Η Ε.Ε. χρηματοδότησε έρευνα, της οποίας αντικείμενο ήταν "Ο παράτυπος βίος των πολιτικών κομμάτων στις κοινωνίες των Δυτικών Βαλκανίων", την οποία διενήργησε το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία στα Σκόπια.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η Αλβανία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων που δέχτηκαν πρόταση για την εξαγορά της ψήφου. Η μελέτη των αποτελεσμάτων, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό, κατέδειξε ότι το 1/5 των ερωτηθέντων στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο αποδέχτηκαν ότι τους έγινε χρηματική προσφορά με αντάλλαγμα τη ψήφο.
Για τη διενέργεια της έρευνας συμπεριλήφθηκαν πάνω από έξι οργανώσεις στην περιοχή και στους ψηφοφόρους έγινε το άμεσο ερώτημα: «Σας πρόσφεραν χρήματα με αντάλλαγμα τη ψήφο;» Ειδικότερα, ένας στους πέντε ερωτηθέντες στο Μαυροβούνιο (22.5%) και στην Αλβανία (20.6%) ανέφεραν ότι έγιναν αποδέκτες χρηματικής προσφοράς ή άλλων προσφορών με αντάλλαγμα την ψήφο, ενώ τα ίδια στοιχεία στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο ήταν 15.4% και 12.5% αντίστοιχα. Η πίεση πάνω στους ψηφοφόρους είναι χαμηλότερης έντασης στη Σερβία (8.4%) και στην ΠΓΔΜ (7.4%).
Η έρευνα -που δημοσίευσε ο Monitor, tachydromos- οδηγείται στο συμπέρασμα ότι για την κάθε χώρα των Βαλκανίων ο αριθμός των ψηφοφόρων που δέχτηκαν προσφορά με αντάλλαγμα την ψήφο τους αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος, στο μέτρο που επηρεάζει τα ίδια τα αποτελέσματα των εκλογών.
Ο αριθμός των ψηφοφόρων που στοχοποιούνται με χρηματική προσφορά προς εξαγορά ψήφου είναι άνω των 2/3 των ψήφων του νικητή των εκλογών στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, ενώ ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των ψηφοφόρων για τους νικητές στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.
«Τα ευρήματά μας δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ακριβής δείκτης της επίδρασης της πελατειακής συμπεριφοράς στα αποτελέσματα των εκλογών. Μολαταύτα, δεν παύουν να είναι πολύ κοντά στην πελατειακή σχέση εξαγοράς της ψήφου στην Περιοχή», αναφέρεται στην έρευνα του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία με έδρα τα Σκόπια.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο βαθμός πελατειακής σχέσης αρκεί να θέσει υπό κλονισμό τα αποτελέσματα των εκλογών», αναφέρεται επίσης στην έκθεση. Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι τα πολιτικά κόμματα στις χώρες των Βαλκανίων ασκούν επιθετικές μορφές πίεσης, που από φορά σε φορά συνοδεύονται με απειλές έναντι των ψηφοφόρων για να εξασφαλίσουν πολιτική στήριξη.
Στο Μαυροβούνιο, το 11.7% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι αυτοί έχουν πιεστεί από τον εργοδότη/αφεντικό τους να ψηφίσουν για συγκεκριμένο κόμμα την ημέρα των εκλογών, ενώ το 7.5% ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε να συμμετάσχουν στις εκλογικές εκδηλώσεις του κόμματος. Τα αντίστοιχα στοιχεία είναι 6% / 3.4% στην ΠΓΔΜ, 5.5% / 5.1% στο Κοσσυφοπέδιο, 5.2% / 6% στη Σερβία, 4.8% / 5.6% στην Αλβανία και 4.5% / 3.3% στη Βοσνία.
Στην Ελλάδα βεβαίως είναι κοινό μυστικό, όχι μόνον οι κατευθυνόμενες ψήφοι τουρκοφρόνων της Θράκης από το Προξενείο Κομοτηνής, αλλά και η εξαγορά ψήφων από ομάδες Ρομά, όπως είχε αποκαλύψει ο φωτογραφικός φακός στην Ξάνθη.
Προσθέτω, ανασύροντας από το αρχείο μου και την Έκθεση -του Δεκεμβρίου 2010- του Συμβουλίου της Ευρώπης που κατηγορεί τον Θάτσι, Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, ευθέως για συμμετοχή ως αρχηγικό στέλεχος σε αλβανοκοσοβάρικη εγκληματική συμμορία που απήγαγε, μετέφερε στη Βόρεια Αλβανία και δολοφόνησε εκατοντάδες Σέρβους, για να πουλήσει τα όργανά τους για μεταμοσχεύσεις! Η Έκθεση δεν οδήγησε σε διώξεις, κατά την στιγμή που και φωτογραφίες κιβωτίων με ανθρώπινα όργανα είχαν δημοσιευθεί, επειδή Θάτσι επέδειξε καλή διαγωγή στη Δύση, η οποία λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, προς καθαρμό των εγκληματικών πράξεων των "δικών της παιδιών".
Οι κατηγορίες πιθανότατα ευσταθούν. Οι Ευρωπαίοι τα ήξεραν από τότε αυτά τα εγκλήματα, αλλά μαζί με τους Αμερικανούς τα είχαν συγκαλύψει, γιατί το κύριο πολιτικό τους κίνητρο ήταν η απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και η ανακήρυξή του σε ανεξάρτητο κράτος. Ο Θάτσι τούς ήταν απαραίτητος σε αυτή την επιχείρηση, γι’ αυτό και τον κάλυψαν και τον αναγνώρισαν ως κορυφαία πολιτική και δη ηγετική προσωπικότητα του Κοσσυφοπεδίου.
Μακεδών
Πηγή Voria Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 24, 2017 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.