Τι είπε-και πέρασε στα ψιλά- ο πρωθυπουργός για την φορολογία, απαντώντας στον «φίλο Έβο»
Μετά την θυελλώδη συζήτηση για την ολιγαρκή αφθονία, που ξεκίνησε από την προσφώνηση του πρωθυπουργού προς τον «φίλο Έβο», η σκληρή πραγματικότητα μας προσγειώνει στα καθ’ ημάς. Η λαίλαπα των ασφαλιστικών εισφορών και η βαριά φορολογία οδηγούν σε περαιτέρω «εξαέρωση» την μεσαία τάξη στη χώρα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχασαν εισοδήματα ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019 ενώ συνολικά, από το 2014, χάθηκαν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η βαριά φορολογία πλήττει παράλληλα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας πολλούς απασχολούμενους στην ανεργία. Θυμίζουμε, έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έχουν ψελλίσει κατά καιρούς ότι, πράγματι, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν «ρίξει» τη μεσαία τάξη, υποσχόμενοι καλύτερες μεταμνημονιακές ημέρες.
Το πιστεύουν πράγματι; Η αναφορά του κ. Τσίπρα στην ολιγαρκή αφθονία και ο θόρυβος που προκλήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα να περάσει στα ψιλά μια απάντησή του, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 15 Μαρτίου από κοινού με τον κ. Μοράλες. Στο σχόλιο αυτό, αποκαλύπτεται η πραγματική του πεποίθηση στο αίτημα για μείωση των φόρων, ως προϋπόθεση για την όποια ανάπτυξη. Ιδού τα αποκαλυπτήρια:
«Δεν έχει επαληθευτεί πουθενά ότι και το χαμηλό φορολογικό κόστος επίσης είναι προϋπόθεση για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι προϋπόθεση για την υψηλή κερδοφορία, βεβαίως. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά δεν είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Συνεπώς, δεν χάθηκε ο κόσμος αν οι φορολογούμενοι βαριαναστενάζουν. Γιατί, λιγότεροι φόροι ευνοούν το κατά ΣΥΡΙΖΑ «προπατορικό αμάρτημα» που είναι η…κερδοφορία. Ας προσαρμοστούν λοιπόν άπαντες-επιχειρηματίες, επαγγελματίες- στην ολιγαρκή αφθονία!
Σε άλλο σημείο του σχολίου του, αναρωτιέται: «Γιατί δεν είναι αυτές που έχουν πολύ χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων οι πιο ανταγωνιστικές;»
Ο πρωθυπουργός λες και ζει σε άλλον πλανήτη. Δεν έχει ακούσει τίποτε για την Ιρλανδία, όπου ο συντελεστής φορολόγησης 12,5% αποτέλεσε και αποτελεί χρυσωρυχείο και κίνητρο προσέλκυσης επενδυτών στην χώρα; Μήπως έχει πληροφορηθεί ότι η Κύπρος, που διατηρεί επίσης χαμηλά τον φορολογικό πήχη, γνωρίζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και επενδύσεων; Επειδή μάλιστα έγινε αναφορά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ας αναφέρουμε ότι πολλές από αυτές πέτυχαν αναπτυξιακό άλμα ακριβώς χάρη στην θέσπιση χαμηλής φορολογίας. Η Ρουμανία, για παράδειγμα, χάρη στους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές πέτυχε θεαματική αύξηση του ΑΕΠ (με 7% αύξηση το 2017 ξεπέρασε το ελληνικό ΑΕΠ).
Συνεπώς ο πρωθυπουργός είτε δεν είναι ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη είτε η ιδεοληψία του τον εμποδίζει να δει το πραγματικό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, το μάρμαρο το πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Παραφράζοντας τον τίτλο μιας παλιότερης ταινίας, ίσως να ταιριάζει εδώ το «οι μέρες της ολιγαρκούς αφθονίας σας είναι μετρημένες»!
Ευτύχης Παλλήκαρης
Πρώτο Θέμα
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.