«Οι Κορίνθιοι έχουν εγκρίνει από το 2014 την πρόταση αυτή» διαμηνύει ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος προαναγγέλλοντας μετονομασία της πλατείας σε «Αποστόλου Παύλου και στέλνοντας αυστηρό μήνυμα σε όσους αντιδρούν «οφείλουν να σέβονται την πλειοψηφία και τις αποφάσεις των πολιτών. Όσοι αντιδρούν δεν εκπροσωπούν παρά μονάχα τον εαυτό τους.
Κοινή συνέντευξη τύπου με τον αγιογράφο Βλάση Τσοτσώνη παραχώρησε την Παρασκευή ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος παρουσιάζοντας το μνημείο που θα τοποθετηθεί, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, αφιερωμένο στον Απόστολο των Εθνών Παύλο. Ο Δήμαρχος μίλησε για την γέννηση της συγκεκριμένης ιδέας, για την ένταξη της στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Συμμαχία Πολιτών» από το 2014 , την επιλογή του χώρου αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για την αναγκαιότητα και τοποθέτηση του Μνημείου. «Το μνημείο πρέπει να μπει στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου η οποία θα προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο να μετονομαστεί σε πλατεία «Αποστόλου Παύλου». Η αισθητική του μνημείου είναι εξαιρετική και τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των Κορινθίων οι οποίοι περιμένουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα το οποίο έχουν εγκρίνει! Όσοι αντιδρούν εκφράζουν μόνο τον εαυτό τους και όχι την πλειοψηφία των πολιτών οι οποίοι από το 2014 γνώριζαν την πρόταση μου αυτή, βρίσκεται στο πρόγραμμα του 2014 στην σελίδα 12 και σε ποσοστό 48,98 αυτό το πρόγραμμα το ενέκριναν. Αυτό έκαναν και το 2019! Μου έδωσαν την εντολή να υλοποιήσω το πρόγραμμα μου! Και αυτοί που σήμερα υποκριτικά το κατηγορούν, τότε ήταν μαζί μου! Και στήριζαν την ιδέα! Είμαστε μικρή κοινωνία και γνωριζόμαστε!
Όσοι αντιδρούν οφείλουν σεβασμό στην πλειοψηφία των Κορινθίων που θέλουν να υπάρχει στην πλατεία το Μνημείο και να μετονομαστεί σε πλατεία Απ. Παύλου.
Πως ξεκίνησε η ιδέα
«Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήμουν στην Καβάλα, εκεί στο λιμάνι υπάρχει Μνημείο του Απ. Παύλου, παρεμφερές. Εκεί συνάντησα τον Επίσκοπο Προκόπιο, και κουβεντιάσαμε για το συμβολικό μνημείο στο λιμάνι. Μου εξήγησε πόσο σημαντικό είναι για τον θρησκευτικό τουρισμό και όχι μόνο. Σκέφτονται σωστά στην Καβάλα, έβαλαν το μνημείο στο λιμάνι της πόλης, ονόμασαν τον επιβατικό λιμένα «Απ. Παύλος», όταν κάνουν τουρνουά κολύμβησης το ονομάζουν «Απ. Παύλος. Επενδύουν στον Απ. Παύλο! Δεν είναι τυχαίο ότι στα βήματα του Απ. Παύου πέρυσι θα βάδιζε ο Πάπας της Ρώμης εάν δεν προέκυπτε ο Κορωνοιός. Η Κόρινθος δεν υπάρχει πουθενά στο χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού γιατί δεν έχουμε αξιοποιήσει το θέμα αυτό. Και πρέπει να το κάνουμε»
Ο Δήμαρχος έδωσε απαντήσεις αναφορικά με την επιλογή του σημείου, την αναφορά πως πρόκειται για αντιγραφή, την αιτίαση πως ο Απ. Παύλος δεν αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης αλλά και το επιχείρημα πως «δεν υπάρχει στην μελέτη».
«Αρκετά πράγματα αλλάζουμε στην πλατεία. Ούτε η παιδική χαρά υπήρχε στην μελέτη και εμείς την φτιάξαμε! Το Μνημείο πρέπει να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης για να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς! Το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ.Τσοτσώνη που αποδέχτηκε την πρόταση μου να το δημιουργήσει!»
Βλ.Τσοτσώνης: Η τέχνη μου παντρεύει την αγιογραφία με την σύγχρονη πραγματικότητα
Ο Αγιογράφος κ.Βλάσης Τσοτσώνης παρουσίασε την πρόταση που έχει καταθέσει στον Δήμαρχο, ένα μνημείο τρισδιάστατο με έντονο το υδάτινο στοιχείο.
“Μετά από την τιμητική πρόσκληση του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασίλη Νανόπουλου και του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία ενός έργου-μνημείου με θέμα την άφιξη του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, σας παρουσιάζω σε τελική μορφή 2 προτάσεις για το έργο. Η ιδέα των 2 προτάσεων είναι βασισμένη στον <<Ύμνο της Αγάπης>>, το απόσπασμα της πρώτης επιστολής του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους. Η αφήγηση του έργου ξεκινά με την ψηφιδογράφηση στην εμπρόσθια όψη της παρουσίας του Χριστού στον Απόστολο Παύλο, δίνοντας την θεϊκή έμπνευση του υπαρξιακού κανόνα ζωής, της τελειότητας του ανθρωπίνου γένους, του ΥΜΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Το φόντο στο οποίο εξελίσσεται η σκηνή είναι το περίγραμμα τριήρεως και του πανιού της. Στο ίδιο φόντο στην οπίσθια όψη συνεχίζεται η ψηφιδογράφηση παρουσιάζοντας το εδάφιο του ΥΜΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, να αναδύεται επάνω στην πτυχολογία του πανιού. Σημαντική ιδιαιτερότητα της όλης σύνθεσης, είναι το ότι στην βάση της τριήρεως θα υπάρχει περιμετρικά το υδάτινο στοιχείο. Το συνολικό έργο θα αναδεικνύεται με τον κατάλληλο φωτισμό. Πιστεύω με την μελέτη μου και την πολύχρονη εμπειρία σε τρία μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, συμμετέχω και εγώ κατά το ελάχιστο στην τιμή του Αποστόλου Παύλου. Αυτόν που έζησε κοντά στον Χριστό και εθεμελίωσε στον καθημερινό άνθρωπο, τον ΣΕΒΑΣΜΟ και την ΑΓΑΠΗ. Αυτά που δυστυχώς καθημερινά ελαττώνονται στην νεοελληνική σύγχρονη κοινωνία μας. Το έργο αυτό ελπίζω ότι θα είναι έντονη καλαίσθητη παρουσίαση και υπενθύμιση για όλους μας, γιατί κοινωνία χωρίς σεβασμό και αγάπη είναι μια ανειρήνευτη και προβληματική συγκατοίκηση ανθρώπων! Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε!»
Ο Δήμαρχος κλείνοντας την συνέντευξη ζήτησε απ όλους να προσεγγίσουν την δημιουργία και τοποθέτηση του μνημείου με καλή διάθεση αφού η υλοποίηση του θα δώσει στην Κόρινθο μελλοντικά την δυνατότητα ανάπτυξης μιας σειράς εκδηλώσεων με δυναμική παγκόσμιας αναφοράς.
ΑΡΧΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
1Η ΠΡΟΤΑΣΗ (ΟΨΗ Α- ΟΨΗ Β)
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ
2Η ΠΡΟΤΑΣΗ (ΟΨΗ Α- ΟΨΗ Β)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.