Με πρωτοβουλία του ΝΠΔΔ του δήμου Σικυωνίων Η ΜΗΚΩΝΗ, της Τοπικής Κοινότητας Γονούσσας και του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Η Γονούσσα πραγματοποιήθηκε στις 15.4.2018 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Σικυωνίων η παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Ν. Κασκαρέλη «Η Γονούσσα του Δήμου Σικυωνίων, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας», 446 σελίδες.
Εκ μέρους του δήμου Σικυωνίων χαιρέτησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τάσος Λεονάρδος και από το Δ.Σ της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων ο Γιάννης Σώκος. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας παρουσίασε εν συντομία το βιβλίο και ακολούθησε διάλογος με το κοινό. Το βιβλίο αρχίζει με το πρόβλημα των θέσεων Γονόεσσα του Ομήρου, Δονούσσα και «Γονούσσα ύπερθεν Σικυώνος» που αναφέρει δις ο Παυσανίας ο περιηγητής.
Η τελευταία βρίσκεται στη θέση της σημερινής Κοινότητας και αυτό επιβεβαιώνεται και από επιφανειακή έρευνα του καθηγητή αρχαιολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας Γιάννη Α. Λώλου. Ακολουθεί η νεότερη εποχή με ιδιαίτερη έμφαση στην Επανάσταση του 1821, η εξέλιξη του πληθυσμού από την ενετοκρατία μέχρι σήμερα, αγροτικά και κτηνοτροφικά στοιχεία, οι διοικητικές μεταβολές, η εκκλησία και τα ξωκλήσια, η προέλευση των επωνύμων, μητρώο αρρένων από το 1750 έως το 1998, από το οποίο μπορεί να αρχίσει η έρευνα για το γενεαλογικό δένδρο των δημοτών της Γονούσσας, η Ιστορία της Κοινότητας Γονούσσας από το 1914 έως σήμερα, στοιχεία για τα τοπωνυμικά της Γονούσσας, τους συνεταιρισμούς, αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία και λαογραφικές αναφορές.
Σημαντικό είναι το κεφάλαιο για τη λειτουργία του Λαϊκού Δικαστηρίου Γονούσσας, από τις αποφάσεις του οποίου συνάγεται ότι μη νομικοί εξέδιδαν δίκαιες αποφάσεις, ενώ τη Γονούσσα δεν άγγιξαν οι ακρότητες του εμφυλίου πολέμου, διότι βρέθηκαν μετριοπαθείς και σοφοί άνθρωποι, που προφύλαξαν το χωριό.
Σημαντικό είναι και το κεφάλαιο «Χρονολογική και Θεματική Ιστορία της Νεότερης Γονούσσας», όπου σε 16 σελίδες παρατίθενται επιγραμματικά τα σημαντικότερα γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής, ενώ για τη σύσταση του πληθυσμού αποδεικνύεται ότι η προέλευση των κατοίκων είναι κατά 90% Έλληνες και μόνο 10% χριστιανοί ορθόδοξοι Αρβανίτες.
Δημοσίευση: Απριλίου 17, 2018
- Κατηγορία:
ΒΙΒΛΙΟ,
ΚΙΑΤΟ,
ΤΟΠΙΚΑ
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.