Γειά σας. Θα έλεγα ότι είσθε εκτός πραγματικότητας, αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Είσθε υπουργός σε οικονομικά υπουργεία και στις τρείς τελευταίες κυβερνήσεις της ΝΔ και ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος.
Η πρώτη από αυτές, η κυβέρνηση Καραμανλή την μία μέρα μας είπε, ότι η Ελληνική οικονομία είναι «θωρακισμένη» και την επομένη, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα διάσωσης και παρέδωσε την καυτή πατάτα στον επόμενο. Γιατί δεν παίρνατε τα μέτρα τότε, με νωπή ακόμη την λαϊκή εντολή, αφού ξέρατε πάνω κάτω ποια θα ήταν η πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Εσείς έχετε ομολογήσει πάρα πολλές φορές, ότι όσο πιο γρήγορα παίρναμε μέτρα, τόσο πιο ελαφριά θα ήσαν αυτά.
Όταν αργότερα στην συγκυβέρνηση των τριών, ΕΣΕΙΣ συμφωνούσατε με την τρόικα, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν ο διογκωμένος και αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας, τι κάνατε; Και τι κάνατε, όταν πήρατε μόνοι σας την κυβέρνηση; Αν και υποτίθεται, ότι είστε θιασώτες της ιδιωτικής οικονομίας, αυτήν ακριβώς εξοντώσατε.
Η περίφημη «ιδιωτικοποίηση της οικονομίας» άρχισε πριν 30 χρόνια από τον Κ. Μητσοτάκη. Παρότι σε αυτό το διάστημα πουλήθηκαν όλες σχεδόν οι βιομηχανίες, παρότι η γραφειοκρατία επίσης έχει ιδιωτικοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό (επιβαρύνοντας τους πολίτες με άπειρα χαράτσια προς ιδιώτες ενδιάμεσους, αλλά και τον δημόσιο προϋπολογισμό με πληρωμές προς τους ιδιωτικοποιημένους φορείς) ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων παρέμεινε σταθερός. Και πλέον δεν συζητάτε καν την μείωση τους (όπως απειλούσε, αλλά δεν έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά) εκτός των κανονικών, αλλά και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων!!!!!!
Και βέβαια αν ξαφνικά απολύατε υπαλλήλους, χωρίς την απαιτούμενη αναδιοργάνωση και απλούστευση των διαδικασιών, θα κατέρρεε το κράτος. Είχατε όμως άπλετο χρόνο, όσες φορές βρεθήκατε στην αντιπολίτευση, να σχεδιάσετε μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας το «μικρό επιτελικό κράτος», αλλά πάντοτε ξοδεύατε αυτόν τον πολύτιμο χρόνο για δημόσιες σχέσεις και προβολή και τίποτα άλλο. [Π.χ. ο Σαμαράς το 2011 σχεδόν ένα χρόνο πριν τις εκλογές προανήγγειλε, ότι σε 2-3 μήνες, θα μας παρουσιάσει μία φορολογική νομοθεσία των 100 σελίδων. Ακόμη περιμένουμε…]
Δεν το κάνατε, ούτε στις περιόδους Παπανδρέου, Σημίτη και παρότι υποτίθεται, ότι η ιδιωτική οικονομία είναι η ιδεολογία σας, στην περίοδο Καραμανλή συνεχίσατε να προσλαμβάνετε κόσμο. Τότε ίσως μπορούσε να ευδοκιμήσει το ήπιο σενάριο της μείωσης από τις ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ συνταξιοδοτήσεις, αλλά εσάς το μόνο που σας ενδιέφερε, ήταν να ξαναποκτήσετε την πλειοψηφεία των δημοσίων υπαλλήλων μέσω των προσλήψεων. Στην περίοδο Σαμαρά ήταν ήδη πολύ αργά και ενώ τα πράγματα έχουν χειροτερέψει πολύ από τότε, ακόμα ψαχνόσαστε με κάτι που πλέον δεν έχει κανένα νόημα (την μείωση μέσω συνταξιοδοτήσεων).
Δεν το κάνατε (τον ακριβή και σοβαρό σχεδιασμό) ούτε στην περίοδο ΓΑΠ, Παπαδήμα, ούτε στην περίοδο του Τσίπρα. Το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν η κατάληψη της εξουσίας.
Πέρασαν 4-5 χρόνια από την επίσημη έναρξη της κρίσης, για να καταλάβουν οι «σοφοί» του κράτους, ότι το «σήμα» των τελών κυκλοφορίας ήταν περιττό!!!!!!!! Μόνοι σας διατυμπανίζατε, ότι το όφελος στην εθνική οικονομία από την κατάργηση του είναι 80.000.000 ετησίως. Πόσα χρόνια χρειάστηκαν αυτοί οι «σοφοί» να καταλάβουν, αυτό που είχε καταλάβει και ο τελευταίος αγράμματος από την πρώτη στιγμή; Δεκαετίες. Και επειδή έστυψαν πολύ το μυαλό τους με αυτήν την υπόθεση, έκτοτε (αλλά και πριν) δεν κατέβασε τίποτε άλλο η κούτρα τους…
Για παράδειγμα, οι «σοφοί» της ΔΕΗ και του υπουργείου σας, δεν μπορούν να σκεφτούν, ότι ιδίως για την καταπονημένη φτωχολογιά, από πολλού καιρού αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για προσπάθεια ρύθμισης, η απαίτηση για σχέδιο ηλεκτρολόγου για την μεταφορά ενός λογαριασμού στο όνομα των σημερινών ιδιοκτητών και πλέον το «μεγάλο» έγινε απροσπέλαστο. Πρώτα απ όλα κατατέθηκαν τέτοια σχέδια, όταν ηλεκτροδοτήθηκαν τα ακίνητα. Δεύτερον· στην τελική αυτό δεν θα έπρεπε να ισχύει για κανέναν και υπάρχει μόνον για να γιγαντώνεται ο όγκος γραφειοκρατικής «εργασίας» και να δικαιολογούνται θέσεις εργασίας και πολλά άλλα αδικαιολόγητα. Η ΔΕΗ πουλάει ρεύμα και έχει τα ρολόγια της να το μετράει. Πείτε μου παρακαλώ, τι την νοιάζει, που ακριβώς έχω τις μπρίζες μου; Μόνο και μόνο για να παριστάνουν κάποιοι αργόμισθοι, ότι «ελέγχουν».
Αυτούς τους αργόσχολους χρυσοπληρώναμε τόσα χρόνια και τώρα γίναμε εμείς οι «κακοπληρωτές», οι «μπαταχτζήδες», οι «μη συνεργάσιμοι»… Και τώρα πρέπει να τους ξαναπληρώσουμε, ως πρόωρα συνταξιοδοτούμενους, ώστε να πάρει την ΔΕΗ ο νέος ιδιοκτήτης κάπως αποσυμφορημένη από περιττό προσωπικό.
Εγώ δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με το πούλημα. Με το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ διαφωνώ και όλα μαρτυρούν, ότι εκεί το πάτε, όπως πρώτος ξεκίνησε ο Κ. Μητσοτάκης και ακολούθως έγινε σε ΟΛΕΣ τις αποκρατικοποιήσεις, πολλές από τις οποίες έχετε χρεωθεί προσωπικά.
Κάθε φορά η δικαιολογία ήταν, ότι δεν υπήρχαν καλύτερες προσφορές και ότι τουλάχιστον η (κάθε φορά) συγκεκριμένη επένδυση θα έφερνε ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα. Αρα μετά από κάθε τέτοια τζάμπα αποκρατικοποίηση υπήρχαν οι συνθήκες να πουλήσουμε και τα υπόλοιπα σε καλές τιμές, πριν γίνουν προβληματικά. Γιατί δεν το κάνατε αυτό εσείς οι φιλελεύθεροι, που «πιστεύετε» στον μικρό δημόσιο τομέα; Γιατί ΠΑΝΤΑ πρέπει να ξεπουλάτε, αυτά που θα μπορούσατε να μοσχοπουλήσετε στο παρελθόν;
Τώρα, με το που αναλάβατε το υπουργείο, αρχίσατε τα αστειάκια, « Μην φοβάστε, δεν υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές», τορπιλίζοντας από την πρώτη ημέρα την αξία της.
Ψελλίσατε, ότι κάποιους, από αυτούς που τα ξύνουν, θα μας τους φορτώσετε στην άλλη τσέπη ως συνταξιούχους (αλλά σας το ξέκοψαν οι «θεσμοί»).
Συνεχίζετε το σόου των ψευτορυθμίσεων, με τις οποίες εξοντώνετε και τους υποψήφιους πελάτες των υποψήφιων αγοραστών.
Αν δεχτώ το καλύτερο σενάριο, δηλαδή ότι τόσο εσείς και οι σύμβουλοι σας, όσο και οι «σοφοί» του υπουργείου και της ΔΕΗ, είστε εκτός πραγματικότητας (πράγμα που δεν μπορώ να αποκλείσω εντελώς, γιατί δεν έχετε τα προβλήματα του λαού) θα σας επισημάνω τα εξής:
1) Αν θέλετε να ανεβάσετε την αξία της, πρέπει να εισπράξετε τα λεφτά και όχι ένα δύο μηνιάτικα από το 20-30% των οφειλετών. [Γιατί οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ούτε στην προκαταβολή, ιδίως όταν υπάρχουν και άλλα έξοδα μεταβίβασης –εγγύηση, σχέδιο κλπ.]
2) Η αξία της έχει σχέση και με την αξία των πελατών της, τους οποίους έπρεπε να τιμάτε, αντί να διαπομπεύετε. Κι όμως ως πρώτη κατηγορία «κακοπληρωτών» ορίσατε, όσους έχουν περισσότερο από εξάμηνο να πληρώσουν, ανεξάρτητα από τα αν μπορούν, ή όχι. Όμως ο ορισμός του κακοπληρωτή είναι εκείνος, που μπορεί και δεν δίνει και ενώ έχει μικρό χρέος (έναν δύο λογαριασμούς) φεύγει και πάει σε άλλη εταιρεία, την οποία την πληρώνει κανονικά…
3) Το τελευταίο που παρατάμε είναι το ρεύμα και το νερό (για ευνόητους λόγους). Αρχίζουμε να μην πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές, μετά τους φόρους, μετά τις τράπεζες και όταν πιά έχουμε στραγγιχτεί εντελώς, σταματάμε να πληρώνουμε νερό και ρεύμα. Το πόσοι λοιπόν φτάσαμε να χρωστάμε (και) στην ΔΕΗ, δείχνει κάθε φορά, το πόσοι έχουν πατώσει ως εκείνη την στιγμή κι όπως δείχνουν τα πράγματα, έχουμε ξεπεράσει το 1.000.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου το 20-25% του πληθυσμού.
Η ρύθμιση σας είναι κομμένη και ραμμένη για πολύ λίγους, αλλά με αυτήν την μέθοδο της διολίσθησης από το κακό στο χειρότερο με τις παρωχημένες ρυθμίσεις, κάποια μέρα θα τους φέρει κι αυτούς και άλλους πολλούς ακόμη σε κατάσταση καθολικής αδυναμίας και φυσικά δεν θα γλιτώσουν και οι καλές οι τάξεις συνολικά, αλλά μόνο τα πειθήνια όργανα του 4ου ράιχ κι όταν λέμε, ότι θα γλιτώσουν, χωρίς τα σημερινά προνόμια φυσικά (πλην ελαχίστων).
Αν δεν είναι ο στόχος σας να φαλιρίσετε και την επιχείρηση και τους πελάτες της, σας προτείνω τα εξής:
1) Να διευκολύνετε την μεταβίβαση στους τωρινούς κατόχους και χρήστες χωρίς την απαίτηση για σχέδιο ηλεκτρολόγου και ορίζοντας ως εγγύηση μία μέση διμηνιαία κατανάλωση μείον την εγγύηση, που είχε καταβληθεί. Αν το ποσόν είναι πάνω από 30 ευρώ, να προστίθεται άτοκα σε δώσεις έως 30 ευρώ ανά λογαριασμό (δίμηνο δηλαδή) και έως 6 δώσεις συνολικά (δηλαδή για μεγάλες καταναλώσεις η δόση θα ξεπερνάει ίσως τα 30 ευρώ). Αυτό θα ισχύσει υποχρεωτικά για όλους (είτε χρωστούν, είτε όχι) ώστε να προσωποποιηθεί η ευθύνη εκεί που πρέπει.
2) Το υπάρχον χρέος θα μετατεθεί όσον αφορά φόρους, τέλη κ.λ.π. από τους σημερινούς χρήστες προς τους ανάλογους φορείς και θα ρυθμιστεί (με την ρύθμιση προς ΔΕΗ) μόνον ότι αφορά το ρεύμα και τον ΦΠΑ. Οι φόροι αυτοί να ενσωματωθούν σε άλλους του λοιπού και να «χαριστεί» το τέλος για ΕΡΤ, την οποία πρέπει να ιδιωτικοποιήσετε άμεσα. [Αν δεν βρεθεί άμεσα αγοραστής, δώστε την έστω και με χαριστικό τίμημα και διευκολύνσεις πληρωμής στους εργαζόμενους της κι αν δεν δεχτούν, σε οποιονδήποτε όμιλο δημοσιογράφων σχηματιστεί και ενδιαφερθεί. Αν είναι να ξεπουληθεί κάτι, ας ξεπουληθεί αυτός ο μηχανισμός κρατικής προπαγάνδας.]
3) Το εναπομείναν προς την ΔΕΗ χρέος να μπει σε 30 διμηνιαίες δόσεις (μαζί με τον τρέχοντα λογαριασμό) και εφόσον τεκμαίρεται μεγάλη αδυναμία, έως 60 διμηνιαίες δόσεις. Εάν υπάρχει και πραγματική μεγάλη αδυναμία και μεγάλα συσσωρευμένα χρέη, να παρατείνεται ακόμη περισσότερο η περίοδος αποπληρωμής. [Χωρίς να εξαιρούνται αυτοί που πήγαν σε άλλες εταιρείες, γιατί οι περισσότεροι εξ ανάγκης έκαναν την πονηριά.]
4) Μετά από αυτά, να ξανανοίξει η εφαρμογή για το κοινωνικό τιμολόγιο, για να μπορέσουν να μπουν, όσοι κωλύονταν από τα παραπάνω, χωρίς παράλογες απαιτήσεις, όπως δύο τηλέφωνα (και κινητό και σταθερό) από ανθρώπους που πένονται. Ισως σας φαίνεται παράξενο, αλλά πολλοί κανονικά δεν μπορούμε να έχουμε κανένα και ο λόγος που έχουμε ένα, είναι ότι με τις ρυθμίσεις που γίνονται και γενικότερα την οικονομική πολιτική, δεν σωνόμαστε και χωρίς αυτό.
Δηλαδή, αν κάνετε την σωστή ρύθμιση, θα απαλλαγείτε και από ενοχλητικούς σαν εμένα, που θα προτιμούν, να πληρώνουν το ρεύμα, παρά να έχουν μέιλ. Επίσης, τότε μόνο θα μπορείτε (και πρέπει) να κόβετε το ρεύμα και να παίρνετε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, χωρίς να κατηγορηθείτε για αναλγησία.
Τότε μόνο θα προστρέξει το 100% των οφειλετών να μπει στην ρύθμιση και θα πάρετε το 100% των χρημάτων και δεν χρειάζονται ούτε παρατάσεις, ούτε κατατρομοκράτηση του κόσμου από τα ΜΜΕ. Επίσης αφού οι συνεισπραττόμενοι φόροι θα πάνε αλλού, θα μειωθεί αναλογικά και το χρέος της ΔΕΗ προς αυτούς τους φορείς.
Και η ΔΕΗ δεν θα πάρει μόνο τα λεφτά της, αλλά θα πει και στους υποψήφιους αγοραστές, ότι οι πραγματικοί μπαταχτζήδες έφυγαν και πήγαν σε άλλες εταιρείες και οι δικοί της είναι οι πιο φιλότιμοι πελάτες, χωρίς να παραδώσει ούτε μία εκκρεμή υπόθεση στον αγοραστή.
Αυτά όμως δεν φτάνουν για την εξυγίανση της ΔΕΗ (ώστε να μην ξεπουληθεί). Πρώτον· θα διώξετε άμεσα ΟΛΟΥΣ τους περιττούς γραφειοκράτες, όχι βέβαια με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά με μετάταξη στο Δημόσιο και στο ένα προς πέντε (αφού λέτε, ότι βγαίνει έτσι) θα προσμετρηθούν κι αυτοί ως προσλήψεις. Σας συνιστώ μάλιστα να ξεκινήσετε από τους «σοφούς». Κανένας ιδιώτης δεν θα τους ανεχόταν στο προσωπικό του. Καλύτερα να του φορτώσετε 100 υπεράριθμους εργάτες (κάπου θα βρεί να τους χρησιμοποιήσει) παρά έναν από αυτούς τους ρεμπεσκέδες.
Δεύτερον· να ξηγηθείτε καθαρά και ξάστερα στους εργαζόμενους και στα στελέχη, ότι η επιχείρηση θα ιδιωτικοποιηθεί και θα έχουν μπόνους σε μετοχές, αν πιάσει καλή τιμή. Ετσι θα γίνουν μέτοχοι της εταιρείας που εργάζονται, πράγμα που θα αρέσει και στον αγοραστή, γιατί θα έχει πιο υπεύθυνους υπάλληλους, δεμένους με τα συμφέροντα της εταιρείας. Κι εκείνοι όμως θα έχουν δικαίωμα ελέγχου στα οικονομικά της εταιρείας.
Δεν υπάρχει περίοδος, που θα υπάρξουν λιγότερες αντιδράσεις από σήμερα. Βέβαια οι προνομιούχοι δεν θα παραδώσουν αμαχητί τα προνόμια τους, αλλά αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, θα έχετε δίπλα σας την κοινωνία και απέναντι μόνο διαπλεκόμενους συνδικαλιστές και κόμματα, που έχουν ήδη απαξιωθεί.
Αντίθετα, αν επιμείνετε στις ψευτορυθμίσεις σας (με τις οποίες ζητάτε από αυτούς, που δεν μπορούσαν να πληρώνουν έναν λογαριασμό, τώρα να πληρώνουν δύο δυόμισι λογαριασμούς στο ίδιο διάστημα κι αυτό μόνο για την ρύθμιση με την ΔΕΗ!!!!!) με την κατάλληλη εκβιαστική εκστρατεία τρομοκράτησης από τα κανάλια, θα μπορούσατε να φέρετε στην ρύθμιση περισσότερους από 50-60%; Κι αν μπορούσατε, σημασία έχει πόσοι θα πλήρωναν την πρώτη δόση, πόσοι θα έφταναν στην δεύτερη, τρίτη; Δηλαδή τρείς τέσσερις μήνες πανηγυράκι με τον δήθεν διαχωρισμό της φύρας απ το στάρι και μετά πάλι τα ίδια, αφού θα έχουν κατακρεουργηθεί κάποιες δεκάδες, ή εκατοντάδες χιλιάδες, για να διατηρηθούν τα προνόμια λίγο καιρό ακόμη και να πέσει κι άλλο η τιμή της ΔΕΗ.
Αυτό κύριε υπουργέ δεν είναι απλά λάθος πολιτική. Ούτε «φιλελεύθερες» επιλογές είναι αυτό το πράγμα. Είναι έγκλημα, το οποίο διαπράξατε πολλές φορές μέχρι τώρα και εσείς προσωπικά και το κόμμα σας. Δεν θα σας κάνω την χάρη (ούτε και σε κανέναν άλλο) να σας κρίνω με τα ιδεολογικά κριτήρια των αντιπάλων σας.
Τον καθένα τον κρίνω σύμφωνα με αυτά που λέει. Εσείς, υποτίθεται ότι, είσαστε το κόμμα που επαγγέλεται την ιδιωτική οικονομία και δη την παραγωγική ιδιωτική οικονομία. Στην πραγματικότητα όμως εσείς χτίσατε το γραφειοκρατικό τέρας και το ΠΑΣΟΚ το γιγάντωσε και τώρα αρνείσθε πεισματικά, να το θίξετε στο παραμικρό.
Παρότι είχατε τρείς ευκαιρίες να επανορθώσετε (μία επί Κώστα Μητσοτάκη, μία επί Καραμανλή του νεότερου και μία επί Παπαδήμα –Σαμαρά) δεν πράξατε ουδέν. Καταργούσατε κάποιους πολύ παρωχημένους και ΠΑΣΟΚοκρατούμενους οργανισμούς και φτιάχνατε άλλους. Το ίδιο έκαναν και οι άλλοι, οι «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ. Και ποιος φορτωνόταν τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους, πρώην αργόμισθους και των μεν και των δε; Οι ηλίθιοι και (κυρίως) το δημόσιο χρέος, που καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε με χαράτσια πάνω σε χαράτσια και μάλιστα όχι από εισοδήματα, αλλά με τις περιουσίες μας.
Με ποιο (ηθικό) δικαίωμα, θα μας ξεσπιτώσετε στο τέλος, επειδή κάποτε στραγγιχτήκαμε από αυτόν τον Μινώταυρο; Κάθε φορά που διώχνετε κόσμο με πρόωρη σύνταξη, μόνοι σας δεν ομολογείτε, ότι είναι υπεράριθμοι; Όχι μόνο τους βάζατε να παίζουν τις κουμπάρες «μετρώντας» τις μπρίζες των σχεδίων, αλλά ήσαν υπεράριθμοι ακόμα και γι αυτά.
Και επειδή, όταν ακούτε για «ηθικά δικαιώματα», γελάτε, εγώ θα «προβλέψω», ότι το πολύ σε 6-7 μήνες θα φέρετε άλλη ρύθμιση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, γιατί οι όποιες βελτιώσεις θα εξισορροπηθούν από την ακόμη δυσμενέστερη κατάσταση και των πολιτών, της εθνικής οικονομίας και της ίδιας της ΔΕΗ, αλλά εν τω μεταξύ θα έχετε καρατομήσει κι άλλον κοσμάκη, στο σύνολο του από τον ιδιωτικό τομέα και στην συντριπτική τους πλειοψηφεία «ελεύθερους» επαγγελματίες.
Και όσο δεν γίνεται κοινωνική έκρηξη, θα συνεχίζετε την ίδια διολίσθηση, εξαθλιώνοντας άλλοτε σιγά σιγά, άλλοτε ραγδαία, όλα τα παραγωγικά στοιχεία του τόπου. Κάνοντας πλέον απαγορευτική την αυτοαπασχόληση, ελπίζετε μόνο στην «ανάπτυξη» τρικοκοσμικού τύπου, με μεγάλη ανεργία που καθιστά εύκολα χειραγωγούμενους τους «τυχερούς».
Τι σχέση έχει αυτό το έκτρωμα με τον οικονομικό φιλελευθερισμό; Και να τα έκαναν αυτά μόνο οι κρατιστές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, θα λέγαμε, ότι έχουμε τουλάχιστον την επιλογή της ΝΔ, το «κόμμα των μικρονοικοκυραίων», όπως ξεδιάντροπα διατείνεσθε. Μα εσείς ξεκινήσατε την εξόντωση μας, την συνέχισαν οι αριστεροί (ή «αριστεροί» κατ άλλους) και ήλθατε να την ολοκληρώσετε πάλι ΕΣΕΙΣ.
Παριστάνετε, ότι δεν καταλαβαίνετε, ότι όσοι χρωστούν στην ΔΕΗ, χρωστούν και στις τράπεζες και στην εφορία και στα ταμεία και είναι σχεδόν ΟΛΟΙ «ελεύθεροι» επαγγελματίες, ή πρώην «ελεύθεροι» επαγγελματίες. ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, διαψεύστε με (με στοιχεία βέβαια).
Παριστάνετε, ότι δεν ξέρετε, ότι συντριπτική πλειοψηφεία των μικρονοικοκυραίων έχει ήδη εξοντωθεί και απ τους υπόλοιπους οι περισσότεροι βρίσκονται ήδη στο μεταίχμιο, ενώ (όλως περιέργως) κάποιοι (πολύ λίγοι) πλουτίζουν…
Παριστάνετε, ότι δεν καταλαβαίνετε, ότι η φορολογική νομοθεσία είναι αντισυνταγματική, άδικη και εξοντωτική για τους μικρονοικυραίους και το ίδιο είναι και όλες οι ρυθμίσεις από την αρχή της κρίσης.
Παριστάνετε, ότι δεν καταλαβαίνετε, ότι η «φοροδιαφυγή» του φουκαρά, είναι η απελπισμένη άμυνα στην μεγαλύτερη φοροληστρική επιδρομή όλων των εποχών (συμπεριλαμβανομένης της τουρκοκρατίας).
Και δεν φτάνουν αυτά, από δεκαετίας έχετε επιδοθεί σε μία εκστρατεία χυδαίας κατασυκοφλαντησης εναντίον της τάξης, που δήθεν υπερασπίζεστε. Εμείς είμαστε οι «φοροφυγάδες», οι «μπαταχτσήδες», οι «ανοικοκύρευτοι», οι «τεμπέληδες» και όλοι εσείς οι κρατικοδίαιτοι είσθε οι έντιμοι, οι καλοπληρωτές, οι (μέχρι ηρωισμού) δουλευταράδες, τα υποζύγια!!!!!!!!!! Δείξτε μου ΕΝΑ «υποζύγιο» που λύγισε από το βάρος.
Εσείς τορπιλίζετε συστηματικά την κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας αντικρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα στις λαϊκές τάξεις και στρατούς πραιτοριανών και λοιπών ψιλοπρονομιούχων και μετά μας κατηγορείτε και για «κοινωνικό αυτοματισμό»!!!!!!!!!!!
Εγώ δεν επιρρίπτω καμία προσωπική ευθύνη σε όσους επιδίωξαν και κατάφεραν ένα προσωπικό βόλεμα στο Δημόσιο και τα πέριξ. Δεν έχω την απαίτηση από κανέναν να κάνει τον αδικημένο ήρωα. Εφόσον δημιουργούνται θέσεις προνομιούχων, φυσικό είναι να τις θέλουν οι περισσότεροι. Το «μικρό κράτος» δεν θα δημιουργηθεί από «αλλαγή νοοτροπίας», αλλά από νόμους, που δεν τους βλέπουμε. Οι νόμοι θα φέρουν και την αλλαγή νοοτροπίας.
Τελικά δεν είσαστε το κόμμα των μικρονοικοκυραίων, αλλά των ΠΟΛΥ ΛΙΓΩΝ. Δεν είσθε το κόμμα του φιλελευθερισμού, αλλά των πολυεθνικών, των πλουτοκρατών και των λαμόγιων. Αυτό και μόνο εξυπηρετεί η διάλυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από ένα μακροχρόνιο δόλιο σχέδιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανεξάρτητα του ποιοι βρίσκονται στην κυβέρνηση. [Γιατί και οι «αντίπαλοι» σας το ίδιο ακριβώς σχέδιο υπηρετούν.]
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο πρόσφατα. Το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται αμέσως μετά την είσοδο στην τότε ΕΟΚ και ΟΛΟΙ, «σοσιαλιστές» και «φιλελεύθεροι» παίζετε το ρολάκι που αντιστοιχεί στις ψευτοϊδεολογίες σας. Οι μεν συμπληρώνετε τους δε.
Το πρώτο μέρος του σχεδίου, που ταίριαζε και στον λαϊκίστικο χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, ήταν το δόλωμα, που έδεσε τους αγρότες με το Ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο δεν είναι ούτε φιλελεύθερο, ούτε σοσιαλιστικό, αλλά ένα εξαμβλωματικό γραφειοκρατικό σύστημα, που καταλύει κάθε έννοια ισότιμου ανταγωνισμού και ισονομίας γενικώς.
Φυσικά μπορώ να το αναλύσω εκτενώς αυτό (καθώς και όλο το ιστορικό της μεγάλης απάτης) αλλά χρειάζεται να το κάνω, ακόμα και σε εσάς; Επιγραμματικά λέγεται «Φέρτα εσύ» (φόρους) –«Πάρτα εσύ» (προγράμματα ενίσχυσης). Και ο «Πάρτα εσύ» είναι ΠΑΝΤΑ αυτός που έχει την μεγάλη εκμετάλλευση!!!!!!!!!!!
Αντί είτε να βοηθηθούν οι μικροί (σοσιαλιστική πολιτική) είτε να αφεθούν όλοι στους ίδιους όρους (φιλελεύθερη πολιτική) στραγγίχτηκαν οι μικροί, για να βοηθηθούν οι μεγάλοι και να παρασιτοβιεί ένα Ευρωπαϊκό και εθνικό γραφειοκρατικό τέρας!!!!!!!!!!!!
Αυτό το τελευταίο, το οποίο βεβαίως κοστίζει πανάκριβα, τορπίλισε ακόμη και την νεοφιλελεύθερη εκδοχή της ενίσχυσης των μεγαλοαγροτών και σε συνδυασμό με την τεχνολογική -οικονομική εξάρτηση τους από τις μεγάλες εταιρείες τους κατέστησε ζημιογόνους (γιατί έτσι ήταν εξ αρχής σχεδιασμένο).
Ετσι το πρώτο ξεσκαντζάρισμα πέταξε εκτός παραγωγής 700.000 μικροπαραγωγούς και το δεύτερο θα αποδεκατίσει και τους 80.000 «μεγάλους».
Για τους υπόλοιπους επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες το πλήρωμα του χρόνου για το μεγάλο τσεκούρεμα ξεκίνησε με την έναρξη της κρίσης και (όλα δείχνουν ότι) θα ολοκληρωθεί από εσάς, καθώς οι «θεσμοί» δεν κρατιώνται άλλο.
Κι όμως (αν δεν ήταν όλα σχεδιασμένα) θα βλέπατε, που πηγαίναμε, καθώς η αποβιομηχάνιση της χώρας είχε ξεκινήσει 15 -20 χρόνια πριν (την εκδήλωση της κρίσης). Αφού δεν μπόρεσαν οι μεγαλοβιομήχανοι να τα βγάλουν πέρα και έστειλαν (όσοι μπορούσαν) τις βιομηχανίες τους αλλού, θα μπορούσαμε να σηκώσουμε εμείς αυτό το βάρος της συσσωρευμένης σπατάλης;
Πως αντιμετωπίσατε την αποβιομηχάνιση και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη (που από μεγαλοεξαγωγέας, γίναμε εισαγωγέας Γαλλικού τσιμέντου) και στην κυβέρνηση Καραμανλή; [Που χαιρόσασταν, για την «μεταβιομηχανική οικονομία των υπηρεσιών» και την «διείσδυση στα Βαλκάνια»!!!!!!!!!]
Στην σημερινή φάση αυτού του σχεδίου, αφενός συνεχίζεται η ηθική εξόντωση των επαγγελματιών (που προηγείται πάντοτε της φυσικής) και αφετέρου έχει πέσει το δόλωμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους (αλλά και σε όλους μας) ότι δήθεν το κράτος θα προστατεύσει τους υπάλληλους, τους άνεργους, τους άκληρους. Αυτό ακριβώς είναι τα «προνόμια» και τα επιδόματα προς αυτές τις κατηγορίες: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΟΛΩΜΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΑΜΑΣΗΤΟ, γιατί όταν θα έχει γίνει η δουλειά τους (δηλαδή η εξουδετέρωση των επαγγελματιών και η διαρπαγή της περιουσίας τους και γενικώς της μικροϊδιοκησίας) και τα οικονομικά του κράτους θα έχουν καταρρεύσει εντελώς, ΟΛΑ αυτά θα κοπούν και όχι μόνον αυτά.
Μετά θα έλθει η σειρά των υπαλλήλων (πρώτα των ιδιωτικών). Σήμερα υπάρχει μεγάλη διαστρωμάτωση και όσον αφορά τις απολαβές και τις εργασιακές συνθήκες, αλλά κυρίως και τις σχέσεις με την εργοδοσία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δίνουν προνόμια ανάλογα του Δημοσίου και υπό τον φόβο της ανεργίας οι υπάλληλοι τους συναινούν σε αυτήν την πολιτική πορεία, καθώς τους φαίνεται, ότι δια της υποταγής είναι απίθανο να χάσουν τα σημερινά τους προνόμια (ελαφριά δουλειά, καλούτσικες αμοιβές –και για τους πραιτοριανούς πολύ καλές, σιγουριά).
Φυσικά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Γιατί αν εξοντωθούν οι επαγγελματίες, πληθυνθούν οι εξαθλιωμένοι (άρα και οι ανάγκες του κράτους να τους περιθάλψει στοιχειωδώς) τα φορολογικά βάρη θα πέσουν σε πολύ λιγότερους και τα αφεντικά τους δεν θα δεχτούν και φόρους να πληρώνουν και καλούς μισθούς. Οι ίδιες πολυεθνικές εταιρείες σε άλλες χώρες παραχωρούν εξαιρετικές συνθήκες εργασίας και ζηλευτούς μισθούς και σε άλλες τους φοράνε πάνες. Αυτό είναι το μέλλον πολλών από τους σημερινούς προνομιούχους υπάλληλους.
Και βέβαια όταν έλθει η ώρα, να συντηρήσουν το Δημόσιο οι φόροι των μεγαλοκαρχαριών, δεν θα την γλιτώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και καθώς θα είναι οι τελευταίοι που μπήκαν στην εξαθλίωση, θα είναι και οι τελευταίοι, που θα έχουν πιθανότητες κάποιας στοιχειώδους αποκατάστασης.
Αυτά θα είναι τα αποτελέσματα της σημερινής (και της χτεσινής) πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους και τους επαγγελματίες.
Ακόμη και τώρα τους παραμυθιάζετε, ότι είναι δίκαιο να έχουν εκείνοι και αφορολόγητο και πολλά άλλα φορολογικά και επιδοματικά προνόμια (καθώς δεν έχουν προκαταβολή φόρου, έκτατη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λ.π.) αλλά είναι άδικο, οι επαγγελματίες να προσπαθούν μόνοι τους παράνομα να διαμορφώσουν έστω και πολύ μικρότερο αφορολόγητο.
Ακόμη και τώρα αφήνετε για το μέλλον την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, παρότι ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΑ, ότι πλήττει κυρίως τα πιο φτωχά στρώματα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν συχνά φόρους πολλαπλάσιους του πραγματικού εισοδήματος και μάλιστα αν προστεθούν και τα μη αναλογικά (άπειρα όμως σε αριθμό) μικροχαράτσια, τόσο προς το κράτος, όσο και προς ιδιώτες, καλούμαστε να πληρώσουμε πολλές φορές το εισόδημα μας, για να είμαστε «εντάξει», συν φυσικά τις πολυποίκιλες ψευτορυθμίσεις!!!!!!!!!!!!!!!!! Αντί να το κάνετε αναδρομικά, το αφήνετε για μετά το ξεκλήρισμα μας (όπως και γενικότερα τις «ελαφρύνσεις»).
Αντίθετα· αναστείλατε άμεσα τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, ο οποίος παρότι ήταν συμβολικός, δηλαδή πολύ μικρότερος από την φορολογία εισοδήματος των κανονικών κατασκευαστικών επιχειρήσεων, αφορούσε τα κοράκια της αγοράς και παρόλα αυτά δεν εφαρμόστηκε ποτέ (γι αυτό και ο συνένοχος ΣΥΡΙΖΑ το έκανε γαργάρα, όταν σας κρίνει ακόμα και για την χωρίστρα των μαλλιών). Προς τι αυτή η νέα αναστολή; Προφανώς είναι το σύνθημα προς τις ύαινες των πλειστηριασμών.
Βολεύει όμως και τον Λάτση, που θα πουλήσει δυό ακρούλες από το Ελληνικό και θα βγάλει αφορολόγητα και όσα έβγαλε και όσα θα επενδύσει, για να αποκτήσει δύο μηχανές, που κόβουν μονέδα. Μια, το καζίνο και μία (η μεγάλη) τα υπόλοιπα χιλιάδες στρέμματα που θα μείνουν. [Φαντάζομαι, πόσες άλλες τέτοιες «υποθέσεις» θα ευοδωθούν χάρη σ αυτήν την «νομοθετική ρυθμισούλα»…
Να δεχτώ, ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα λαθών και ατολμίας; Μακάρι να ήταν έτσι, γιατί τότε θα ήλπιζα, ότι θα μπορούσα να σας μεταστρέψω, αλλά πολύ φοβούμαι, ότι αυτό είναι αδύνατο.
Για ότι κι αν τυχόν σας πείσω, θα υπάρχει η άρνηση των θεσμών και όχι βέβαια, γιατί εκείνοι δεν μπορούν να καταλάβουν, αλλά γιατί έτσι είναι το σχέδιο. Ο διογκωμένος δημόσιος τομέας δεν τους ενοχλεί τόσο, μέχρι να πετύχουν τους δύο πρώτους στόχους: την κατάργηση της αυτοαπασχόλησης και της ιδιοκατοίκησης. Αντίθετα μάλιστα βολεύει, γιατί έτσι επιταχύνεται η κατάρρευση και το πλιάτσικο. Μετά θα έλθει η σειρά του «μικρού κράτους». Όχι όμως, όπως θα ήθελε, να το φαντάζεται ο υγιής νους και οι ψηφοφόροι σας, αλλά ένα κράτος που αφενός δεν θα επιβαρύνει πολύ τους λιγοστούς μεγαλοεπιχειρηματίες φορολογούμενους και αφετέρου δεν θα προσφέρει καμία υπηρεσία στον πολίτη. Ένα πολύ μικρό «κράτος», αφάνταστα μικρών ηγετών.
Από την αρχή της κρίσης, αναρωτιέμαι, αν οι πολιτικοί μας είναι συνειδητοί προδότες, ή απλά ρεαλιστές. Πόσο μακρινές έννοιες, αλλά και πόσο παρόμοια η συμπεριφορά των μεν και των δε. Όμως πόσο ρεαλιστής είναι κάποιος, που περιμένει το θαύμα, για να αλλάξουν τα πράγματα και διαφορετικά οδεύει πειθήνια στο κρεματόριο; Πόσο ρεαλιστής είναι κάποιος, που περιμένει οίκτο, από αυτούς, που σχεδίασαν τον χαμό του; Ο μόνος ρεαλισμός, που βλέπω σε αυτά, είναι το «εγώ τουλάχιστον σώνομαι και παίρνω και επιβραβεύσεις από τους θεσμούς».
Πόσο ρεαλιστής είναι κάποιος, που βλέπει την ιδεολογία του να πάει περίπατο και η οικονομία του να μην γίνεται ούτε ελεύθερη, ούτε σοσιαλιστική, αλλά ένα ενδιάμεσο γραφειοκρατικό έκτρωμα;
Πόσο ρεαλιστής είναι όποιος δεν εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες των καιρών με τους πολλούς διεθνείς παίκτες και τις αντιθέσεις τους, αλλά γαντζώνεται στο άρμα του εχθρικότερου απ όλους;
Δεν ισχυρίζομαι, ότι υπάρχει μία σίγουρη, εύκολη και ακίνδυνη λύση, αλλά η παρέλκυση δεν είναι λύση και το τέλος αυτής της τακτικής θα είναι τραγικό.
ΥΓ. Η επιστολή αυτή απεστάλη ως μέιλ στον κ. Χατζηδάκη την Κυριακή.
Π. Ρέππας
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.