχε πει χαρακτηριστικά.

Όσο για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να δρα από μόνος του» και πως «δεν μπορούμε να δούμε μια τέτοια κίνηση θετικά».

Κατέληξε δε: «Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου».

Επί της ουσίας, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας έρχεται να υλοποιήσει την εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος από την Πέμπτη είχε προειδοποιήσει περί «αντιποίνων».

Η τουρκική προκλητικότητα είναι εμφανής και από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος που ούτε λίγο ούτε πολύ απειλεί τους πάντες. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Πάνω από όλα ψυχραιμία»

«Ψυχραιμία, λίγα λόγια - δεν πρέπει να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία», συνέστησε την Παρασκευή (14/07/2017) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο, και αυτοί που τα διαδίδουν αυτά, ίσως έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλους ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση για υπευθυνότητα σημειώντας πως «όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ποια εικόνα δίνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Κάποιες αναφορές και ανταποκρίσεις δίνουν λανθασμένη εικόνα και εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Συμπλήρωσε επίσης πως «η επόμενη φορά που θα πρέπει να ασχοληθούμε όλοι με αυτό το θέμα πρέπει να είναι όταν θα έχουμε αποτελέσματα από τις έρευνες».

Ξεκαθάρισε πως «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά». Τόνισε πως «θα πράττουμε περισσότερα και θα μιλάμε λιγότερο, καθώς μέσα από αυτή την προσέγγιση εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξάλλου, κατέληξε, για τα οικονομικά αποτελέσματα θα περάσει μεγάλος χρόνος καθώς τώρα «βρισκόμαστε στην αρχή των ερευνών».

Μυρίζει «μπαρούτι»...

Την ίδια στιγμή, σκηνικό θερμού επεισοδίου επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα στη θαλάσσια περιοχή, όπου βρίσκεται η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), δημιουργώντας ένα άκρως επικίνδυνο και «εκρηκτικό» κλίμα, με φόντο τις εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL – ENI στο κοίτασμα «Ονησίφορος».

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι Τούρκοι έστειλαν αρχικά τη φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) πολύ κοντά στο σημείο, όπου βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella», ενώ στη συνέχεια ενίσχυσε τις δυνάμεις, με άλλη μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο.

«(Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Μάλιστα, προχωρώντας σε ένα παιχνίδι φτηνού εντυπωσιασμού και ανούσιας επίδειξης πυγμής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους ότι η ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο γίνεται, «για να εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου».

Την ίδια στιγμή, σάλο προκαλούν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, επιτέθηκε με δριμύτητα για ακόμη μία φορά εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, απειλώντας με αντίποινα για τις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, «κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς», εντός της κυπριακής ΑΟΖ. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Βεβαίως, ο ίδιος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Τουρκία, αρκούμενος στο γνωστό παιχνίδι των λεκτικών προκλήσεων.

Στον κ. Τσαβούσογλου απάντησε από τη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη (13/07/2017) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Σαφή, ωστόσο, προειδοποίηση προς την Τουρκία έστειλε την ίδια ημέρα και ο ΟΗΕ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι επιθυμητό οποιοδήποτε «επεισόδιο» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, πάντως, η θαλάσσια περιοχή γύρω από το Οικόπεδο 11 θυμίζει «αστακό»: Υπενθυμίζεται ότι στον λιμένα της Λάρνακας έχουν καταπλεύσει εδώ και δύο ημέρες δύο φρεγάτες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, ενώ στ’ ανοιχτά της Μεγαλονήσου παραπλέει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «George Washington».

Παράλληλα, διακριτική είναι και η παρουσία των ισραηλινών ναυτικών δυνάμεων, ενώ και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε καθεστώς ύψιστης επιφυλακής, με φόντο τις εξελίξεις περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ.

Πώς θα εξελιχθούν οι εργασίες γεώτρησης στο Οικόπεδο 11

Συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL και της ιταλικής ENI. Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται για την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η γαλλoϊταλική κοινοπραξία προβλέπει σε πρώτη φάση την πραγματοποίηση εργασιών σταθεροποίησης της πλωτής εξέδρας. Αμέσως μετά, τα ειδικά κλιμάκια των δύο εταιρειών θα προχωρήσουν σε ενδελεχή σάρωση του βυθού με ειδικό ρομποτικό σκάφος, ώστε να προστατευθεί τόσο η περιβαλλοντική ισορροπία όσο και ο υποθαλάσσιος αρχαιολογικός πλούτος που υπάρχει εντός του Οικοπέδου 11.

Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα χίλια εφτακόσια μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα.

Ειδικότερα, ο αρχικός στόχος προβλέπει το γεωτρύπανο να φτάσει στα 4.250 μέτρα από το βυθό, κατευθείαν στην «καρδιά» του κοιτάσματος «Ονησίφορος».

Η όλη διαδικασία γεώτρησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε και η γαλλική κοινοπραξία θα ανακοινώσει επισήμως το αποτέλεσμα των ερευνών.

Σε περίπτωση που υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, τότε θα ακολουθήσει και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση. Υπενθυμίζεται πως το κοίτασμα «Ονησίφορος» βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ. από τη Λεμεσό.

Νωρίτερα, την Τετάρτη (12/07/2017), το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» Total - ENI έφτασε στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Δημοσίευση: Ιουλίου 14, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο: Οι Τούρκοι στέλνουν το Barbaros στη Μόρφου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator