Έκθεση - κόλαφος για την κυβέρνηση
Κόλαφος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον πρωθυπουργό είναι η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018 και η λίστα με τις πιο διεφθαρμένες χώρες. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς, όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτε αλλά επιδεινώνεται η κατάσταση. Ακυρώνονται έτσι οι μεγαλόστομες εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος ότι θα πατάξει τη διαφθορά και θα φέρει όρους διαφάνειας στο δημόσιο βίο.
Δείτε εδώ όλο τον χάρτη
Συγκεκριμένα, μεταξύ των 180 χωρών της λίστας με τίτλο«Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς» (CPI) της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας η Ελλάδα κατατάσσεται στην 67η θέση, «πέφτει» επομένως κατά 8 επίπεδα σε σχέση με το 2017 και ισοβαθμεί με την Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο. Αντίθετα η Γερμανία βελτιώνεται κατά μια θέση και καταλαμβάνει από κοινού με τη Μεγάλη Βρετανία την 11η θέση.
Και κάπως έτσι ακυρώνεται το αφήγημα της κυβέρνησης που θα καταπολεμούσε τη διαφθορά και θα έστελνε στον εισαγγελέα τα μεγάλα σκάνδαλα. Οι υποσχέσεις της αποδείχθηκαν ψεύτικες και υποθέσεις όπως η λίστα Λαγκάρντ, η Siemens, η Novartis κ.λπ. εργαλειοποιήθηκαν προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Και την ίδια στιγμή χάθηκε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς μιας και μέσα στο 2018 προέκυψε το σκάνδαλο Πετσίτη, για το οποίο δεν έχει δώσεις εξηγήσεις η κυβέρνηση ενώ σκιές υπάρχουν σε θέματα όπως τα εξοπλιστικά και η απόπειρα πώλησης βλημάτων, η ευνοϊκή μεταχείριση Λαυρεντιάδη, τα κονδύλια για το προσφυγικό και πώς «φαγώθηκαν» κ.λπ.
«Στην ανάλυση της Διεθνούς Διαφάνειας για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα κατατάσσεται στις «υπό παρακολούθηση χώρες»», σημειώνει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Δρ. Δαμάσκου Άννα. «Η χώρα μας θέλει να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απέχει ακόμη από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Ως εκ τούτου, πρέπει ως χώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε να μην επιτρέψουμε σε τούτη να πλήξει έτι περαιτέρω την ποιότητα της δημοκρατίας μας».
Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Deutsche Welle, ο «Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς» κατατάσσει τις υπό εξέταση χώρες σε μια κλίμακα από 0 (υψηλά αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς) μέχρι 100 πόντους (μηδενικά αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς). Στις κορυφαίες θέσεις, με τη λιγότερη διαφθορά, βρίσκονται, παραδοσιακά πλέον, Δανία με 88 πόντους, Νέα Ζηλανδία και Φινλανδία, ενώ στην τελευταία η Σομαλία με 10.
Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας διαπιστώνει επιδείνωση του προβλήματος διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάνω από το 66% των υπό εξέταση χωρών συγκεντρώνουν λιγότερους από 50 πόντους, ενώ ο μέσος όρους βρίσκεται μόλις στους 43 πόντους. Την ώρα που σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς βρίσκονται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα το 2018, διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, οι οποίες κατατάσσονται στην 71η θέση, το ζήτημα της διαφθοράς γίνεται αντιληπτό στην οικονομία και τους κρατικούς θεσμούς ως ολοένα σημαντικότερο πρόβλημα. Επιπλέον χαρακτηρίζεται επικίνδυνη η σύγκρουση συμφερόντων στην αμερικανική πολιτική.
«Ανθεί» η διαφθορά όπου εξασθενούν οι δημοκρατικές δομές
Η Γερμανία συγκεντρώνει στην φετινή έκθεση 80 πόντους, έναν λιγότερο από πέρυσι. Παρόλα αυτά όμως «αναβαθμίζεται» κατά μια θέση και καταλαμβάνει την 11η από κοινού με τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία χάνει δύο πόντους σε σχέση με το 2017.
Ένα από ενδιαφέροντα στοιχεία της φετινής έκθεσης είναι ότι οι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, αντιλαμβάνονται τη διαφθορά στην οικονομία, την πολιτική και την δημόσια διοίκηση ως μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι οι πολίτες χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν και η Ρουάντα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της εντεινόμενης διαφθοράς και της υποχώρησης του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Η διαφθορά «ανθεί» παντού όπου εξασθενούν οι δημοκρατικές δομές, με ενδεικτικά παραδείγματα την Ουγγαρία και την Τουρκία, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.