Είσαστε εδώ: » ΑΡΧΙΚΗ
»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
» Κοτζιάς: Eπέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, πλειοψηφία «βουλευτών» και όχι «κομμάτων» για το Σκοπιανό
Κοτζιάς: Eπέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, πλειοψηφία «βουλευτών» και όχι «κομμάτων» για το Σκοπιανό
Σε μια εξαιρετικής σημασίας κίνηση, η κυβέρνηση, βάσει σχεδιασμού του υπουργείου Εξωτερικών, είναι έτοιμη να εξαγγείλει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων τμηματικά, αρχής γενομένης από το Ιόνιο Πέλαγος, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση του δικαιώματος που απορρέει από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας για χωρικά ύδατα έως και 12 ν.μ.
Τον σχεδιασμό αυτό, αποκάλυψε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η Επόμενη Ημέρα», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία για το πότε θα εκδηλωθεί αυτή η κίνηση, αν και εκτιμάται ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα και πριν προχωρήσουν οι συνομιλίες με την Αλβανία για τον επανακαθορισμό της Συμφωνίας για την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών, καθώς αυτή θα γίνει με τα νέα δεδομένα.
Η Ελλάδα δεν άσκησε πότε το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ. Παρά το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις δήλωναν ότι διατηρούν το δικαίωμα επέκτασής και επιφυλάσσονται για τον χρόνο άσκησης τους, ουσιιαστικά το casus belli της Τουρκίας έριχνε βαριά την σκιά του και απέτρεπε την Αθήνα από οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.
Αρκετές φορές στο παρελθόν είχε εξετασθεί η ιδέα της τμηματικής επέκτασης των χωρικών υδάτων, αλλά δεν είχε υπάρξει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Κοτζιάς έχει συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις τεχνοκρατών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο καταρχήν, όπου φυσικά η έγερση ενστάσεων από την Τουρκία δεν νομιμοποιείται και πάντως δεν θα είναι πειστική. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να εξετασθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων τμηματικά στην Κρήτη σε περιοχές που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του κ. Κοτζιά στο Σκοπιανό με δεδομένο ότι ο Π. Καμμένος δήλωσε οτι δεν πρόκειται να συναινέσει σε όνομα με τον όρο Μακεδονία. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί «πλειοψηφία ευθύνης» στην Βουλή που θα εγκρίνει μια συμφωνία για την λύση ενός προβλήματος που ταλανίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και 26 χρόνια.
Η απόφαση χρειάζεται «πλειοψηφία βουλευτών» και όχι «πλειοψηφία κομμάτων» είπε ο κ. Κοτζιάς στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τον σκόπελο των ΑΝΕΛ, θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές των άλλων κομμάτων κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Καθώς η αναφορά του Π. Καμμένου εστιάζεται στην απόφαση της Σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών του 1992, σε σχετική ερώτηση ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την ιδέα για νέο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
Ο κ. Κοτζιάς πάντως δεν απάντησε για ποια «πλειοψηφία ευθύνης» ομιλεί, όταν ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, θα είναι αντίθετοι σε μια μείζονα κυβερνητική επιλογή και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει πλέον νόμους και αποφάσεις που δεν θα έχουν την στήριξη όλης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς προσέφερε και πάλι πλήρη κάλυψη στον Π. Καμμένο για το θέμα της πώλησης όπλων στην Σ. Αραβία, αν και δεν αποδέχθηκε ότι αυτή η στήριξή εκδηλώνεται προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στάσης των ΑΝΕΛ και στο Σκοπιανό.
Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι στην συζήτηση με τον Matthew Nimetz θα τεθούν και θέματα που υπερβαίνουν την εντολή του (όπως είναι η εμπορική χρήση του ονόματος, ακρωνύμια, γλώσσα κ.λπ.) και επανέλαβε ότι χωρίς την λύση του ονοματολογικού δεν θα υπάρξει ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο. Σε σχέση με το πως αντιλαμβάνεται το erga omnes ο υπουργός εξωτερικών απάντησε εμμέσως λέγοντας ότι δεν μπορεί τα εσωτερικά έγγραφα (π.χ. αστυνομικές ταυτότητες) να διαφοροποιούνται σε σχέση με το όνομα, από τα διεθνή έγγραφα (π.χ. Διαβατήρια).
Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη Erdogan ο κ. Κοτζιάς και πάλι υπεραμύνθηκε της επιλογής για την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου και επιχείρησε να υποβαθμίσει τις παρεμβάσεις που έκανε ο Τ. Erdogan τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θράκη. Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει προκύψει με τον τρόπο ανάδειξης των μουφτήδων, ο υπουργός εξωτερικών έκανε λόγο για επιλογές που δεν έχουν σχέση με την επίσκεψη Erdogan και τάχθηκε υπέρ της παρέμβασης στην διαδικασία ανάδειξης των μουφτήδων με την διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος.
Ν.Μ.
Liberal Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 23, 2017 - Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.