Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες περιμένουν χορήγηση ασύλου στην Ευρώπη
Πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι πρόσφυγες που έκαναν αίτηση ασύλου στην Ευρώπη το 2015 και 2016 και έως τον Δεκέμβριο του 2016 δεν γνώριζαν κατά πόσο θα εγκρινόταν ή όχι η αίτησή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το think tank Pew Research Center.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, πρόκειται για τους μισούς από το κύμα των 2,2 εκατ. προσφύγων που έκαναν αίτηση κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου προσφυγικού κύματος που δέχτηκε ποτέ η Ευρώπη, η Νορβηγία και η Ελβετία.
Ο αριθμός των προσφύγων που έκαναν αίτηση χορήγησης ασύλου έφτασε τα 1.300.000 το 2015 και άλλοι 1.200.000 το 2016. Συνολικά, αυτά τα δύο έτη κατατέθηκε το 20% των αιτήσεων χορήγησης ασύλου προς την Ευρώπη από την δεκαετία του '80, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων στην Γηραιά Ήπειρο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι βασικές χώρες από τις οποίες προέρχεται το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων είναι η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, αποτελούν το 53% των συνολικών αιτήσεων.
Η πλειοψηφία των προσφύγων αυτών ήρθαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας ή Ιταλίας, ωστόσο μετά το κλείσιμο του δρόμου της Ανατολικής Μεσογείου με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, οι προσφυγικές ροές περιορίστηκαν από τον Μάρτιο του 2016 και μετά.
Πολλοί αιτούντες άσυλο δεν παρέμειναν στις μεσογειακές χώρες και επέλεξαν να κινηθούν προς τον ευρωπαϊκό Βορρά. Η Γερμανία δέχτηκε περίπου το ήμισυ (45%) των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2016, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις κατατέθηκαν τόσο στην Ουγγαρία όσο και προς τη Σουηδία.
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφηκε μια αλλαγή στα δημογραφικά στοιχεία, εξαιτίας της μαζικής αυτής μετατόπισης. Το ποσοστό των μεταναστών σε κάποιες χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστρία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1% μεταξύ 2015 και 2016.
Αξίζει να σημειωθεί πως απ' όσους πρόσφυγες κατέθεσαν αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη την περίοδο 2015-2016, περίπου τα δύο τρίτα (ή περίπου 760.000) δεν είχαν λάβει κάποια απάντηση σχετικά με την υπόθεσή τους. Ένα άλλο ποσοστό, περίπου 385.000, έκαναν έφεση αφότου απορρίφθηκε η πρώτη αίτησή τους.
Πάνω από τις μισές αιτήσεις περιμένουν απάντηση
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων την περίοδο 2015-16 είχαν υψηλά επίπεδα αναμονής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Pew Research Center. Οι χρόνοι αναμονής για την αίτηση διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ακόμα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι περίπου οι εννέα στους δέκα αιτούντες στην Ουγγαρία (94%) και στην Ελλάδα (90%) την περίοδο 2015-2016 εξακολουθούσαν να περιμένουν τις αποφάσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Οι πιο σύντομες απαντήσεις δόθηκαν σε πολλούς Σύριους στη Γερμανία, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής ήταν περίπου στους 3 μήνες. Αντίθετα, το μεγαλύτερο χρόνο χρειάστηκε η Νορβηγία, όπου πολλοί πρόσφυγες περίμεναν πάνω από ένα έτος.
Το καθεστώς των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σε ποια υπηρεσία υποβάλλονται οι αιτήσεις. Οι χρόνοι αναμονής και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις χώρες διαφέρουν σημαντικά.
Πηγή Liberal Δημοσίευση: Οκτωβρίου 04, 2017 - Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.