Γέροντας Νεκτάριος Μαρμαρινός – Εκοιμήθη η μεγάλη μορφή της Κορινθιακής Ορθοδοξίας

0


Φωτογραφία από την επίσκεψή του στο Κάτω Διμηνιό το 2015

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου για τον θάνατο του Γέροντα Νεκτάιου Μαρμαρινού, η κηδεία του οποίου θα γίνει σήμερα Δευτέρα, 22 Ιουλίου, στις 11.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

ΑΝΕΠΑΥΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΑΟΙΔΙΜΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΥΡΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Γίνεται γνωστό ότι σε ηλικία 98 ετών εκοιμήθη ο μακαριστός Γέρων κυρός Νεκτάριος Μαρμαρινός (κατά κόσμον Κυριάκος), ο οποίος κατήγετο από την Αίγινα.

Η Εξόδιος Ακολουθία του αοιδίμου Επίτιμου Πρωτοσυγκέλλου θα τελεσθεί, κατόπιν επιθυμίας του, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου την Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ..

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος καλεί τον Κλήρο και τους πιστούς της Ι. Μητροπόλεως μας να παραστούν στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία που θα προηγηθεί στον ίδιο Ι. Ναό καθώς και στην Εξόδιο Ακολουθία και την Ταφή του μεταστάντος, η οποία θα γίνει Μητροπολιτική δαπάνη στο Α΄ Κοιμητήριο της πόλεως Κορίνθου και, τιμής ένεκεν, στους Τάφους που προορίζονται για τους Αρχιερείς, για να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του.

Ο π. Νεκτάριοςγεννήθηκε το 1921 στην Αίγινα. Ήλθε μαθητής στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και έκτοτε παρέμεινε στην πόλη του Αποστόλου Παύλου μέχρι της εκδημίας του. Το έτος 1943 χειροτονήθηκε Διάκονος εις τον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Συνοικισμού Κορίνθου, στον οποίο και υπηρέτησε ως Εφημέριος από την 15η-11-1947 έως και την 27η-9-2002 ότε και συνταξιοδοτήθηκε. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 1945 στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου υπό του τότε Μητροπολίτου Κορινθίας κυρού Μιχαήλ τουΚωνσταντινίδου. Εχρημάτισε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κατά τα έτη 1945-1946, 1948-1949, 1951-2018 ότε και παρετήθηκε, αλλά με πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίουανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως παραμένων έως της εκδημίας του. Την 15η-8-1949 εγένετο Αρχιμανδρίτης και Πνευματικός. Υπήρξε ο Κτίτορας και ισόβιος Πνευματικός, αφού έως το τέλος της ζωής του ήταν ακμαίοςκαι στο σώμα και στο πνεύμα και στην νόηση, της Γυναικείας Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου Γερανείων Ορέων, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, περιοδεύων στα χωριά και τις πόλεις, για 6 περίπου δεκαετίες, Κατηχητής και Κυκλάρχης Μελέτης Αγίας Γραφής, Πνευματικός χιλιάδων πιστών, άκρως ελεήμων και φιλάνθρωπος. Τιμήθηκε επανειλημμένως υπό των Δημάρχων των Κορινθίων για την προσφορά του και ιδιαιτέρως στον «Συνοικισμό» Κορίνθου και στους εκεί εγκατεστημένους «πρόσφυγες» αλλά και από τη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον μεγαλόσταυρο εξαιρέτων πράξεων επί Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστού Χριστοδούλου.

Αξιομνημόνευτη υπήρξε η διακονία του με τέσσερεις Μητροπολίτες (!!!): τον Μιχαήλ Κωνταντινίδη, Προκόπιο Τζαβάρα, Παντελεήμονα Καρανικόλα και Διονύσιο Μάνταλο (για λίγο καιρό) και δύο Τοποτηριτές (!!!): τους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Γεώργιο Πάτση και Αμβρόσιο Λενή.

Με την αγγελία της εκδημίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος μετά του Βοηθού Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, και ενώ παρίσταντο στην Εξόδιο Ακολουθία της Μοναχής Φιλοθέης, στο Ι. Ησυχαστήριο Τιμίου Σταυρού Μαψού, μετέβησαν στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Συνοικισμού και ετέλεσαν Τρισάγιο επί της σορού του μακαριστού κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ωμίλησε λίαν συγκινητικώς για την προσωπικότητα και την προσφορά του κεκοιμημένου Γέροντος στην Εκκλησία, στην Κορινθία και ιδιαίτερα στον προσφυγικό Συνοικισμό, συλλυπούμενος τους κατά πνεύμα και σάρκα οικείους αυτού, και ανεκοίνωσε τα της Εξοδίου Ακολουθίας, της ταφής, της «μακαριάς», ορίζοντας επίσημο ομιλητή εκ της Ι. Μητροπόλεως τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα και Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά».

Κατέλειπε ο αείμνηστος φήμη αόκνου εργάτου του Ευαγγελίου, φιλανθρώπου Πνευματικού και ελεήμονος Λευΐτου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ελαφρό το χώμα της Κορινθιακής γης, που τον κατέκτησε, αλλά και που την όργωσε απ᾿ άκρου εις άκρον!

ΤΟ 2015 ΓΡΑΦΑΜΕ:

Η προσφώνηση "γέροντας" στην Ορθόδοξη πνευματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία κάποιου.

Γέροντας είναι ο πνευματικός, ο εξομολόγος, ο πνευματικός καθοδηγητής, ο δάσκαλος.

Σήμερα στον Ορθόδοξο χώρο έχουμε την αγιοποίηση αρκετά χρόνια μετά την κοίμησή τους των γερόντων Παισίου και Πορφυρίου κι εξαιτίας αυτού παρουσιάζεται μια στροφή και ένα ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων να γνωρίσουν σημερινούς πνευματικούς γέροντες, να διαβάσουν τη διδασκαλία τους ή να ακούσουν από τα χείλη τους ένα παρηγορητικό λόγο. Ανάμεσα στους εν ζωή γέροντες συναντούμε και τον υπέργηρο πλέον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Μαρμαρινό από την Κυψέλη της Αίγινας.

Ο π. Νεκτάριος ζει στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου και σπάνια πλέον, λόγω προβλημάτων με την υγεία του, επισκέπτεται την Αίγινα και τους οικείους του.

Είναι πνευματικό παιδί του Οσίου Ιερωνύμου Αιγίνης και αποφοίτησε από την ιερατική σχολή Κορίνθου, χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Μιχαήλ στην εκκλησία της Παναγίας στον Συνοικισμό της Κορίνθου και στις 8 Νοεμβρίου 1945 χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης στην εκκλησία του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, ένας ιερέας από τον Συνοικισμό της Κορίνθου (και αργότερα πρωτοσύγκελος στη μητρόπολη Κορίνθου.

Το 1952 ίδρυσε την Ιερά μονή του Αγίου Παταπίου, ενώ το 1977 ίδρυσε την ανδρική μονή του Αποστόλου Παύλου στo όρος Γεράνεια, η οποία σήμερα είναι χωρίς μοναχούς και την ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου στο Μαλαγάρι της Περαχώρας, και την ανδρική μονή των τριών Ιεραρχών στην Περαχώρα κοντά στο Λουτράκι.
Τιμήθηκε το 2006 από τον δήμο Κορινθίων με το χρυσό κλειδί της πόλης, για την πολυετή προσφορά του και επίσης τιμήθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο με χρυσό μετάλλιο για το ιεραποστολικό του έργο.
Ο γέροντας Νεκτάριος από το 1940 μέχρι σήμερα διδάσκει κάθε Κυριακή απόγευμα σε κατηχητικά μαθήματα στο Πνευματικό κέντρο της εκκλησίας της Παναγίας στο Συνοικισμό.
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, περιοδεύει ακόμη στις πόλεις και τα χωριά σε όλη την Κορινθία για να διδάξει το Λόγο του Ευαγγελίου και κάθε Παρασκευή πρωί επισκέπτεται το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου κατευθύνοντας τις ψυχές των μοναζουσών προς τη Σωτηρία, ενώ συχνά τις Κυριακές λειτουργεί στο ανδρικό μοναστήρι των τριών Ιεραρχών στην Περαχώρα. Το ιεραποστολικό έργο του είναι τεράστιο. Σύμφωνα με τη γερόντισσα Παταπία έχει προσφέρει τα μέγιστα ως κτήτορας στη μονή του Αγίου Παταπίου.










Δημοσίευση: Ιουλίου 22, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γέροντας Νεκτάριος Μαρμαρινός – Εκοιμήθη η μεγάλη μορφή της Κορινθιακής Ορθοδοξίας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator