Χάκερ και διαρροές κρατικών μυστικών στο διαδίκτυο

0



Τα απόρρητα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών και οι παρεμβάσεις σε εκλογές άλλων κρατών… Αρκετοί είναι οι χρήστες του διαδικτύου που έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο κυβερνοχώρος είναι ένα ασφαλές μέρος για επικοινωνία. Για τους απλούς χρήστες δεν δημιουργούνται προβλήματα, εκτός κι αν έχουν μοιραστεί κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, γυμνές φωτογραφίες τους ή και βίντεό τους με ακατάλληλες σκηνές.

Τα προβλήματα εμφανίζονται κυρίως όταν οι ιστοσελίδες και τα e-mails που αφορούν την εθνική ασφάλεια είναι εκτεθειμένες, δηλαδή χωρίς την απαραίτητη διαδικτυακή οχύρωση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με διαρροή σημαντικά κρατικά μυστικά.

Αυτά τα μυστικά μπορούν είτε να είναι στρατηγικοί σχεδιασμοί μιας χώρας, κινήσεις στρατηγικής, κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων, συνομιλίες αρχηγών κρατών, συνομιλίες μυστικών πρακτόρων, ονόματα και διευθύνσεις, μέχρι και τηλέφωνα, ή ακόμη και σκάνδαλα στα οποία ε μπλέκονται σημαντικά πρόσωπα. Μυστικά που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην άμυνα ενός κράτους, αλλά και σε συγκεκριμένους ανθρώπους που παίζουν σημαντικό ρόλο για την - όποια -χώρα. Ωστόσο, σε όλους προκαλεί τρόμο η ιδέα ότι και η δική μας χώρα βρίσκεται στο έλεος των διαδικτυακών κινδύνων…

Σουρωτήρι οι Αμερικανοί

Σε κάποιες περιπτώσεις, ηγεσίες κρατών έχουν χρησιμοποιήσει χάκερ για να παρέμβουν στην πολιτική μιας χώρας, όπως αποδείχθηκε ότι έγινε στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», ο πρόεδρος Ομπάμα έλαβε τον Αύγουστο του 2016 μια έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) για την εμπλοκή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεκλογική μάχη ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε χάκερ για να σαμποτάρει την Κλίντον. Κάπως έτσι, 20.000 e-mails της Χίλαρι Κλίντον, από όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (2009-2013), διέρρευσαν τον περασμένο Ιούλιο στην ιστοσελίδα του WikiLeaks. Ανάμεσα σε αυτά, υπήρχαν και αναφορές για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Χίλαρι έπεσε θύμα χάκινγκ αφού το 2013 ένας χάκερ από τη Ρουμανία κατάφερε να πάρει στα «χέρια» του απόρρητα υπομνήματα για όσα συνέβαιναν στη Λιβύη εκείνο το διάστημα.

Τον Μάρτιο του 2017 οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες διέταξαν ποινική έρευνα σχετικά με τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων της CIA. Συγκεκριμένα, το WikiLeaks δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της CIA τα οποία «δείχνουν» ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία χρησιμοποιεί τρόπους και εργαλεία για να υποκλέπτει συνομιλίες μέσω smartphones ή «έξυπνων» τηλεοράσεων.

Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2017 μια ομάδα χάκερ, που αυτοαποκαλείται The Shadow Brokers διέρρευσε έγγραφα και αρχεία που δείχνουν ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ είχε αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα τραπεζικών επικοινωνιών SWIFT και παρακολουθούσε χρηματικές ροές μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

Τέλος, διέρρευσαν εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, λίγες ώρες πριν το τέ-λος της επίσημης προεκλογικής περιόδου. Η ομάδα κατήγ γειλε ότι έπεσε θύμα μαζικού και συντονισμένου χάκινγκ, το οποίο θα μπορούσε να ήταν επιζήμιο για τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, αφού τα γνήσια έγγραφα της ομάδας αναμείχθηκαν με ψεύτικα και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρουν «αμφιβολίες και παραπληροφόρηση».

Οι Τούρκοι χάκερ και η ΕΥΠ

Το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε ένας πόλεμος ανάμεσα στους Έλληνες Anonymous και σε Τούρκους χάκερ με φόντο την… Αγία Σοφία. Οι Τούρκοι χάκερ έριξαν την ιστοσελίδα του πρωθυπουργού ως αντίποινα για την αντίδραση της Ελλάδας στην ανάγνωση του Κορανίου στον μεγάλο ναό.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας (ΕΥΠ) ανέλαβε τις έρευνες για να βρεθούν οι δράστες, αλλά και να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποτραπούν ανάλογες μελλοντικές επιθέσεις. Αυτό που δεν εξήγησε η ΕΥΠ είναι πώς θα το κάνει αυτό, αφού μέχρι και η δική της ιστοσελίδα είναι εκτεθειμένη σε κυβερνοεπιθέσεις με κίνδυνο να διαρρεύσουν απόρρητα αρχεία και ονόματα που μπορούν να βάλουν «φωτιά» στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας και προστασίας.

«Αποστολή της Eθνικής Yπηρεσίας Πληροφοριών είναι η προστασία της Εθνικής μας Ασφάλειας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας» είχε δηλώσει τον Απρίλιο ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Γιάννης Ρουμπάτης.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται στους κόλπους του χάκινγκ, η ιστοσελίδα της ΕΥΠ παρουσιάζει ευπάθειες σε οκτώ σημεία. Δηλαδή, αν ένας χάκερ επιθυμεί να την «χτυπήσει» μπορεί να το κάνει με οκτώ διαφορετικούς τρόπους.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι πέρα από το να «ρίξει» την ιστοσελίδα της, μπορεί να εισβάλει στα αρχεία της και να βρει μέχρι και τα ονόματα των πρακτόρων που εργάζονται για λογαριασμό της. Αν αυτά τα ονόματα ή οι πληροφορίες δημοσιοποιηθούν, τότε εθνικοί αντίπαλοι της χώρας βρίσκουν το «πάτημα» για να χτυπήσουν τη χώρα μας εκεί που «πονάει».

Πηγή "Το Ποντίκι"
Δημοσίευση: Ιουλίου 13, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Χάκερ και διαρροές κρατικών μυστικών στο διαδίκτυο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator