Θα λογοδοτήσει!
Ο Τσίπρας έκανε χθες το μοιραίο λάθος, να απαντήσει στην αντιπολίτευση «επί της ουσίας».
Κι εκεί πάνω τον έκαναν να παραμιλάει…
Και θα τον σύρουν πολύ ακόμα, στο βούρκο του, μέχρι να μην αντέχει άλλο…
Γιατί τα στοιχεία είναι όλα σε βάρος του…
Όλα εναντίον του!
Κι όσο με ψέματα προσπαθεί να αντιστρέψει την εικόνα, τόσο θα το πληρώνει ακριβότερα…
Κι όλα όσα λέει, στην απελπισμένη προσπάθειά του να «συγκριθεί» με την διακυβέρνηση Σαμαρά, τόσο θα γίνεται πιο συντριπτική σε βάρος του η «σύγκριση»…
Για παράδειγμα είπε πως «είναι σφάλμα» να συγκρίνονται οι πραγματικές επιδόσεις της διακυβέρνησής του με τις προβλέψεις που είχε η Τρόϊκα προηγουμένως…
Εδώ, όπως θα δείτε, θα γίνει μεγάλο «γλέντι»…
Αλλά ας δεχθούμε προς στιγμήν το «παράπονό» του.
Ας παραβλέψουμε τις «προβλέψεις» της Τρόϊκας πριν το Γενάρη του 2015 για τα επόμενα δύο χρόνια…
Κι ας δούμε τα πραγματικά στοιχεία της διακυβέρνησής του σε σύγκριση με τα πραγματικά στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης:
* Πρώτον, επί Σαμαρά είχαν εξυγιανθεί οι ελληνικές τράπεζες. Το Νοέμβριο του 2014, μάλιστα, έγινε η δεύτερη κεφαλαιοποίησή τους με μηδενικό κόστος για το Ελληνικό δημόσιο! Και οι Ελληνικές τράπεζες από το Νοέμβριο του 2014 ήταν πια πλήρως κεφαλαιοποιημένες!
Ο Τσίπρας κατάφερε, μετά από έξη μήνες... «ηρωική διαπραγμάτευση» να διαλύσει το τραπεζικό σύστημα! Και οι ήδη κεφαλαιοποιημένες τράπεζες μερικούς μήνες πριν, χρειάστηκαν νέα κεφαλαιοποίηση (που ήταν αδιανόητη πριν!).
Πράγμα που στοίχισε στον Ελληνικό λαό 5,5 δισεκατομμύρια. Αυτά τα δανείστηκε η χώρα. Προστέθηκαν στο δανεισμό της και αύξησαν το χρέος της.
Κι αυτό δεν ήταν «αναχρηματοδότηση» χρέους. Ήταν «καθαρό» νέο χρέος.
Δεν είναι «συγκρίσεις» με προηγούμενες «προβλέψεις».
Είναι πραγματικό κόστος που οφείλεται στον Τσίπρα…
Και για το οποίο κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει. Έτσι;
* Δεύτερον, ο Σαμαράς είχε κρατήσει ατόφιο το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου. Το οποίο επρόκειτο να πουληθεί δύο χρόνια αργότερα και να μειώσει το χρέος. Το ύψος του υπολογιζόταν από τον Τρόϊκα στα 16,5 δισεκατομμύρια. Επί Σαμαρά όμως, είχε φτάσει, το φθινόπωρο του 2014, στα 20,5 δισεκατομμύρια! Και η Τρόϊκα προέβλεπε πως θα έφτανε τα 28 δισεκατομμύρια ως το 2016…
Όμως, αφήστε τις «προβλέψεις» της Τρόικας. Ας μείνουμε στην αξία του χαρτοφυλακίου που είχε ήδη πραγματοποιηθεί: 20,5 δισεκατομμύρια!
Αυτά θα πήγαιναν απευθείας για μείωση χρέους.
Δεν πήγαν! Γιατί ο Τσίπρας τα «μηδένισε» με τις ανοησίες του το πρώτο μισό του 2015. Κι αυτό κόστισε στον Ελληνικό λαό.
Έχασε 20,5 δισεκατομμύρια απομείωσης χρέους.
Κι αυτά δεν είναι «προβλέψεις». Δεν είναι «υποθετικά νούμερα».
«Έγραψε» πραγματική ζημιά και θα λογοδοτήσει γι’ αυτό…
* Τρίτον: ο Σαμαράς μείωνε συνεχώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες. Πράγμα που έδινε «ανάσα» στην οικονομία…
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες είναι «συγκεκαλυμμένο χρέος. Μόνο που είναι «εσωτερικό». Πάντως είναι «χρέος».
Και ο Σαμαράς το μείωνε συνέχεια. Από 9,1 δισεκατομμύρια που το βρήκε, το άφησε 3 δισεκατομμύρια!
Ο Τσίπρας αντίθετα, αυξάνει συνεχώς τα ληξιπρόθεσμα.
Δανείζεται να τα πληρώσει κι ύστερα αυξάνονται ξανά.
Κι αυτό δημιούργησε «ασφυξία» στην πραγματική οικονομία!
Που συνεχίζεται ακόμα…
3 δισεκατομμύρια βρήκε τα ληξιπρόθεσμα ο Τσίπρας και τώρα είναι πάνω από 5, ενώ έχει ήδη δανειστεί 3,7 δισεκατομμύρια από πέρσι, και δανείζεται τώρα άλλα 1,6 δισεκατομμύρια (σε δύο δόσεις των 800 εκατομμυρίων) για να τα μειώσει…
Και πάλι θα παραμείνουν πάνω από 5 δισεκατομμύρια (γιατί συνεχώς προστίθενται καινούργια, αφού η στάση πληρωμών του δημοσίου συνεχίζεται).
Συνολικά έχει επιβαρύνει το δημόσιο με (3,7+1,6+5=) 10,3 δισεκατομμύρια τουλάχιστον! Είτε από νέα ληξιπρόθεσμα, είτε από νέα δάνεια για να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα που εκείνος δημιούργησε.
Κι αυτά δεν είναι «προβλέψεις», δεν είναι «εικονικά νούμερα», είναι πραγματικό κόστος που επιβαρύνει είτε το συνολικό χρέος είτε την πραγματική οικονομία, είτε και τα δύο. Κι οφείλονται στην πολιτική του Τσίπρα.
Και γι’ αυτό θα λογοδοτήσει…
* Τέταρτον, τα «υπερκέρδη» των Κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων που λήγουν (ANFA’s και SMP’s). Αυτά τα είχε δώσει η Ευρώπη στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2012! Χωρίς προϋποθέσεις…
Κι είχε αρχίσει να τα εισπράττει η Ελλάδα. Από σύνολο 14 δισεκατομμυρίων, η Ελλάδα είχε ήδη εισπράξει τα 4,5 δισεκατομμύρια επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Κι ύστερα ήλθε ο Τσίπρας υπέγραψε νέο Μνημόνιο και του τα… έκοψαν!
Τα 9,5 δισεκατομμύρια που απέμειναν τα έχασε!
Και μετά παρακαλούσε να του τα δώσουν.
Και με τα πολλά υποσχέθηκαν να του δώσουν, αλλά μετά το τέλος αυτού του προγράμματος, δηλαδή μετά τον Ιούλιο του 2018 - κι αυτό «αν» και «εφ’ όσον»…
Στο μεταξύ 2 δισεκατομμύρια από αυτά είναι στη δικαιοδοσία της Τράπεζας Ελλάδας και ο Στουρνάρας του τα έδωσε.
Οπότε μένουν («αν» και «εφ όσον») άλλα 7,5 δισεκατομμύρια.
Όμως, ακόμα δεν τα έχει πάρει. Στα «χαμένα» πάνε κι αυτά…
Προσέξτε, δεν σας έβαλα καθόλου όλα αυτά για τα οποία «διαμαρτυρήθηκε» ο Τσίπρας!
Δεν σας έβαλα «απώλειες ΑΕΠ» από την ανάπτυξη που προέβλεπαν όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί για τα έτη 2015 και 2016 πριν έλθει ο Τσίπρας, και «κατάφερε» να τη… ματαιώσει με την πολιτική του.
Και δεν σας έβαλα καθόλου το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους. Δηλαδή τα δάνεια που πήρε για να ξεπληρώσει νέα δάνεια.
Αυτό δεν το έκανε ποτέ σε βάρος του.
Γιατί απλά δεν αδικώ κανένα. Ούτε τον Τσίπρα…
Δεν υπάρχει λόγος, άλλωστε.
Αυτά που έκανε είναι αρκετά βαριά για να του «φορτώνουμε» κι άλλα…
Από την μέχρι τώρα λοιπόν, πραγματική αποτίμηση κόστους με την πιο στενή έννοια, η διετία Τσίπρα και η πολιτική Τσίπρα στοίχισε στους Έλληνες:
--20,5 δισεκατομμύρια από το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο που μηδενίστηκε,
-- 5,5 δισεκατομμύρια από τη νέα και - αχρείαστη ως λίγο πριν - ανακεφαλαίωση των τραπεζών,
-- 10,3 δισεκατομμύρια από τα νέα ληξιπρόθεσμα που συσσώρευσε και το νέο καθαρό δανεισμό που έβαλε για να τα ξεπληρώσει, και
-- 7,5 δισεκατομμύρια από τα ANFA’s και SMP’s (τα υπερκέρδη των κεντρικών τραπεζών που μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς θα τα είχε ήδη πάρει η Ελλάδα και τώρα δεν ξέρουμε «αν» και «κατά πόσον»…).
Σύνολο μέχρι στιγμής: 43,8 δισεκατομμύρια!
Λίγα του φαίνονται;
Αλλά δεν τελειώσαμε!
Έχουμε ακόμα τα 41 δισεκατομμύρια των καταθέσεων που χάθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του Τσίπρα κατά τη διάρκεια των φοβερής «διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη.
Και από τότε οι καταθέσεις δεν αυξάνονται. Εξακολουθούν να μειώνονται! Κι αυτά θα τα χρεωθεί! Δεν θα τα γλιτώσει. Γιατί επί Σαμαρά - ο οποίος ανέλαβε σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες - οι καταθέσεις είχαν αρχίσει να επιστρέφουν.
Ο Σαμαράς είναι ο μόνος Πρωθυπουργός των τελευταίων 7 ετών επί των ημερών του οποίου οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 16 δισεκατομμύρια και πλέον!
Ενώ ο Τσίπρας είναι ο μόνος Πρωθυπουργός των τελευταίων ενενήντα ετών που μέσα σε έξη μήνες διακυβέρνησής του έκαναν φτερά πάνω από το 25% των τραπεζικών καταθέσεων!
Και θέλει και «συγκρίσεις» ο καψερός…
Κι αν δεν είχαν κλείσει οι τράπεζες, οι καταθέσεις θα είχαν εξαφανιστεί!
Και λίγα του χρεώνουμε, λοιπόν, όσο παραμένουν τα capital controls…
Πόσο έχει φτάσει το κόστος Τσίπρα μέχρι στιγμής;
43,8 δισεκατομμύρια συν 41 δισεκατομμύρια ίσον 84,8 δισεκατομμύρια!
Πραγματικό κόστος και πολύ-πολύ συντηρητικά. Χωρίς υποθετικά νούμερα, χωρίς «προβλέψεις», χωρίς «αναχρηματοδοτήσεις» χρέους…
Θέλετε κι άλλα;
Έχει κάμποσα ακόμα…
Αλλά μάλλον δεν χρειάζεται!
Γιατί είπε κι άλλο ψέμα ο πονηρούλης…
Είπε πως κι ο Σαμαράς «έπεσε έξω» στις προβλέψεις του Μνημονίου.
Αυτό λοιπόν, όπως έγραφα και χθες είναι απολύτως εξωπραγματικό!
Να ποια είναι η αλήθεια:
Επί Σαμαρά το δεύτερο μνημόνιο (και το αντίστοιχο μεσοπρόθεσμο που υπήρχε τότε) προέβλεπαν τα εξής:
--Για το 2012 προέβλεπε ύφεση -6,2%! Ενώ όταν ανέλαβε ο Σαμαράς στη μέση της χρονιάς εκείνης, η ύφεση έτρεχε ήδη με -7,2%)
Μέσα σε έξη μήνες ο Σαμαράς φρέναρε την ύφεση, που έκλεισε τη χρονιά εκείνη -5,2% (δύο μονάδες χαμηλότερη ύφεση απ’ ό,τι τη βρήκε, και μια μονάδα χαμηλότερη από το στόχο).
--Για το 2013, το Πρόγραμμα προέβλεπε ύφεση 4,5%. Και η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε και τη χρονιά εκείνη, επίσης πιο καλά από το στόχο: με ύφεση 3,6%.
--Για το 2014, το Πρόγραμμα προέβλεπε μηδενική ανάπτυξη. Και η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε τη χρονιά (παρά την υπονόμευση Τσίπρα των τελευταίων προεκλογικών μηνών) με ανάπτυξη 0,7%!
Και στις τρείς χρονιές, λοιπόν, η Ελληνική οικονομία πήγε επί Σαμαρά, καλύτερα από τις προβλέψεις του Μνημονίου. Ξεπέρασε τις προβλέψεις!
Αλλά και σε δημοσιονομικά αποτελέσματα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις: Μικρότερο έλλειμμα το 2012 απ’ ό,τι προβλεπόταν. Παραπάνω πλεόνασμα από το στόχο του 2013 («υπέρβαση στόχου»)! Γι’ αυτό και έδωσε και «κοινωνικό μέρισμα» το 2014, από την «υπέρβαση στόχου» του 2013.
Και το 2014 θα ξεπερνούσε το στόχο του πλεονάσματος, κατά τις προβλέψεις της Τρόϊκας, αν δεν γίνονταν οι εκλογές και δεν χάνονταν οι 4 από τους 12 μήνες (γιατί και τα αποτελέσματα των δύο πρώτων μηνών του 2015 γράφονται στο 2014). Και βεβαίως, με τον Τσίπρα, τους Λαφαζάνηδης και τις Ζωές και όλα τα καλά παιδιά να χαλάνε τον κόσμο τότε, φωνάζοντας: «μη πληρώνετε φόρους θα τους καταργήσουμε»…
Κι αντί τώρα να ζητάει συγγνώμη για όλα αυτά, ζητάει και τα ρέστα!
Και γι’ αυτό θα λογοδοτήσει…
Σε όλες λοιπόν, τις προβλέψεις της Τρόϊκας, ο Σαμαράς πήγε καλύτερα στη διακυβέρνησή του.
Αντίθετα, ο Τσίπρας πήγε χειρότερα:
Όλοι οι οργανισμοί προέβλεπαν για την Ελλάδα ότι θα έπιανε ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης 2,9% το 2015 και 3,7% το 2015.
Γιατί την είχε ήδη γυρίσει στην ανάπτυξη ο Σαμαράς το 2014. Και γιατί τα δύο από τα 4 τρίμηνα του 2014, επί Σαμαρά, η Ελλάδα σημείωνε πλέον τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη!
Κι αντί για ανάπτυξη που προέβλεπαν όλοι για τη διετία 2015-16, ο Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε νέα ύφεση.
(Και καμαρώνει τώρα που σε συνθήκες ύφεσης… «αυξήθηκαν» οι θέσεις εργασίας!
Με… προσλήψεις στο δημόσιο και με προγράμματα μαθητείας για ανέργους…).
Ο Σαμαράς, λοιπόν, τα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις.
Και ο Τσίπρας τα πήγε χειρότερα από τις προβλέψεις…
Αλλά δεν θα πιστώσουμε στο Σαμαρά που ξεπέρασε τις προβλέψεις.
Ούτε θα χρεώσουμε τον Τσίπρα που υστέρησε από τις προβλέψεις.
Θα του χρεώσουμε, όμως, ότι βρήκε το ΑΕΠ στα 182,5 δισεκατομμύρια και δυόμιση χρόνια μετά το έφτασε στο 176,4 δισεκατομμύρια!
Εδώ δεν συγκρίνουμε πραγματικά νούμερα με… «προβλέψεις» αλλά πραγματικά νούμερα με πραγματικά νούμερα.
Έχασε λοιπόν 6,1 δισεκατομμύρια ΑΕΠ για λογαριασμό όλων των Ελλήνων.
Ενώ η οικονομία είχε προηγουμένως γυρίσει στην Ανάπτυξη!
Κατάφερε και την ξαναγύρισε σε ύφεση το… «θηρίο».
Κι έτσι, έχουμε συνολικό απολογισμό:
43,8+ 41 +6,1 δισεκατομμύρια, σύνολο 91 δισεκατομμύρια!
91 δισεκατομμύρια μας στοίχισε σε δυόμιση χρόνια ο κ. Τσίπρας.
Χωρίς κανένα από τα ποσά που τόσο τον «ενοχλούν».
100 δισεκατομμύρια του λέει ο Ρέργκλινγκ.
Και μάλλον έχει δίκιο ο Ρέγκλινγκ.
Αλλά και 91, λίγα είναι;
Και ασφαλώς θα λογοδοτήσει γι’ όλα αυτά!
Διότι δεν είναι που έκανε τη ζημιά.
Είναι που ζητάει και τα ρέστα από πάνω…
ΥΓ Και, παρεμπιπτόντως, οι προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου (επί ΓΑΠ), για τα χρόνια μετά το 2011, ήταν όντως λάθος.
Αλλά ο Σαμαράς ήταν ο μόνος που το είχε διαπιστώσει από τον Ιούλιο του 2010! Κι όχι μόνο είχε διαπιστώσει το λάθος – τους λάθος πολλαπλασιαστές του πρώτου προγράμματος – αλλά είχε υποδείξει και το «σωστό»! Που το ΔΝΤ το αναγνώρισε ένα χρόνο αργότερα. Και πολύ πριν αναλάβει ο Σαμαράς, με τη δική του πίεση του, οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είχαν αλλάξει.
Και αυτό το δεύτερο και «διορθωμένο» πρόγραμμα ανέλαβε να εφαρμόσει ο Σαμαράς. Και το έφερε σε πέρας. Πράγμα που του το παραδέχονται τώρα όλοι οι δανειστές…
Κι αντί να του αναγνωρίσουμε πως είχε εγκαίρως διαβλέψει το σφάλμα και το είχε διορθώσει, έρχεται τώρα ο Τσίπρας και προσπαθεί να «χρεώσει» το Σαμαρά με τις λάθος προβλέψεις του πρώτου μνημονίου (του ΓΑΠ).
Τέτοια εμπάθεια! Τέτοια σύγχυση! Τέτοια ξευτίλα…
ΠΗΓΗ Δημοσίευση: Ιουλίου 05, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.