Ποιά θέματα έχει μπροστά της…
Της Αλεξίας Τασούλη
Η πολύ ευχάριστη εξέλιξη με την αιφνιδιαστική απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών , κάθε άλλο παρά δεν πρέπει να εφησυχάζει την κυβέρνηση, καθώς το φθινόπωρο αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά από δύσκολα θέματα στην εξωτερική πολιτική.
Διότι μπορεί η κράτηση των δύο στρατιωτικών να άγγιξε τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι διμερείς μας σχέσεις δεν σημαίνει ότι εξομαλύνθηκαν πολύ περισσότερο που έχουν μπροστά μας μια σειρά από δρομολογημένα γεγονότα που θα θέσουν και πάλι το ερώτημα αν υπάρχει πραγματική βούληση για ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Ξεκινώντας από το Κυπριακό, στις 11 Σεπτεμβρίου η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Τζειν Χολ Λουτ θα έρθει στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να της παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και ενώ η Αμερικανίδα αξιωματούχος είχε συνάντηση πριν από λίγες ημέρες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αμέσως μετά η ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτιέρες θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι για να την ενημερώσει.
Στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.
Η Αθήνα αναμένει επίσης τη στάση που θα κρατήσει ο Ταγίπ Ερντογάν όταν θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις το φθινόπωρο της Εxxon Μοbil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ και ενώ η Λευκωσία συμφώνησε με το Καιρο για την δημιουργία υποθαλλάσιου αγωγού η επίσημη τελετή της συμφωνίας θα γίνει επίσης τον Σεπτέμβριο, οποτε και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Noble.
Η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπου καθόλου δεν διευκολύνει τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναμένεται να στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο και «αόρατο πλοίο» επιφανείας που δεν θα το εντοπίζουν τα ραντάρ, το «Γιόντζα-Ονούκ» που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας. Το πρώτο γεωτρύπανο με το συμβολικό όνομα « Φατίχ» (Πορθητής) βρίσκεται σε στάση αναμονής στην Αττάλεια.
Το Σκοπιανό εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα με το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου στη γειτονική χώρα. Διότι εάν είναι θετικό, υπέρ δηλαδή της συμφωνίας των Πρεσπών, θα δώσει ώθηση στις διπλωματικές εξελίξεις και θα φέρει πιο κοντά τη ψήφιση στη Βουλή της ΠΓΔΜ επι των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια την κύρωση της συμφωνίας στην Ελληνική Βουλή.
Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό τότε θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις, ενδεχομένως ο Ζόραν Ζαάεφ να προκηρύξει εκλογές το αποτέλεσμα του οποίων θα επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στο Σκοπιανό.
Στις ελληνορωσικές σχέσεις, άνθρωποι που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό μιλούν για διάθεσή του, να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση με τη Μόσχα με την οποία υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί αλλά και εμπορικές σχέσεις. Διότι μπορεί η επίσκεψη του Σεργκει Λαβρόφ στην Αθήνα να αναβλήθηκε, εκκρεμεί ακόμη η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο το φθινόπωρο η οποία δεν θεωρείται ότι έχει ακυρωθεί οριστικά.
Η Ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον άξονα όλης της διπλωματικής της ατζέντας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Τότε θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφωνεί ομιλία όπου θα μιλήσει για όλα τα θέματα , το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που με αφορμή και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο τα τελευταία τριάμιση χρόνια.
HellasJournal
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.