To οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης συνεχίζεται

0



Η ανάπτυξη έρχεται και το δείχνει και η εκτέλεση του προϋπολογισμού ο οποίος αποδεικνύει την απάτη των… συστημικών μέσων που επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση.

Έτσι, λοιπόν, το πλεόνασμα διατηρείται στα επίπεδα των 3 δις ευρώ το οποίο θα μοιραστεί βεβαίως, όταν έρθει η ώρα, στους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Ποιοι θα είναι αυτοί; Μα φυσικά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, επειδή ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, ο προϋπολογισμός δείχνει κι άλλα πράγματα. Όπως για παράδειγμα ότι μέσα σε ένα μήνα τα έσοδα από φόρους μειώθηκαν κατά 730 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο εξαμήνου η μαύρη τρύπα φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόνο τον Ιούλιο, όπου και ξεκίνησε η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, χάθηκε το όποιο μαξιλάρι στα έσοδα είχε δημιουργηθεί μέσα σε ένα εξάμηνο. Και έπεται συνέχεια. Αν δηλαδή τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες συνεχιστεί η στάση πληρωμών από τους φορολογούμενους τότε θα εξανεμιστεί το πλεόνασμα το οποίο δημιουργήθηκε με πόνο. Πλεόνασμα τα τελευταία χρόνια σημαίνει μεγάλη περικοπή στις δημόσιες δαπάνες.

Συγκεκριμένα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ανήλθαν στα 28.663 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.232 εκατ. Ευρώ).

Ως εκ τούτου το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.053 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.715 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.098 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε στα 1.322 εκατ. ευρώ από 1.676 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 ενώ ο στόχος, βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ήταν για έλλειμμα 2.280 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση κόβει από παντού προκειμένου να παρουσιάσει… λογιστικά ένα μεγάλο πλεόνασμα το οποίο να θυμίσουμε ότι πρέπει να είναι ετησίως 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση.

Πώς θα γίνει αυτό αν χαθούν κι άλλα έσοδα από φόρους, κάτι αναμενόμενο αφού οι φορολογούμενοι έχουν «σκάσει», αδυνατούν να πληρώσουν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία;

Εξ’ ου και το άγριο κυνηγητό με κατασχέσεις λογαριασμών ακόμη και για μικρά χρέη. Ασφαλώς και υπάρχουν μπαταχτσήδες που βρίσκουν την ευκαιρία να μην πληρώσουν, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εφορίας. Και τι θα γίνει άραγε όσο αυξάνονται τα μέτρα; Τι θα γίνει με την εφαρμογή του πακέτου που ψηφίστηκε μόλις πριν μερικούς μήνες;

Και βεβαίως τι θα συμβεί αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να πιάσει το στόχο του 3,5% στον οποίον η ίδια εγκλωβίστηκε; Το πιο σίγουρο είναι ότι θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου νωρίτερα, επομένως νέοι φόροι, νέες επιβαρύνσεις και νέος φαύλος κύκλος αφού κανείς δεν θα πληρώνει γιατί δεν θα μπορεί.

Τα στοιχεία για την οικονομία και η κατάρρευση των εσόδων οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει ούτε την κατάρρευση του success story που έχει οικοδομήσει, ούτε τη νέα αξιολόγηση του φθινοπώρου, ούτε βεβαίως να εξαντλήσει την τετραετία έχοντας υποχρέωση να εφαρμόσει κι άλλα, πιο σκληρά μέτρα.

Γι’ αυτό και θα επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 το αργότερο θα γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση όσο κι αν προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία πολύ δύσκολα θα το καταφέρει. Κι επειδή είναι γνωστό ότι τα ποντίκια φεύγουν πρώτα από το καράβι και ο Τσίπρας με την παρέα του θα την κοπανήσουν αφήνοντας στη ΝΔ να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Αυγούστου 23, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "To οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης συνεχίζεται"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator