Το πόσο ακριβώς δώσαμε, είναι δύσκολο να το υπολογίσω ακριβώς από τον χάρτη, αλλά και την επίσημη διατύπωση του Δένδια. Προς το παρόν χοντρικά το υπολογίζω σε 92% με βάση το 54-46, που είπε ο ίδιος. Βέβαια μας αποκάλυψε, ότι η αρχική απαίτηση των Αιγυπτίων ήταν 60-40, δηλαδή επήρεια γύρω στο 80% και όχι 1% που διέρρευσαν και δεν διέψευδαν μέχρι προχτές.
Όλα αυτά τα μπερδέματα σε νούμερα δεν είναι τυχαία βέβαια, γιατί πολλοί νομίζουν πως πρόκειται για μία συμφωνία ανάλογη της Ελληνοϊταλικής, πράγμα που είναι εντελώς ψευδές. Στους Ιταλούς δεν δώσαμε απολύτως τίποτα, γιατί η μειωμένη επήρεια των Διαπόντιων και των Στροφάδων ισοφαρίζεται με την αυξημένη (άνω του 100% δηλαδή) επήρεια της Κεφαλονιάς. Οση δική μας έκταση τους δώσαμε, τόση δική τους μας έδωσαν και οι Ιταλοί. [Βλέπε άρθρο «Διόρθωση και Συγνώμη», τόσο γι αυτό, όσο και για τις υποτιθέμενες παραχωρήσεις στην αλιεία.] Οι Αιγύπτιοι τι μας έδωσαν; Τίποτα. Απλά τσίμπησαν έναν πολύ γενναίο μεζέ και έβαλαν τις βάσεις, για να τσιμπήσουν κι άλλον ακόμα μεγαλύτερο από την επήρεια του συγκροτήματος του Καστελόριζου και να κάνουν κι ένα δωράκι (από τα δικά μας φυσικά) στους Τούρκους…
Και βέβαια κάνουν κι άλλο σημαντικότερο δώρο στους Τούρκους, τους Λίβυους και τους Αλβανούς. Την παραδοχή μας ότι κανένα νησί δεν έχει πλήρη επήρεια!!!!!!!!!!!! [Ετσι που καταλήξαμε, οι Τούρκοι κάνουν δώρα στους Αιγύπτιους και τους Λίβυους και οι Αιγύπτιοι σε Τούρκους, Λίβυους και Αλβανούς από τα δικά μας χωράφια, με την συναίνεση και την υπογραφή μας!!!!!!!!!!!!] Καταλαβαίνει κανείς, τι ΑΟΖ μπορεί να εξασφαλίσει το Καστελόριζο με τα νέα δεδομένα, αλλά και ποιες είναι οι ανομολόγητες απαιτήσεις των Αιγυπτίων, για να μην συμπεριληφθεί τελικά στην συμφωνία.
Τώρα αποκαλύπτεται, γιατί τόσα χρόνια δεν κάναμε συμφωνία ΑΟΖ με την Κύπρο. Για να μην δεσμευτούμε εμείς στο προαποφασισμένο ξεπούλημα. Προαποφασισμένο και από τα τρία κόμματα (και τις ουρές τους) που κυβέρνησαν την τελευταία εικοσαετία.
Αν ήθελαν πράγματι να διεμβολίσουν το τουρκολιβυκό σύμφωνο, θα έκαναν συμφωνία με την Κύπρο και ας άφηναν τους Αιγύπτιους μετά να ζητάνε ότι θέλουν. Τι θα μας έκαναν δηλαδή; Θα έλεγαν, ότι η Κύπρος δικαιούται πλήρη επήρεια (αφού το έχουν υπογράψει προ πολλού) αλλά η Κρήτη (που είναι σχεδόν ίση) δεν δικαιούται; Σε ποιο δικαστήριο, σε ποιο ακροατήριο, θα μπορούσαν να ισχυριστούν τέτοιες παλαβομάρες;
Φυσικά και ο περίφημος «διεμβολισμός» είναι πολύ δευτερεύουσας σημασίας, γιατί αυτό που ακυρώνει νομικά το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι το ίδιο το παράνομο περιεχόμενο του και όχι η οποιαδήποτε συμφωνία συνάψει η Ελλάδα με άλλον γείτονα. Αυτά είναι φτηνές δικαιολογίες, για να περάσουν ως «επιτυχία» το ξεπούλημα εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η πρώτη αντίδραση ενός φίλου ήταν «ε, μικρή η ζημιά, αν χάνουμε μόνο 8%». Μετά όμως μιλήσαμε και για τις συνέπειες και συμφωνήσαμε, ότι αυτό είναι το λιγότερο που χάσαμε. 1) Το ότι η συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνει το συγκρότημα του Καστελόριζου είναι καθοριστικής σημασίας. Γιατί α) βλακωδώς διαδίδουμε, ότι η συμφωνία με την Ιταλία προβλέπει μειωμένη επήρεια στα μικρά νησιά, πράγμα που δεν ισχύει όπως εξήγησα, γιατί αν κάποιος γείτονας επιμένει σε κάποιο σημείο να πάρουμε μειωμένη ΑΟΖ, πρέπει να μας δώσει ίση έκταση από την δική του ΑΟΖ. Εμείς όμως προκειμένου να γκρινιάζουμε για όλα τα θέματα, αυτό το κάνουμε γαργάρα και παντού διατυμπανίζουμε, ότι «δώσαμε» στους Ιταλούς (άρα και σε όλους τους επόμενους) μειωμένη επήρεια στα μικρά νησιά. Αφού τώρα δεχτήκαμε στην πραγματικότητα μειωμένη επήρεια ακόμη και για την Κρήτη, λογικό δεν είναι να μας ζητάνε ακόμα μικρότερη (του 68%) για Καστελόριζο, Ρω (και του 32%) για Μεγίστη, Στρογγυλή; Και φυσικά χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Και αφού τελικά δεν υπήρξε συμφωνία γι αυτό, είναι προφανές, ότι μας «παραχωρούν» πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτά· τόσο μικρό, που δεν μπορούσε να το σηκώσει πολιτικά ούτε μία κυβέρνηση, που είχε το θράσος να δεχτεί μειωμένη επήρεια ακόμη και για την Κρήτη… β) Η Τουρκία θα βρει πάτημα να λέει «δεν τα βρήκατε ούτε με τους φίλους σας, γιατί είσαστε μαξιμαλιστές και αμετροεπείς». Άλλο ένα «επιχείρημα» που αντλεί από εμάς· από «δικούς μας» πολιτικούς, αναλυτές, δημοσιογράφους και λοιπούς «έγκριτους» παπαρολόγους.
2) Δημιουργείται προηγούμενο, από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε με τίποτα, γιατί έγινε αβίαστα (η Αίγυπτος δεν μας απείλησε ποτέ) και γιατί η ίδια η συμφωνία περιλαμβάνει αυτήν την πρόβλεψη στο άρθρο 4. Αυτόματα λοιπόν δίνουμε (τουλάχιστον) τα ίδια και σε Τουρκία, Αλβανία, Λιβύη, γιατί δεν υπάρχει πουθενά η έκφραση «Η Ελλάδα χαρίζει στην Αίγυπτο». Αυτό θεωρεί ως δίκαιη μοιρασιά, άρα αυτό (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) θα ισχύει προς όλους. 3) Λέω «τουλάχιστον», γιατί δημιουργήθηκε και δεύτερο προηγούμενο. Ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο περάσαμε από μία αξιοπρεπή συμφωνία (με την Ιταλία) σε μία εξευτελιστική εθνική μειοδοσία με μόνη την απειλή της Αιγύπτου, ότι δεν θα υπογράψει. Ούτε καν ότι θα σταματήσουμε να είμαστε φίλοι, σύμμαχοι κ.λ.π.. Φυσικό δεν είναι στην επόμενη συμφωνία να πάμε ακόμα παρακάτω σε ξεφτίλα, ιδίως αν βρεθούμε με το πιστόλι στον κρόταφο;
Ετσι φτάσαμε στην παράδοση εθνικών (θαλασσίων) εδαφών, όχι μόνο προς την «φίλη» Αίγυπτο, αλλά και σε Τουρκία, Λιβύη, Αλβανία, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία!!!!!!!!!!!!!!!! [Κάτι μουρμούρησε η αντιπολίτευση, η οποία και για το τελευταίο επίδομα κάνει πολύ μεγαλύτερη φασαρία.] Ακρα του τάφου σιωπή…
Και μια και άρχισε το αλισβερίσι με τα δωράκια, έκανε και ο Ερντογάν το δωράκι του στους Ελληνες τουρκοκοτζαμπάσηδες, παριστάνοντας τον εξαγριωμένο… Ξέρει ότι ελάχιστοι Ελληνες πολίτες θα μπουν στον κόπο να διαβάσουν και να αξιολογήσουν οι ίδιοι την συμφωνία και αρκούνται στα κουτσομπολιά, για να διαμορφώσουν γνώμη. Δηλαδή θα πουν «Αφού ο Ερντογάν ωρύεται, άρα είναι καλή η συμφωνία»… Το ένα χέρι νίβει το άλλο.
Π. Ρέππας
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.