Πού βρίσκεται η Ευρώπη στα προεκλογικά μανιφέστο της Γερμανίας;
Tου Christel Zunneberg
Πώς παρουσιάζεται η Ευρώπη στις γερμανικές εκλογές; Πώς σκοπεύουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Merkel, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Schulz, οι Πράσινοι (Bundnis90/Die Grunen), οι φιλικοί προς τις επιχειρήσεις φιλελεύθεροι δημοκράτες (FDP), το αριστερό κόμμα (Die Linke), και το δεξιό Alternative for Germany (AfD) σκοπεύουν να αναδιαρθρώσουν τους τέσσερις τομείς πολιτικής της ΕΕ: Κοινή ασφάλεια και άμυνα, μετανάστευση, χρηματοοικονομικά και εμπορική πολιτική; Μια σύγκριση των προεκλογικών τους μανιφέστο παρέχει κάποιες πρώτες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Σχεδόν όλα τα συστημικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές για την επόμενη Βουλή στις 24 Σεπτεμβρίου, έχουν υιοθετήσει μια ρητορική που συνδυάζει μια φιλοευρωπαϊκή προοπτική με μια έμφαση στην ανάγκη των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων. Μόνο το ευρωσκεπτικιστικό AfD αλλάζει την τάση όταν μιλάει για ένα δημοψήφισμα για "Dexit”.
Τα SPD, Die Grunen, Die Linke, FDP, όλα κάνουν λόγο για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με βάση την αρχή της επικουρικότητας, και θέλουν να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Για τον σκοπό αυτό, τα κόμματα αυτά εγκρίνουν την Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων.
Το CDU της Merkel διαχωρίζεται: δεν υποστηρίζει ρητά την ευέλικτη ολοκλήρωση, ούτε απαιτεί θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορεί να επιταχυνθεί με την εκκίνηση της γαλλό-γερμανικής μηχανής, χρησιμοποιώντας το momentum που δημιουργήθηκε απο το κίνημα Παλμός της Ευρώπης και με την αναβίωση της παραμελημένης Τριανδρίας της Βαϊμάρης.
Κοινή πολιτική άυνας και ασφάλειας
Τα SPD, Die grunion και διαίτερα το πασιφιστικό Die Linke, δίνουν έμφαση στην πολιτική έναντι της στρατιωτικής διάστασης του CSDP. Ενώ το τελευταίο απορρίπτει την στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης συνολικά, όλα τα άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα συνηγορούν υπέρ της ενοποίησης των στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών μελών. Για τα SPD, FDP, CDU, αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης. Ο Sculz είναι πιο φιλόδοξος από τη Merkel, καθιστώντας το SPD ως το μόνο συστημικό γερμανικό κόμμα που πιέζει για έναν ευρωπαϊκό στρατό στο μανιφέστο του.
Σε όλο το πολιτικό φάσμα, οι συμπεριφορές προς το ΝΑΤΟ είναι διφορούμενες. Ενώ τα SPD, FDP, CDU δίνουν έμφαση στην αλληλοσυμπλήρωση του ευρωπαϊκού CSDP και του ΝΑΤΟ, το Die Linke είναι υπέρ της εξόδου της Γερμανίας από το ΝΑΤΟ, για ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας που περιλαμβάνει τη Ρωσία. Το AfD αντιλαμβάνεται το ΝΑΤΟ ως μια καθαρή αμυντική ένωση, αλλά στόχο έχει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή επιρροή στη Συμμαχία.
Η οδηγία του 2% αποδείκνύεται επίσης αμφισβητήσιμη. Εκείνοι στα αριστερά του πολιτικού φάσματος (Die Linke, Die Grunen, SPD), απορρίπτουν τη στρατιωτική συσσώρευση ενώ το FDP και το κεντροδεξιό CDU θέλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2024.
Μεταναστευτική πολιτική
Τα ευρωπαϊκά κόμματα υπογραμμίζουν όλα την κοινή ευθύνη όλων των κρατών μελών για την φιλοξενία των προσφύγων. Στα μανιφέστο τους ωστόσο, παρουσιάζουν διάφορους βαθμούς ικανοποίησης με τους τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού μεταναστευτικού συστήματος.
Πρώτον, όλοι εκτός του CDU κάνουν λόγο για μια αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου για τη βελτίωση της κατανομής μεταξύ των κρατών-μελών. Το SPD πηγαίνει ακόμη πιο μακριά, προβλέποντας μια προσέγγιση καρότο και μαστίγιο προς τα κράτη-μέλη που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιό τους από τους πρόσφυγες.
Δεύτερον, τα SPD, CDU, FDP είναι ενωμένα με στόχο να ενισχύσουν την Frontex, την ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων και ακτοφυλακής. Εδώ το FDP είναι πιο σφές σχετικά με το τι θα πρέπει α περιλαμβάνει: μια αληθινή ευρωπαϊκή συνοριακή συνοριακή δύναμη υπό την εποπτεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, το Die Linke θέλει να καταργήσει συνολικά τον οργανισμό, και να επαναφέρει την συντονισμένη θαλάσσια διάσωσης υπό την αιγίδα της ΕΕ.
Τρίτον, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει τριβές σε οποιοδήποτε νέο κυβερνητικό συνασπισμό: ενώ οι Die grunion αποκαλούν τη συμφωνία προβληματική και το Die Linke θέλει να την ανατρέψει, το CDU φιλοδοξεί να πετύχει παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες στη Βόρεια Αφρική. Το SPD και το FDP δεν αναφέρονται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στα μανιφέστο τους.
Οικονομική και εμπορική πολιτική
Τα κόμματα προτείνουν μια ευρεία ποικιλία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την σταθεροποίηση της ευρωζώνης μετά την κρίση. Ενώ το CDU στοχεύει στην οργάνωση του γαλλο-γερμανικού ζευγαριού εξουσίας Merkron για να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF), το μεταρρυθμιστικό πακέτο του Schulz είναι πολύ πιο φιλόδοξο. Εκτός του EMF, το SPD προτείνει μια οικονομική κυβέρνηση για την ευρωζώνη και ένα κοινό προϋπολογισμό, με την επιθυμία να βαθύνει την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και να αναπτύξει περαιτέρω το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το οικονομικό πρόγραμμα του FDP είναι όσο εκτεταμένο είναι και του SPD, αλλά δεν ισοδυναμεί τη χρηματοοικονομική ασφάλεια με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αντιθέτως, θέλει να προσαρμόσει τις συνθήκες ώστε να επιτρέπουν στις χώρες να αποχωρούν από την ευρωζώνη χωρίς να βγαίνουν από την ΕΕ, και να καταργήσουν σταδιακά τον ESM. Το die grunen πιέζει για ένα όριο χρέους στις τράπεζες και για πιο αυστηρούς ελέγχους των συγχωνεύσεων. Το Die Linke -αποφασισμένο να σπάσει την δύναμη των χρηματοπιστωτικών αγορών- προτείνει έναν δημόσιο ευρωπαϊκό οργανισμό αξιολόγησης και μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για τον προσδιορισμό της νομιμότητας και της βιωσιμότητας των εθνικών χρεών.
Όσον αφορά τη μελλοντική μορφή μιας ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής, τα κόμματα φαίνεται να απέχουν ακόμη περισσότερο. Το Die Linke απορρίπτει χωρίς αμφιβολία τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου όπως CETA, TTIP όπως κάνει και το AfD, το οποίο προτιμά πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες και θέτει προτεραιότητα την προστασία των γερμανικών επιχειρήσεων έναντι αβέβαιων νομικών σχέσεων. Οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Ελεύθεροι δημοκράτες υποστηριζουν υπό όρους τέτοιες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Το κόμμα της Merkel με τη σειρά του, ζητά άμεσα την εκπλήρωση της CETA και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της ΤΤΙΡ.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ
Πηγή Capital Δημοσίευση: Αυγούστου 02, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.