Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε το 2012 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά εναγωνίως προσπαθούσε να επιτύχει την επιμήκυνση του χρέους, πως «το μόνο που κάνει η επιμήκυνση, είναι να μακραίνει το σχοινί που θα κρεμαστούμε».
Η τότε κυβέρνηση κατόρθωσε και πέτυχε συμφωνία με τους δανειστές για τη ρύθμιση του χρέους, που καθυστέρησαν την εφαρμογή της, τόσο οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, όσο και το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που στελέχη τους σήμερα πανηγυρίζουν για κάτι που καθυστέρησαν και επιβάρυναν με πάνω από 60 δισεκατομμύρια.
Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος
Επί της ουσίας, τώρα, της συμφωνίας, «το σκοινί που θα κρεμαστούμε» μάκρυνε μόνο για 10 χρόνια για το δάνειο του δεύτερου προγράμματος.
Στο «μαξιλάρι» για ώρα ανάγκης θα προστεθούν αλλά 9,5 δισεκατομμύρια και θα φτάσουν συνολικά τα 24, αλλά αλλοίμονο σ’ αυτόν που θα τολμήσει να το αγγίξει, γιατί από μόνη της μια τέτοια κίνηση θα δείξει στις αγορές πως η Ελλάδα είναι πάλι αδύναμη και σε δύσκολη θέση.
Ξεχάστηκαν όμως στη συμφωνία μια σειρά ζητημάτων που έθετε η ελληνική πλευρά.
Η γαλλική πρόταση για σύνδεση της ανάπτυξης με τις δόσεις, δηλαδή του αυτόματου μηχανισμού που θάφτηκε κάτω από την πίεση της Μέρκελ.
Η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ με τα υπόλοιπα χρήματα του τρίτου προγράμματος, που σβήστηκε από το χάρτη προς το παρόν.
Αντ’ αυτού πήραμε μία πολύ σκληρή επιτήρηση- την πιο σκληρή από όλες τις χώρες που μπήκαν σε μνημόνια- καθώς ανά τρίμηνο θα βρίσκονται εδώ τα κλιμάκια των δανειστών για να ελέγχουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα θα εφαρμοστούν τα ψηφισμένα μέτρα λιτότητας 5 δισεκατομμυρίων για το 2019 και τα μέτρα αύξησης της φορολογίας για το 2020, τα υψηλά πλεονάσματα έως το 2023 και η συνέχιση των μεγάλων πλεονασμάτων 2,2 % από το 2023 έως το 2060.
Στην ουσία με τη ρύθμιση αυτή γινόμαστε μια αποικία χρέους.
Ο κ. Τσίπρας που ξεκίνησε αρχικά απαιτώντας «κούρεμα» του χρέους, έφτασε να βάζει υποθήκη τη δημόσια περιουσία της χώρας - θα εκποιείται σε ύψος 25 δισεκατομμυρίων σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής δόσης - για να πάρει τελικά μια συμφωνία με βαρείς όρους για τη χώρα και τους πολίτες και να αλληλοσυγχαίρονται σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Η σκληρή επιτήρηση της Ε.Ε. και η απλή συμμετοχή του ΔΝΤ σε συμβουλευτικό ρόλο ίσως είναι τα μοναδικά στοιχεία που μπορεί να καθησυχάσουν τις αγορές , γιατί στο εξωτερικό μπορεί να συγχαίρουν τον πρωθυπουργό, αφού από επαναστάτης έγινε βολικός, αλλά δεν του έχουν και εμπιστοσύνη.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.