Πριν από την ένοπλη δράση προηγείται ο ψυχολογικός πόλεμος

0



Οφείλει η πολιτεία να συνειδητοποιήσει ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αποτελούν προπαρασκευαστικές ενέργειες για ένοπλη σύγκρουση

Συνηθίζουμε, κάνοντας λόγο για τον Ψυχολογικό Πόλεμο [ΨιΠι τον λέγαμε στον στρατό] να αναφερόμαστε στον Κινέζο στρατηγό Σουν Τζου, που έδωσε ορθό ορισμό: «Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη». Κι αυτό επειδή αποφεύγει η πολιτεία να μας διδάξει ότι είμαστε Έλληνες, και οι πλείστοι αγνοούν ότι ο Φωκίων ο Αθηναίος έγραψε για τον Φίλιππο, ότι κέρδιζε τις μάχες πριν διεξάγει πόλεμο [με "χρυσίον" σε αντιπάλους, εκφοβισμό, τεχνάσματα…].

Αλλά, και αν έλθει η ώρα της ένοπλης σύγκρουσης, ο αντίπαλος που διεξήγε ψυχολογικό πόλεμο, ήδη έχει σημειώσει επιτυχίες. Στην στρατιωτική ορολογία psychological warfare ονομάζεται η στοχευμένη χρήση της προπαγάνδας με σκοπό να επηρεαστούν οι απόψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά εχθρικών ομάδων.

Η αλήθεια είναι ότι, στην καθημερινότητά μας, με τον όρο "ψυχολογικός πόλεμος", εννοούμε συνήθως την τακτική του προϊσταμένου μας ή κάποιου ανταγωνιστή, που προσπαθεί να μας "σπάσει τα νεύρα" προκειμένου να μας υποτάξει. Στην πραγματικότητα αντικειμενικός στόχος των ψυχολογικών επιχειρήσεων είναι η διάσπαση της ενότητας ενός λαού και η λειτουργία των ατόμων σαν μονάδων και όχι ως λαός με συνοχή και οργάνωση.

Εδώ λοιπόν, στην περίπτωση της τακτικής που χρησιμοποιεί η Τουρκία, οι συμβολισμοί στις δράσεις της, όπως έγραψε στο Οnalert ο υποστράτηγος ε.α Λάμπρος Τζούμης, είναι σημαντικοί και έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων, για τυχόν μελλοντικές ενέργειες που θα εκδηλωθούν από την πλευρά της Τουρκίας.

Επομένως, οφείλει η πολιτεία να συνειδητοποιήσει ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αποτελούν προπαρασκευαστικές ενέργειες για ένοπλη σύγκρουση, που όπως έγραψα και άλλη φορά, ο Έλληνας διεθνολόγος Ν. Πολίτης, προ 115 ετών, τις είχε αιτιολογήσει ως έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ψυχολογικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι σχεδιασμένες και κατευθυνόμενες σε εχθρικές αλλά και φιλικές κοινωνικές ή εθνοτικές ομάδες [δήθεν φιλειρηνιστές και τουρκόφρονες Θράκης], με σκοπό να δημιουργήσουν τέτοια στάση και συμπεριφορά, ώστε να εξυπηρετηθεί η επίτευξη των πολιτικών και στρατιωτικών αντικειμενικών σκοπών της.

Αυτή η τακτική της Τουρκίας είναι συνήθης. Προ της εκστρατείας της κατά της Κύπρου, μας είχε προϊδεάσει στέλνοντας το σεισμογραφικό σκάφος Σισμίκ στο Αιγαίο, "απρόσμενα". Αλλά και κατά τα τελευταία χρόνια, πάντοτε σχεδόν υπήρχαν δημοσιεύματα κατά την άνοιξη, ότι ίσως το θέρος να υπάρχει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ανασταλτικός παράγοντας προσέλκυσης τουριστών, και δημιουργία φόβου στο ελληνικό κοινό.

Αυτήν την τακτική την χρησιμοποιεί συνεχώς, για να μας έχει σαν καθήμενους σε "αναμμένα κάρβουνα", εκφοβίζοντάς μας αρχικώς, και ανακουφισμένους εν συνεχεία λόγω μη πρόκλησης επεισοδίου. "Μια κρύο, μια ζέστη", δηλαδή. Ταυτόχρονα, μας εφησυχάζει με υποβολιμαία δημοσιεύματα, ότι η επιθετική της πολιτική έναντί μας απευθύνεται στο εσωτερικό της ακροατήριο.

Ο αναφερόμενος ανωτέρω υποστράτηγος, γράφει για την πολλαπλή της στόχευση:

«Επιχειρείται προβολή ισχύος μέσω εικόνων, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι μπορεί οι τουρκικές δυνάμεις να είναι παντού και να ελέγχουν τα πάντα. Πριν από ένα μήνα περίπου, είδαμε τα Ίμια να τελούν υπό τουρκική πολιορκία. Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού, τα οποία έφεραν βαρύ οπλισμό, περιπολούσαν στη θαλάσσια περιοχή με επίκεντρο τις επίμαχες βραχονησίδες, αποτρέποντας οποιονδήποτε επιχειρήσει να τις προσεγγίσει ακόμη και τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Γίνεται προσπάθεια φανατισμού, καλλιέργειας ανθελληνικού αισθήματος, προπαρασκευής της κοινής γνώμης, καθώς και κινητοποίηση του λαού, σε ενδεχόμενη αναμέτρηση με την Ελλάδα.
Το πρόσφατο περιστατικό της σύλληψης των δύο στελεχών των ελληνικών Ε.Δ. στον Έβρο συνοδεύτηκε από τις εικόνες της περιφοράς τους σιδηροδέσμιους και ενστόλους, με σκοπό την τόνωση του ηθικού και του εθνικού φρονήματος του εσωτερικού ακροατηρίου της Τουρκίας, αλλά και το διασυρμό και την απαξίωση των ελληνικών Ε.Δ.»Και «σημαντικό παράγοντα στην επιτυχία των ψυχολογικών επιχειρήσεων της τουρκικής πλευράς, αποτελεί η εκδήλωση ενιαίας "εθνικής" στάσης από όλα τα κλιµάκια και για το λόγο αυτό στα θέματα αμφισβητήσεων της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ταυτόσημη άποψη».

Πώς απαντούμε εμείς σε όλα αυτά. Με την πεποίθηση του Ν. Κοτζιά, ότι θα λύσει τα ζητήματα με διάλογο.

Μακεδών
Voria
Δημοσίευση: Απριλίου 16, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πριν από την ένοπλη δράση προηγείται ο ψυχολογικός πόλεμος"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator