Ο Τσίπρας κόντυνε τον Καμμένο
Έπειτα από τον χθεσινό ανασχηματισμό-παρωδία του Αλέξη Τσίπρα και την τοποθέτηση-ανέκδοτο του Φώτη Κουβέλη στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο μέχρι πρότινος απόρθητο κάστρο του κυβερνητικού εταίρου, ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο, ξεκαθαρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, πώς αυτός είναι το απόλυτο αφεντικό και ουδείς πρέπει να αμφισβητεί το imperium του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ιδίου προσωπικά.
Έως τώρα, παρά τα όποια μικρά «τζαρτζαρίσματα» ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες έδειχναν να μην έχουν κάποιο ιδιαίτερο θέμα συνεργασίας μέχρι που προέκυψε το μείζον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος αποτελούν δύο πολιτικούς που από την μία μπορεί να μην έκρυψαν ποτέ τις ιδεολογικές τους διαφορές αλλά από την άλλη η εξουσία έδειξε να τους ενώνει με τρόπο αδιαίρετο.
Όλα αυτά όμως μέχρι χθες, καθώς δύο κινήσεις του μίνι ανασχηματισμού αποδεικνύουν πλέον ξεκάθαρα ότι από εδώ και στο εξής τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά…
Η πρώτη έχει να κάνει καθαρά με την αναλογία, η οποία υπάρχει στην συμμετοχή εντός της κυβέρνησης των δύο κομμάτων. Όλοι περίμεναν πως η αναπλήρωση του κενού που είχε δημιουργήσει η παραίτηση του Κώστα Ζουράρι, στελέχους που προερχόταν από την πλευρά των ΑΝΕΛ, θα καλυπτόταν πάλι από έναν βουλευτή ή μη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τις τελευταίες ώρες μάλιστα πριν από την ανακοίνωση ακουγόταν έντονα το όνομα του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ενώ δειλά δειλά είχε εμφανιστεί και η υποψηφιότητα της Μανταλένας Παπαδοπούλου. Μία τέτοια κίνηση φάνταζε απολύτως φυσιολογική και εναρμονισμένη με την εσωτερική ισορροπία της κυβέρνησης.
Παρόλαυτα αυτά ο πρωθυπουργός προτίμησε ως αντικαταστάτη του κυρίου Ζουράρι, μία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ την Μερόπη Τζούφη, μέλος των “53”. Ο πρωθυπουργός δηλαδή με τον πλέον καθαρό τρόπο θέλησε να ασχοληθεί πρωτίστως με την εσωκομματική του αντιπολίτευση, κάνοντας άνοιγμα προς εκείνη την πλευρά και όχι δίνοντας μία θέση ξανά στον κυβερνητικό του εταίρο, την οποία άλλωστε ήδη κατείχε.
Εάν σε αυτή την εξέλιξη προσθέσουμε και το γεγονός ότι ουδέποτε αντικαταστάθηκε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδηςμετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση, τότε το κόμμα του κ. Καμμένου μετρά πλέον μείον δύο στελέχη εντός του υπουργικού συμβουλίου.
Η δεύτερη κίνηση έχει να κάνει με την επιλογή του Φώτη Κουβέλη, όχι σε σχέση με την είσοδό του στην κυβέρνηση αλλά με την τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Αν λοιπόν θυμηθούμε ότι ο προκάτοχος του κ. Κουβέλη, Δημήτρης Βίτσας, αποτελούσε το «μάτι» και το «αυτί» του Μεγάρου Μαξίμου στο υπουργείο Άμυνας, δίπλα στον Πάνο Καμμένο, ο Φώτης Κουβέλης θα πρέπει να συνεχίζει να παίζει τον ίδιο ρόλο.
Σκεφτείτε μάλιστα αν στο κοντινό μέλλον έρθει στο κοινοβούλιο μία πιθανή συμφωνία για τα Σκόπια προς ψήφιση με τον όρο «Μακεδονία» και ο σημερινός υπουργός Άμυνας κάνει πράξη τη δέσμευσή του και δεν την ψηφίσει, τότε προφανώς και ο κ. Κουβέλης θα αποτελέσει τον διάδοχο του κ. Καμμένου, αφού οι ΑΝΕΛ δε θα έχουν άλλο δρόμο παρά της αποχώρησης.
Δεν είναι λίγοι λοιπόν αυτοί που εκτιμούν πως ο ανασχηματισμός και κυρίως η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου αποτελεί ένα πρελούδιο των όσων θα ακολουθήσουν στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εξαιτίας του σκοπιανού ή έστω σκεφτούν σοβαρά να το κάνουν.
«Μπορώ και χωρίς εσένα ήταν το μήνυμα του κ. Τσίπρα προς τον κ. Καμμένο» έλεγε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τις αλλαγές. Ο υπουργός Άμυνας, έμπειρος πολιτικός γαρ, ασφαλώς και δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, αντιθέτως μάλιστα τονίζει ότι όλα έγιναν σε συνεννόηση. Το πόσο κοντά ή μακριά από την πραγματικότητα είναι αυτή η παραδοχή, θα φανεί πολύ σύντομα…
Lykavitos Δημοσίευση: Μαρτίου 26, 2018 - Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.