Λένε πως σε έναν πόλεμο δεν σκοτώνονται μόνο αθώοι άνθρωποι, αλλά αυτός που δολοφονείται είναι, κυρίως, η αλήθεια
Πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Συρία μετά την "επίθεση" στη Ντούμα
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Πριν από ένα περίπου μήνα η Ρωσία κατήγγειλε και προειδοποιούσε την προετοιμασία προβοκάτσιας με χημική επίθεση στη Συρία. Και κανείς ηγέτης δυτικής χώρας δεν αναρωτήθηκε για την τραγικότητα αυτής της προειδοποίησης όταν το "χτύπημα" αυτό "συνέβη" στη Ντούμα και καταγγέλθηκε από μια ΜΚΟ (OSDH) που έχει έδρα το Λονδίνο. Όλοι οργίστηκαν (μέχρι και ο Πάπας), αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία στη διάψευση της επίθεσης με χημικά από την ίδια την ΜΚΟ (OSDH).
Η ΜΚΟ OSDH στη νέα ενημέρωση, ανέφερε πως τελικά δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει μια χημική επίθεση του καθεστώτος. Αυτή που είχε αναφέρει πριν, δηλαδή σε 70 περιπτώσεις δύσπνοιας κι αναπνευστικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες της ΜΚΟ, το γεγονός αυτό οφείλονταν στο ότι οι πολίτες παγιδεύθηκαν σ΄ ένα υπόγειο ή σε δωμάτια με αδύναμο εξαερισμό, χωρίς δυνατότητα εξόδου. Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ 21 άτομα εκ των οποίων 9 παιδιά χάθηκαν υπό αυτές τις συνθήκες.
Ο ΟΗΕ δεν επιβεβαίωσε τη χρήση χημικών στη Ντούμα της Συρίας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση χθες να σταματήσουν οι μάχες στην Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, διευκρινίζοντας πως ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν έχει γίνει χρήση χημικών όπλων.
«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθιά για την ένταση και την επανάληψη της βίας στην Ντούμα στη διάρκεια των τελευταίων 36 ωρών, έπειτα από μα περίοδο σχετικής ηρεμίας». «Καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν τις μάχες και να επανέλθουν στην ηρεμία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Στεφάν Ντουζαρίτς.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί ιδιαίτερα για τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε καταφυγή στα χημικά όπλα εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Ντούμα». «Αν και τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες αυτές, ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει πως κάθε χρήση χημικών όπλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απεχθής και απαιτεί έρευνα εις βάθος», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Η απόφαση κλιμάκωσης είχε ήδη ληφθεί και "κάποιοι" βομβάρδισαν συριακό αεροδρόμιο
Η νέα αυτή είδηση αποσιωπήθηκε από το σύνολο όλωντ των συστημικών δυτικών ΜΜΕ που λίγες ημέρες πριν είχαν τρέξει να ενημερώσουν για την επίθεση με χημικά από την Συρία στους "αντάρτες" (ισλαμοφασίστες τζιχαντιστές και άλλους μισθοφόρους).
Έτσι, πύραυλοι έπληξαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τάιφουρ της Συρίας, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, μια ημέρα έπειτα από την «επίθεση με χημικά όπλα» στη Ντούμα, η οποία στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και λίγες ώρες αφότου ο αμερικανός και ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξει «ισχυρή και κοινή αντίδραση».
«Πολλοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο Τάιφουρ», το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Χομς και στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «υποψίες για αμερικανική επίθεση», πριν αποσύρει οποιαδήποτε αναφορά στις ΗΠΑ.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 14 μαχητές, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί, σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ προς το παρόν δεν είναι γνωστή η προέλευση των πυραύλων που έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4, που είναι γνωστό ως αεροπορική βάση Τίγιας.
«Ρωσικές, ιρανικές δυνάμεις και μέλη του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ» είναι ανεπτυγμένες στη βάση Τ-4, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. «Τουλάχιστον 14 μαχητές σκοτώθηκαν από την επίθεση στο αεροδρόμιο Τ-4, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί», πρόσθεσε.
Η βάση αυτή είναι χτισμένη σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της ερήμου, όπου βρίσκονται τα βασικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Συρίας. Ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους μέχρι πέρυσι οπότε το ανακατέλαβε ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του με την ισχυρή στήριξη της Ρωσίας.
Διαψεύδει το αμερικανικό Πεντάγωνο
Το αμερικανικό Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι «δεν διεξάγει» πυραυλικές επιδρομές στη Συρία «αυτή τη στιγμή», διαψεύδοντας επισήμως τις πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, αλλά -τόνισε- συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Επίσης, ανέφερε ότι «υποστηρίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να καταστούν εκείνοι που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, στη Συρία και αλλού, υπεύθυνοι».
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μακρόν
Λίγη ώρα νωρίτερα, αρχικά το Ελιζέ και κατόπιν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσαν πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία «καταδίκασαν σθεναρά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας, στην Ανατολική Γούτα».
Η προεδρία της Γαλλίας στην ανακοίνωσή της δεν επέρριψε ρητά την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση, ενώ η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας έκανε λόγο περί «σθεναρής και κοινής αντίδρασης» στις επιθέσεις με χημικά όπλα.
Οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν πληροφορίες και αναλύσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών όπλων» και «αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες (των δύο χωρών) τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει «τη Δευτέρα 9η Απριλίου στη Νέα Υόρκη» για να συζητήσει σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνομιλήσει χθες στο τηλέφωνο και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι σχετικά με την επίθεση με χημικά στη Συρία εναντίον αμάχων και την ανάγκη να συνεργαστούν προκειμένου να νικήσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Στην τηλεφωνική αυτή συνδιάλεξη, Τραμπ και Αμπάντι συζήτησαν για τις «ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με πιθανές επιθέσεις με χημικά κοντά στη Δαμασκό», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πυραυλικής επίθεσης στη Συρία σε αντίποινα
Υπενθυμίζεται πως εχθές ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για χημική επίθεση.
«Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας Τόμας Μπόσερτ. «Εξετάζουμε την επίθεση σε αυτό το σημείο», είπε και πρόσθεσε πως οι φωτογραφίες από το συμβάν είναι «φρικτές».
Ρωσία: Δύο ισραηλινά F-15 εξαπέλυσαν την επίθεση εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου
Δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν την επίθεση εναντίον του συριακού στρατιωτικού αεροδρομίου Τ-4 στη Χομς από το έδαφος του Λιβάνου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, τα συστήματα της συριακής αεράμυνας κατέρριψαν πέντε από τους οκτώ πυραύλους, όμως οι άλλοι τρεις έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
«Στις 9 Απριλίου από τις 03:25 (ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) ως τις 03:53 δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν οκτώ κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον της αεροπορικής βάσης Τ-4 από το έδαφος του Λιβάνου χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο. Οι μονάδες αεράμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατέρριψαν πέντε κατευθυνόμενους πυραύλους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι κανείς από τους Ρώσους συμβούλους που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση δεν έχει τραυματιστεί.
Ουδέν σχόλιο από το Ισραήλ
Ερωτηθείσα σχετικά με την επιδρομή στη βάση, μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλά πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων βάσεων του συριακού στρατού, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2011: κυρίως οχηματοπομπές που μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι σιίτες μαχητές της.
Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Δύο συνεδριάσεις θα διεξάγει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία της Ρωσίας για να συζητηθούν οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια θα λάβει χώρα γύρω στις 15.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας). Μετά το πέρας της, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την κατάσταση στη Συρία.
Εννέα από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του σώματος για να συζητηθούν οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Το αίτημα για τη σύγκληση του σώματος υπέγραψαν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Κουβέιτ, η Σουηδία, η Πολωνία, το Περού, η Ολλανδία και η Ακτή Ελεφαντοστού.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.