Είσαστε εδώ: » ΑΡΧΙΚΗ
»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
» Bloomberg: Οι δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει
Bloomberg: Οι δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει
Με 140 προαπαιτούμενα να βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης και άλλα 100 να παραμένουν ακόμα στα χαρτιά, οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα κρίνουν την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Σύμφωνα με το Bloomberg το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ώστε η Αθήνα να αποκτήσει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια ύψους 26,9 δισ. ευρώ πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, τον Αύγουστο 2018. Μάλιστα στο άρθρο του το οικονομικό πρακτορείο τονίζει ότι ενώ η λιτότητα, η πτώση των εισοδημάτων και αυξανόμενη φτώχεια κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία, η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σαν αποτέλεσμα, οι απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερα μέτρα απειλούν να δημιουργήσουν ένα πολιτικό εκρηκτικό κλίμα στην Αθήνα.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι μεταρρυθμίσεις όπως αυτές στο φορολογικό και δικαστικό σύστημα, οι οποίες απαιτούν "μακρά εφαρμογή", δήλωσε στο Bloomberg ο Γεράσιμος Μοσχονάς, αναπληρωτής καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας.
"Τα μέτρα λιτότητας έχουν δραματική επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών, καθιστώντας δύσκολες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Το εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κίνδυνος φτώχειας έχει αυξηθεί 35,6%, οι περικοπές των συντάξεων είναι τεράστιες και υπάρχει υπερβολική φορολογία", ανέφερε. Έτσι, οι πολίτες αντιστέκονται σε κάθε περαιτέρω μεταρρύθμιση.
Το Bloomberg φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την προσπάθεια της κυβέρνησης να περικόψει ακόμα περισσότερο τις συντάξεις, να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και να αλλάξει την εργατική νομοθεσία ώστε η προκήρυξη απεργίας να καταστεί ακόμα πιο δύσκολη.
"Δεν υπάρχει σοβαρή εφαρμογή των δύσκολων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", τονίζει ο Γεράσιμος Μοσχονάς.
"Το ελληνικό κράτος απέτυχε να τις εφαρμόσει ακόμη και μετά την ψήφισή τους στο κοινοβούλιο λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και τεχνικής επάρκειας. Αυτό που περνά από το κοινοβούλιο και αυτό που υλοποιείται είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι τροπολογίες, τα διατάγματα και οι εγκύκλιοι μπορούν να αλλάξουν έναν νόμο τελείως, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί καθόλου στο τέλος", δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το Bloomberg. Στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης το 2010, η Ελλάδα συμφώνησε να ιδιωτικοποιήσει το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η πώληση, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2014, εξακολουθεί να καθυστερεί εξαιτίας θεμάτων που σχετίζονται με αρχαιολογικά ευρήματα και εμπλοκή τοπικών φορέων.
Δεν λείπουν μάλιστα οι αναλυτές που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Ένας από αυτούς είναι ο Mujtaba Rahman της Eurasia.
"Δεν βλέπουμε τους Έλληνες να εφαρμόζουν κάποια από αυτές τις μεταρρυθμίσεις", σημειώνει ο Rahman ."Και γιατί να είναι; Καθώς το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους, η πίεση αυτή κάνει το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει το ΔΝΤ ασύμφορο για την ελληνική κυβέρνηση".
ΠΗΓΗ Δημοσίευση: Αυγούστου 07, 2017 - Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.